Eisen aan woonvorm

Kennisbank item Woonvorm mensen met hersenletsel EN overprikkelingInleiding

Mocht je niet (langer) zelfstandig kunnen wonen, dan kunnen er vragen rondom andere woonvoorzieningen opkomen. Over het algemeen is er bij alle huidige gezamenlijke woonvoorzieningen een "gezellige" gemeenschappelijke eetruimte, gezamenlijke activiteiten...een zit-slaapkamer met keukenblokje met zoemende koelkast...Deze woonvoorzieningen zijn over het algemeen al wel aangepast aan motorische handicaps maar nog niet aan overprikkeling.

 

Wat zou een ideale situatie zijn qua woonvoorziening vooral gericht op beperken van overprikkeling? Er moet een mogelijkheid zijn om te kunnen ontprikkelen (stille donkere ruimte met comfortabele lig/zitplek). Naast de basiseisen van voldoende privacy, personeel/andere bewoners die niet zomaar binnen kunnen komen, eigen tv/internet, eten op tijdstip wanneer jij dat wilt etc…

 

Aan welke eisen zou zo’n ideale woonvoorziening moeten voldoen? 1000 mensen met overprikkeling bij hersenletsel hebben meegedacht over voorwaarden aan een dergelijke woonvorm die rekening houdt met hun handicap die overprikkeling heet.Omgeving/locatie

-Rustige locatie. Rustgevende omgeving. niet in centrum of aan drukke / doorgaande wegen.  Afstand tot de weg van minimaal 20 meter.
-Veel natuur. Maar wel winkels binnen fiets of scootmobiel/rolstoel afstand. Rustige dorpjes zijn te prefereren boven steden. Buitengebied nog beter.

-Opzet al la een Center Parcs / Landal park zou het mooiste zijn. Losse huisjes verspreid over een natuurlocatie met in het hoofdgebouw alle voorzieningen. Inclusief personeel dat zich op een fiets verplaatst.Groenvoorziening

-Het liefst eigen tuintje of groter balkon dat niet op het zuiden ligt. (te warm).

-Gezamenlijke buitenruimte met voldoende plek om je stil terug te trekken in de schaduw.

-Geen bladblazers/ lawaaiige grasmaaiers. Stil groenonderhoud.

-Voldoende afstand naar bomen om niet de boomblaadjes te zien.Hoofdgebouw

-In het hoofdgebouw alle voorzieningen en faciliteiten:

*Verse gezonde warme maaltijden (geen diepvries/magnetronmaaltijden). Eventueel van een vers-dienst worden verkregen. Grootte van de portie zelf te bepalen, inclusief dieetwensen, wel-geen vlees etc.

*Stille ruimte om te ontprikkelen / cocoonen

*Stille ruimte voor sport en fysiotherapie (o.a. geen achtergrondmuziekjes)

*Stille hobbyruimte

*Technische dienst snel bereikbaar om lekkende kranen / tikkende leidingen etc snel te verhelpen

*Logeer mogelijkheid voor familie/vrienden centraal (of in het appartement).

-Kleine groepen, niet groter dan 4 mensen.

-Indeling in een groep met gelijkwaardig intelligentie niveau. Mensen met overprikkeling kunnen erg intelligent zijn en hoog opgeleid. Dit geeft frustratie als zij samen in een groep zitten met verstandelijk beperkte mensen.

-Bij gezamenlijke ruimtes geen combinatie met koken/eten in verband met bestekgeluiden / pannengeluiden.

-Voldoende hoekjes waar je je even kunt terugtrekken

-Geen harde/felle/lichtweerkaatsende (=o.a. wit) kleuren op de muur, maar zachte dempende kleuren.

-Gebruik maken van licht wat gedempt kan worden, indirecte verlichting en goede zonwering

-Gebruik maken van geluidsabsorberende bekleding (gordijnen), geluidsabsorberende lampen, geluidsabsorberende vloeren (ook in gangen). Toepassen van toekomstige uitvindingen op het gebied van anti geluid en/of geluidsabsorptie. Zie ook: www.akoestiekwinkel.nl

-Gebruik van stil bestek en servies (hard plastic).

