Kennisbank huis en inrichting

Kennisbank item Huis / verhuizen / inrichten huis i.v.m. overprikkeling

In dit item zijn diverse onderwerpen opgenomen om je huis zo prikkelvrij mogelijk in te richten / te gebruiken. Je kunt hier misschien nog inspiratie opdoen om je huis nog prikkelarmer in te richten, maar ook als hulpmiddel gebruiken als je wilt verhuizen.

Mocht je niet langer zelfstandig kunnen wonen en moeten verhuizen naar een andere woonvorm, lees dan ook ons speciale item over “ eisen aan een woonvorm…..”.

 

Omgeving

-Groene rustige omgeving / buurt

-Niet aan drukke straat en zeker niet dicht bij een school en/of speelplaatsje

-Geen aangrenzende buren/tuin

-Geen buurt met veel kleine kinderen en/of klussers (ga luisteren na schooltijd en in het weekend). Wat is samenstelling van de wijk/plaats waar je gaat wonen (65+ of juist veel gezinnen met jonge kinderen)

-Autovrij stukje woonwijk

-Voldoende afstand naar bomen om niet de boomblaadjes te zienKamers / huis

-Aparte plek voor was en bijvoorbeeld studeerkamer zodat rommel uit het zicht is.

-Hou rekening met een aparte plek waar je je kunt terugtrekken/ontprikkelen en maak die zo comfortabel mogelijk.

-Goed geïsoleerd huis ter voorkoming van geluidoverlast. Ramen met dubbel glas.

-Let op mogelijke contactgeluiden met buren

-Als dat voor andere allergieën niet bezwaarlijk is, gebruik op de trap en in andere ruimtes (laagpolig) tapijt als vloerbedekking

-Geen balkon / tuin op het zuiden in verband met teveel warmte

-Geen waarneembare trillingen van motoren in de omgeving / geen laagfrequent geluid in de omgeving. Let op windenergie molens!Inrichting

-Veel dichte kasten om alles op te ruimen (rotzooi /veel losse spullen in het zicht werkt overprikkelend). Geen rommel in het zicht

-Rustig kleurgebruik meubels

-Rustige (minimalistische) inrichting

-Hou rekening met andere (lichamelijke) beperkingen en ruimte om apparaten stil op te laden zoals een electrische rolstoel of scootmobiel.

-Zachte vloerbedekking als kurk of tapijt. Geen tegelvloeren in huis. Elke richel is visueel waarneembaar en geeft sneller prikkels.

 

Kleuren / kleurgebruik

Er zijn kleuren die sneller overprikkelen en er zijn kleuren die meer rust brengen / waar overprikkelde mensen zich over het algemeen prettiger bij voelen.Vaak genoemde kleuren die snel overprikkelen zijn:

-Felle kleuren als rood, oranje, geel, roze

-(Licht)weerkaatsende kleuren als wit/off white

-Metalic kleuren (weerkaatsende kleuren)Kleuren die als prettig worden ervaren zijn dikwijls matte en zachte kleuren die het licht niet weerkaatsen:

  • Zachtgroen

  • Grijs

  • Donkerbeige /taupe / zandkleuren / aardetinten

  • Zwart en andere donkere (herfst) kleurenEen en ander lijkt ook afhankelijk te zijn van ligging van de kamer (zon / schaduwkant), hoe zonlicht in het huis binnenkomt.

Ook gebruik van patronen / veel contrast tussen muren/ op muren wordt vaak als overprikkelend ervaren.

 

 

Zonwering

Bij gevoeligheid voor licht is goede zonwering essentieel. Licht wat glinstert kan veel prikkels veroorzaken.

Over het algemeen wordt de volgende zonwering als overprikkelend ervaren:

-Gordijnen en zonwering/screens/uitvalschermen met drukke / felle patronen. Bijv ook gestreept design wat je veel ziet bij uitval schermen. Gehele doek in 1 kleur zoals bijv grijs wordt als minder belastend ervaren.

-Horizontale of verticale lamellen in huis zijn vaak wat meer storend door het patroon van afwisselend een strook/lamel en licht.Bij onderstaande zonwering wordt juist aangegeven dat deze minder prikkelend zijn:

-Gebruik gevoerde/niet lichtdoorlatende gordijnen (dempt zowel zon als geluid)

-Zonnescreens of rolgordijnen: zorg dat deze ook in de zijkant in geleiders zitten zodat er geen lichtkieren zijn.

