Hoe om te gaan met hitte en warmte

Kennisbank item Tips om om te gaan met warmte en hitteInleiding

Mensen met hersenletsel kunnen minder goed in staat zijn om temperatuurhuishouding te reguleren. Zeker als letsel aan de hypothalamus is ontstaan. Ook kunnen de microscopisch kleine bloedvaatjes in de zenuwbanen in de hersenen wat uitzetten waardoor denken (cognitieve functies) moeizamer wordt en je zelfs onwel kunt worden.

Voor meer achtergrondinformatie over gevolgen van warmte intolerantie bij hersenletsel zie dit topic op onze site. Voor meer achtergrond over hitteletsels (hitteflauwte, hittekrampen, hitte stuwing en hitteberoerte) wordt verwezen naar de website van EHBO.

Hoe kun je zo goed mogelijk omgaan met de warmte/hitte en overprikkeling hierdoor zoveel mogelijk voorkomen?Leefregels bij warmte/hitte

-Doe rustig aan, nog rustiger dan je misschien al gewend bent. Stop met activiteiten die inspannend zijn.

-Zorg voor voldoende beschutting (parasols/schaduw). Blijf in de schaduw.

-Vermijd zon op het hoofd en lichaam.

-Drink genoeg zodat je tekorten door zweet weer kunnen worden aangevuld. Zorg ook voor aanvulling zouten. Vermijd koude dranken, want die zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor de warmte niet meer weg kan.

-Maak een noodplan vooraf, zodat als je niet zo goed meer kunt denken en handelen je toch weet wat je moet doen. Wees voorbereid en houd de telefoon met ICE-nummers paraat.Huis

-Gebruik zonwering

-Ventileer je huis op koele momenten zoals vroeg in de morgen en s’nachts.

-Maak gebruik van airco, aircooler en/of ventilator.Persoon

-Draag luchtige lichtgewicht katoenen kleding zodat de huid kan afkoelen.

-Maak gebruik van goede zonnebril en zonnehoed/klep.

-Koel je regelmatig af met een spons met water.

-Maak gebruik van een koel voetenbad.

-Maak gebruik van koelproducten die het lichaam kunnen koelen zoals koelvesten/nekbeschermers / petten en koeldoeken. Zie bijvoorbeeld producten van Hyperkwel en Inuteq-dry/H20/Pac/PVA, het MS-fonds en ook bijv. de coolest cobber. Ook bij dierenwinkels zijn cool producten te koop die dieren (en mens) kunnen afkoelen.

-Drink regelmatig. Drink niet te koud. 


Lees meer over warmteintolerantie bij hersenletsel..