Tips zonnebrillen filters

Voorbeeld HTML

Kennisbank item Tips voor zonnebrillen, filterbrillen en filterlenzenAls je hinder hebt van “ licht” overprikkeling zijn daar een aantal hulpmiddelen voor beschikbaar. Deze kunnen dikwijls worden uitgeprobeerd en besteld bij een low vision kliniek die aan de meeste ziekenhuizen zijn verbonden (doorverwijzing via oogarts). Zij helpen je ook met uitzoeken wat voor jou de beste oplossing is. Ze kunnen bijvoorbeeld uittesten welke kleur en lichtdoorlaatbaarheid van glazen goed werken en kunnen deze bestellen. Zie hebben ook monturen die goed aansluiten.

 

Zie bijvoorbeeld de website van http://ikwilbeterzien.nl, Optical Low Vision Services (groothandel, maar via formulier is na te vragen waar in de buurt services worden verleend). Elvea Low Vision of Low Vision Totaal.

 

Ook bij een gewone opticien zou je mogelijk terecht kunnen. Ga na of je opticien een goede optometrist in dienst heeft en maak daarbij de afspraak. Leg uit waar je last van hebt en geef bijvoorbeeld ook aan dat wisseling van glaasjes bij meting voor jou te snel kan gaan. Beoordeel of deze optometrist je zou kunnen helpen of dat je toch beter via je oogarts naar een speciale Low Vision kliniek kan worden doorverwezen.

 

Voor filter (gekleurde minder lichtdoorlatende) lenzen kan contact worden opgenomen met Oculenti die ook aan meerdere ziekenhuizen is verbonden. (Donker)grijs gekleurde lenzen worden het beste verdragen bij licht gevoeligheid.

Ook het dragen van een pet/hoed met brede rand kan de zon van de bovenkant af afschermen.

 

Voor slecht zien (en erg gevoelig zijn voor licht) zijn ook revalidatiemogelijkheden bij Koninklijke Visio en Bartimeus (doorverwijzing via oogarts of revalidatiearts).

Onderstaand volgen nog enkele specifieke hulpmiddelen die vaker zijn genoemd binnen de Facebookgroep “ Overprikkeling bij hersenletsel”:

 

Kappenbril
Siliconen kappen
 Aan het montuur zit een speciaal siliconen beschermer, welke het vocht van de ogen vasthoudt, maar die factoren welke de ogen kunnen irriteren, blokkeert.

 

Schuimrubberen bescherming in het montuur ook een optie.
Dit is een stevige bescherming gemaakt van schuimrubber materiaal, welke lucht doorlaat, maar zo snel absorbeert waardoor vocht van buiten tegengehouden wordt. 

 

Overzet zonnebril

Deze zonnebril kunt u over uw eigen bril dragen en biedt een optimale bescherming tegen UV-stralen. De bril laat 32% licht door en is contrastverhogend. Ook in andere tinten 

 

Gewone” zonnebril

Genoemd en geroemd worden Serengeti zonnebrillen. Serengeti zonnebrillen zijn polariserend, photochromatisch (past zich automatisch aan het licht aan), contrastverhogend en hebben een blue light blokker. Worden vaak gebruikt door piloten. Deze brillen zijn duurzaam en horen een leven lang mee te gaan. Afhankelijk van het model kunnen Serengeti zonnebrillen met glazen op sterkte geleverd worden.

Zoek verder een brilmontuur uit die zo goed mogelijk aansluit op je gezicht zodat er geen lichtkieren zijn

 

Filterbril

Via bovengenoemde low vision klinieken kun je ook kijken of filterbrillen effect hebben. Bijvoorbeeld een FL41 bril die zou moeten helpen met lichtgevoeligheid in combinatie met Migraine.

 

Ook Multilens heeft filterglazen die uitgeprobeerd kunnen worden of dit helpt.

Probeer te kijken of je de glazen op proef kunt krijgen via een overzetbril. Dan kun je kijken of ze daadwerkelijk je klachten doen afnemen. Iedere persoon reageert weer anders op (gekleurde) filters dus wat bij de een helpt kan bij de ander juist averechts werken.

 

kleur.jpg