-Gebruik voor de hele zonwering 1 neutrale kleur ipv meerdere kleuren

-Maak gebruik van helderheidswering als zonwering (met daarnaast nog bijvoorbeeld een uitvalscherm). Dit zijn een soort screens aan de binnenzijde van de woning die niet geheel het zicht afsluiten maar wel een groot deel van het licht tegenhouden. Dit soort zonweringen wordt vaak gebruikt in een kantooromgeving, maar wordt ook particulier geleverd. De hoge helderheid van objecten als witte wolken etc wordt verminderd terwijl nog wel gewoon naar buiten kan worden gekeken en de kamer niet in zijn geheel verduisterd wordt. Ook hier is van belang dat de screens aan de zijkant in geleiders lopen. Deze helderheidsweringen zijn verkrijgbaar in verschillende lichttransmissies en verschillende kleuren folie. Grijs folie is het meest optimaal. Leverancier is o.a. multifilm daglichtfilters en sungreen filters (via google zijn leveranciers hiervoor op te zoeken).

-Rolluiken aan de buitenkant houden zowel licht als geluid tegen (ideaal voor slaapkamer en/of andere ontprikkelingsruimte).Licht / lampen

Maak gebruik van indirecte verlichting zodat je niet rechtstreeks in de lamp kunt kijken. Dit zijn bijvoorbeeld hanglampen waarvan de kap niet doorschijnend is en je de lichtbron niet direct kunt zien, maar ook staande lampen zoals uplighters (let ook hierbij op dat er geen glazen stukje kap aanwezig is en er puur sprake is van indirect licht).
Denk bijvoorbeeld aan een uplighter van Lucide of een volgende lampenkap.

 

Hang je lampenkap voldoende laag op dat je niet in het licht kunt kijken. Alle lampenkappen waarbij je direct de lichtbron kunt zien, zoals deze open lamp en deze lamp met een glazen kap bijvoorbeeld zijn minder geschikt. Let tevens op of de dimmer en/of transformator in de lamp geen hoorbaar geluid maakt.

Nieuwe lampsystemen zoals Philips Hue of andere smart led verlichtingen kun je van kleur en sterkte wisselen. Warm wit / geel licht wordt over het algemeen prettiger verdragen. 
De Philips Hue kan je bedienen vanaf je telefoon.

Ook bestaan er geluidsdempende lampen. Zie hoofdstukje demping geluid algemeen / akoestiek in dit item.

 

 

TV / beeldscherm

Monitor/beeldscherm

Zie hiervoor het specifieke kennisbankitem over beeldscherm/monitor/computerDemping geluid algemeen / akoestiek

-Gebruik geen houten vloer, maar kurk of een zachte vloerbedekking

-Deurbel die is uit te schakelen

-Geen tikkende klokken ophangen

-Gebruik van ‘stille’ (elektrische) apparaten (zie ook review pagina)

-Deuren die goed sluiten zonder kieren (eventueel borstels eronder)

Voor advies over demping akoestiek en geluidsisolatie bestaan er gespecialiseerde bedrijven die ook aan particulieren diensten leveren. Er is een speciale akoestiek tool waar je kunt meten hoe het zit met de galm in je huis. Je kunt bij dit soort gespecialiseerde bedrijven direct als particulier producten afnemen die de akoestiek in huis goed kunnen verbeteren.

 

Denk bijvoorbeeld aan speciale gordijnen die meer dempen, wandpanelen (met bijv. fotoprints), plafondplaten, maar ook bestaan er lampen die geluid absorberen en speciale ventilatieunits. Zoek op google naar akoestiek woning en je krijgt diverse hits. Bijvoorbeeld de website van post acoustics en akoestiek woning (easy noise control) en akoestiekwinkel.nl/woning staan diverse produkten en uitleg opgenomen.Muziekinstallatie

Versterker

Een digitale versterker in plaats van een (oude) analoge versterker, waardoor er (veel) minder ruis uit de speakers komt en er geen pieptonen meer uit komen. Op Tweakers.net (website) kun je tegenwoordig bij versterkers zien welke waarde ze hebben bij de signaal-ruisverhouding. Heel simpel: Hoe hoger, hoe beter.

 

Kijk bijvoorbeeld op deze link (https://tweakers.net/categorie/656/versterkers-en-receivers/producten/#filter:q1YqSExPDc6sSlWyMjQw0FEqKMpMTvXNzFOyAnKKC1KT3TJzSlKLipWsqpVMjE0sQXQuSFrJ0MBcqba2FgA),

aan de linkerkant vind je 'Signaal-ruisverhouding' als criterium waarbij je het blauwe puntje kan slepen, des te lager, des te meer versterkers je te zien krijgt (die meer ruis geven). 

 

Hij staat nu ingesteld op 107dB, dat betekent zoveel als dat je 107dB meer geluid dan ruis krijgt. Ook wel: Als je muziek luistert is de muziek meer dan 10x harder dan de ruis. 