-Geen drukke kunst aan de muur en/of drukke patronen aan muur, op vloer en in gordijnen

-Gebruik van stille karren op luchtbanden (eten/medicijnen, verband) en geveerd.

-In het hoofdgebouw de vergaderingen of pauzemomenten van het personeel. Bij geen hoofdgebouw dan vergaderruimte op afstand van de appartementen.

-Goede huisregels waar eenieder zich aan moet houden.Huisje/appartement

-Minimaal woonkamer en aparte slaapkamer (voldoende leefruimte) en voldoende bergruimte voor o.a. hulpmiddelen (rolstoel, scootmobiel, driewielfiets, tillift en opladers (zodat men deze niet hoort)). Liefst nog een andere ruimte waar was en wat meer rommel kan staan zodat je hier niet hele dag tegen rommel aan hoeft te kijken (geeft prikkels). Vaste kasten voor voldoende opbergruimte/dichte deurtjes.

-Rolstoelvriendelijk. Gelijkvloers. Met stille oplaadmogelijkheden.

-Elektrische apparaten zoals wasmachine, koelkast, vriezer, ventilatie etc niet hoorbaar in dezelfde ruimte waar men woont of slaapt.

-Geen hoorbare ventilatie en/of airco. Eventueel slakkenhuis ventilatie dat lucht permanent zuivert maar wel de geluiden van buiten eruit filtert. Geen hoorbare luchtverversing

-Verlichting in sterkte en kleur aanpasbaar naar behoefte. Gebruik van indirecte verlichting en alleen waar nodig directe verlichting.

-Goed geïsoleerde muren, vloeren, dubbele /driedubbele ramen. Geluidsisolerende platen tegen wanden en plafond.

-Geen contactgeluiden van gang en buren.

-Huisje/appartement niet op het zuiden gelegen (te warm). Mensen met NAH hebben eerder last van de warmte en kunnen dit minder goed reguleren (kleine bloedvaatjes zetten zich uit).

-Goede sunscreens en stille airco indien het toch te warm wordt in de zomer. Warmtewerend glas of warmtewerend glasfolie.

-Geen drukke patronen en rustig kleurgebruik (geen wit i.v.m. weerkaatsing licht).

-Geen waarneembare trillingen van motoren in de omgeving / geen laagfrequent geluid in de omgeving.

-Geen tegelvloeren in huis of buiten. Elke richel is voelbaar en visueel waarneembaar wat snellere overprikkeling tot gevolg heeft

-Geen binnenkomst van etensgeuren (uit de omliggende ruimtes) of van buiten.Personeel
-Op de hoogte van persoonlijke (on)mogelijkheden, goede overdracht, contact met andere zorgverleners (ziekenhuis, huisarts, fysio enz.), respect (NAH i.p.v. ouwe zeur) en medestander.

-Goed geschoold in overprikkeling en vormen hierin.

-Goede HBO of verpleegkundige 4 opleiding. Iemand moet overstijgend mee kunnen denken en dan is een bepaald opleidingsniveau noodzakelijk.

-Anticiperen en proactief meedenkend personeel. Op overprikkeling beducht en vooraf in kunnen schatten. Op tijd iemand kunnen helpen afremmen./tot rust brengen.. Overprikkeling signalen zien. En er rekening mee houden. 

-Personeel loopt op stille schoenen.

-Zachte stem maar duidelijk sprekend, samenvattend wat ze verteld hebben en vragen of de boodschap begrepen is. Geduldig. Inlevend.

-De tijd hebben om écht te begrijpen, dus niet al te hoge werkdruk want dat leidt tot meer stress en overprikkeling bij de bewoner.

-Geen parfums/after shave i.v.m. overprikkeling geuren.