Kennisbank monitor/ beeldscherm en computer

 

Werken met een computer of laptop kan verschillende overprikkelingsklachten opleveren door bijvoorbeeld:

-licht van het beeldscherm

-bestaand licht/geluid in de kamer

-geluid die computer maakt

-veelheid tekst / opmaak van het beeld. Last van crowding.

 

 

Licht van het beeldscherm

Egaal licht / Flitsen

Voor mensen die snel last hebben van het werken met een monitor/beeldscherm van computer bijgaand een aantal tips.

Een monitor bij de computer die egaal licht geeft zonder flitsen (veel monitoren flitsen met een lage of hoge frequentie om licht te geven, dit kan als heel belastend worden ervaren).

 

Gelukkig heeft één website hier heel veel informatie over en dat is: http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

Je kunt hier een lijst vinden van alle monitoren die worden opgegeven als 'flikker vrij', en daarbij of dit wel of niet getest is door deze website of een andere. 

 

Als je er op wilt zoeken dan is de term 'PWM' de te gebruiken term. Dit staat voor "Pulse Width Modulation". Bij laptops wordt hier onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld https://www.notebookcheck.nl (of de internationale versie: http://www.notebookcheck.net/) controleert bij iedere laptop die ze onder handen nemen of dit voorkomt. 

 

IPS

Op onze facebook site is ook de volgende laptop genoemd als een laptop met een heel goed beeldscherm: Een ASUS zenbook 15.6 inch, met IPS beeldscherm en verlicht toetsenbord. Kost nu rond de 1300 euro. https://www.laptopshop.nl/…/asus-zenbook-bx510ux-cn261r.html

IPS heeft meer getrouwe kleuren, meer contrast en heeft een betere kijkhoek. In dit filmpje wordt goed uitgelegd en getoond wat het verschil is tussen IPS en gewoon LCD. https://www.youtube.com/watch?v=pt2nat27-hQ

 

(Beeldscherm)bril

Je kunt gebruik maken van speciale beeldschermbrillen. Deze hebben een soort filter waardoor het beeldscherm rustiger oogt. Ook het dragen van een zonnebril kan helpen voor wat rust aan je ogen.

F-lux en andere blauw licht filters

Installeer bijvoorbeeld f.lux op je computer zodat het blauwe licht niet wordt doorgegeven. Dit kan een rustiger beeld opleveren. Zie hiervoor ook de volgende website van inslaap.nl en rubriek.nl.

 

Licht aanpassen op je beeldscherm

Je kunt de sterkte van het achtergrond licht veranderen op je beeldscherm, meestal middels een tekentje met een zonnetje bij een van je functietoetsen. Speel ermee wat het meest rustig oogt.

Waar bepaalde instellingen zijn te vinden in je computer (zowel Mac als Windows) die te maken hebben met toegankelijkheid (waaronder beeldscherm) kun je op de pagina over digitale hulpmiddelen van Koninklijke Visio vinden.

 

Bestaand licht en geluid in de kamer

Hiervoor een aantal algemene tips.

-Laat het licht van de zijkant op je beeldscherm vallen. Kijk niet tegen het licht in en zorg er ook voor dat het licht niet van achteren op je beeldscherm valt.

-Ga niet in het donker naar een beeldscherm kijken. Zorg ervoor dat je altijd gelijkmatige verlichting hebt in de ruimte waar je naar een beeldscherm kijkt. Maak bij voorkeur gebruik van indirecte verlichting.

-Kijk niet tegen een hagelwitte muur aan, deze reflecteert het licht. Maak gebruik van zachte matte kleuren op je muur, zonder (drukke) motieven.

-Zorg voor goede zonwering (zie ook kennisbank item over inrichting woning)

-Zorg voor goede akoestiek en ga in een stille omgeving zitten (zie ook kennisbank item over inrichting woning)

-En zorg ervoor dat je in een opgeruimde ruimte werkt. Troep en rotzooi zorgt voor veel prikkels in je hoofd. Maak gebruik van kasten met deurtjes ervoor.

 

Geluid die de computer maakt

Een computer maakt vaak geluid door ventilatie. Zorg er in ieder geval voor dat ventilatie gaten van je computer schoon blijven door ze regelmatig schoon te maken.

Tegenwoordig is het goed mogelijk om een computer te bouwen die helemaal stil is, zonder dat dit veel extra hoeft te kosten. Alle onderdelen zijn zo zuinig geworden dat het geen geluid meer hoeft te produceren als je dat niet wilt. Een voorbeeld: http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&type=Chassis&type_sub=Mini ITX&model=AK-ITX05-BK
Zie ook onze pagina technische tips tegen overprikkeling

 

Dit is een aluminium behuizing voor een computer die tegelijkertijd je computer koel houdt. Er hoeft niets te bewegen (geen fans) waardoor hij 100% stil is.

Wel heeft een 100% stille computer mogelijk wat beperkingen, afhankelijk van wat je wilt. Als je een computer zoekt om mee te internetten en films mee te kijken dan hoef je niets in te leveren.

Als je er veel film- of fotobewerking op wilt doen dan is het goed om te kijken naar je wensen in combinatie met hoe je een 100% stille computer kunt krijgen die past bij je wensen en budget. 

 

 

Veelheid tekst / opmaak van het beeld. Last van crowding.

De opmaak van je beeld op de monitor kan overprikkeling verergeren.

-Maak gebruik van een rustige beeld opmaak.

-Vergroot letters en regelafstand

 

Voor Windows computers is er een handige toolkit beschikbaar op de website van Koninklijke Visio hoe je letters zou kunnen vergroten.

Ook voor de Mac is dit mogelijk door gebruik te maken van de zoomfunctie en andere instellingen bij toegankelijkheid.

Binnen Windows 10 heb je de mogelijkheid voor “leesweergave” bij het gebruik van sommige websites. Die maakt het beeld rustiger en minder plaatjes.