 

 

Speakers

Geven de speakers soms ruis en is het niet de versterker? Als je een versterker hebt die geen ruis doorgeeft aan de speaker, dan kan je speaker nog steeds ruis geven. Een paar kleine opties:

- Zit er een hele lange kabel tussen de versterker en de speaker? Dan zou deze kabel als antenne kunnen dienen! Je kan of een geïsoleerde kabel nemen, of de kabel inkorten als dat kan.

- Zit alles aangesloten op een geaard stopcontact? 

- Zit alles aangesloten op grote stekkerdozen waar veel andere apparatuur op aangesloten zit? Je zou de versterker met speakers los kunnen aansluiten in bijvoorbeeld een andere kamer om te kijken of dit verschil geeft. Andere apparaten kunnen storing geven.

In het ergste geval zou je een veilige stekkerdoos met isolatie en een fitting kunnen kopen (doorbrand beveiliging wordt dat ook wel genoemd) om dit te verhelpen. Keuken

Indien mogelijk een aparte keuken. Keukengeluiden hoor je dan niet/minder in andere leefruimtes.

 

Kastjes en laden

Gebruik zacht sluitende laden en kastdeurtjes en/of met een demper erop.

 

Servies/bestek etc

Bestek en serviesgebruik kan tot veel prikkels leiden. Gebruik bijvoorbeeld servies van bamboe. Dit geeft minder geluid als het elkaar raakt dan stenen of porseleinen servies.

 

Waterkoker/quooker

Gebruik je veel kokend heet water dan is het te overwegen om een quooker aan te schaffen. Deze maakt alleen geluid bij het inschenken van het kokend hete water.

 

Crockpot / slowcooker

Dit is een electrische pan waarin je eenpansgerechten kunt koken. Voor meer uitleg zie bijvoorbeeld deze website. Het eten kan niet verbranden, je hoeft er niet bij te blijven. Er zijn hiervoor heel veel specifieke recepten te vinden. Je vult de pan in de morgen en s’avonds is het klaar. Vaak zit er ook een warmhoudstand op de pan. Een crockpot / slowcooker maakt geen geluid. Koop de pan niet te groot, anders komen de smaken niet goed tot zijn recht. Duurdere types hebben ook vaak een timer. Dit soort pannen kun je online bestellen via bol.com, maar zijn bijvoorbeeld ook bij de Blokker te koop.

 

Koelkast/vriezer

De koelkast kun je vervangen door een stille koelkast. Ook hier biedt Tweakers.net hulp. Bij koelkasten (en andere apparaten) kan je zien hoeveel geluid ze produceren. Zie bijvoorbeeld: https://tweakers.net/categorie/903/koelkasten/producten/ - filter:q1YqSExPDc6sSlWyMjQw0FEqKMpMTvXNzFOyAnKKC1KT3TJzSlKLipWsqpUMLc3MQHRuYoWSlZKxiZ6BUm1tLQA

Links staat 'Geluidssterkte' als keuze optie. Alles van 34 dB en lager ervaren de meeste mensen als hele stille apparaten. Ventilatie

Je kunt akoestisch isolatie materiaal toepassen in de centrale afzuiging, zodat het veel stiller is in huis. Een geluidsdemper voor een centrale afzuiging is bijvoorbeeld een hele kosten efficiënte oplossing om een rustiger huis te krijgen.

Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://www.akoestiekwinkel.nl/inno-demper-geluidsdemper-geluiddemper-voor-ronde-luchtkanalen/


Stofzuigers:
Klik op de afbeeldingen

 

Princess 335000, Silence DeLuxe

69dB  rond de 79-89 euro

princessSyncForce_01_335000_576_310_q_01_335000_0.png

Er zijn stillere stofzuigers maar die zijn niet altijd leverbaar.  

61db en 62dB

Rowenta stofzuiger silence force ro5945 

Deze stofzuiger is een stuk stiller dan de gemiddelde stofzuiger, 62 dB. Hij kost ongeveer 240 euro. Als je toch een nieuwe stofzuiger moet hebben, kun je net zo goed een stillere kopen toch? 

79224_1_1454496013_zoom.jpg

 

 

Electrolux UltraSilencer  stofzuiger rond de 185 euro  
61 dB, 

Energie-efficientieklasse A

electrolux-ultrasilencer-zusorigdb-extra-large.jpg

 

Andere huis / tuin en keukenapparaten

Let op hoeveel decibel een apparaat genereert en hoe vaak je een dergelijk apparaat gaat gebruiken. Tips voor dergelijke apparaten staan bijvoorbeeld bij reviews hulpmiddelen.