Brain fog - Hersenmist

Cognitieve moeite (chronisch van aard of per dag verschillend)


Wat is het?
Het woord brain fog betekent letterlijk: hersenmist. Dat is ook precies hoe het voelt; vaag en mistig en de mist lijkt niet op te trekken.
Hersenmist is geen medische diagnose. Het is een overkoepelend begrip van een cognitief en lichamelijk verschijnsel dat bij allerlei chronische aandoeningen voor kan komen. Het kan een gevolg zijn van hersenaandoeningen en hersenletsel. 


Hoe voelt brain fog?
Brain fog is het gevoel dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien. Het lijkt wel alsof je jouw intelligentie niet kunt gebruiken.

 

Chronische brain fog of af en toe een dag
Sommigen mensen ervaren dit fenomeen van hersenmist dagelijks, anderen ervaren het af en toe. Mensen ervaren vaak al bij het opstaan dat deze dag een mistige dag wordt. Brain fog kan in de loop der tijd, maar ook in de loop van een dag, minder worden.
Brain fog kan ook een chronisch onvermogen zijn om nieuwe informatie in je hersenen te ordenen of herinneringen op te diepen.

Het kan veel cognitieve functies beïnvloeden zoals de taalfunctie, de uitvoerende taken (executieve functies) én de slaap.


Wat gaat er aan vooraf?
Niet altijd is brain fog direct te linken aan een fysieke of mentale activiteit.
Toch is bekend dat brain fog op kan treden als iemand teveel fysieke of mentale activiteiten gedaan heeft, bijvoorbeeld na een te volle agenda of onverwachte drukte. Soms is brain fog te wijten aan de slechte luchtkwaliteit of aan slaapproblemen. Als iemand te veel of te weinig slaapt kan een brain fog volgen. Brain fog kan ook optreden als gevolg van een aandoening. Op deze pagina sommen we meerdere aandoeningen op waarbij het voor kan komen.


Klachten die gepaard kunnen gaan met hersenmist
Klachten kunnen tijdelijk zijn of chronischer van aard.

 

Tips:
Vecht niet tegen jezelf. Als je af en toe een brain fog dag hebt, probeer die dag dan voor lief te nemen. Hoe harder je vecht, hoe moeizamer een dag kan verlopen. 
Maak tijd vrij voor pauze en ontspanning. Probeer als dat kan een wandeling te maken in de frisse lucht. Doe jezelf een plezier.

Verminder het gebruik van cafeïne in de namiddag en avond.
Probeer goede slaaphygiëne te hanteren.
Probeer voldoende te slapen voorafgaand aan een drukkere dag.
Eet gezond voedsel; met veel eiwitten en vitamines. 
Check de luchtkwaliteit. Woon je in een gebied met veel luchtverontreiniging, overweeg dan een luchtreiniger aan te schaffen.

 

Lees de pagina omgaan met vermoeidheid (neurofatigue) en de pagina omgaan met overprikkeling.

Gebruik digitale geheugensteuntjes, lijstjes of andere planningshulpmiddelen. Houd je vast aan de planning en lijstjes evenals aan andere routines.

 

Vraag jezelf af of je overbelast bent door de verantwoordelijkheid op je (vrijwilligers-)werk, of als (co-)ouder en of je voortdurend aan het multitasking bent. Als je je slechts op één taak hoeft te richten kan de hersenmist soms wat minder worden.

Als je elke dag een brain fog dag hebt, is het misschien aan te raden om cognitietherapie te vragen of laat een ergotherapeut meekijken naar je belastbaarheid en mentale en fysieke belasting. In Nederland zijn de eerste tien uur ergotherapie per jaar gratis uit de basisverzekering.

Kijk bij de pagina's: PRET theorie, lege accu theorie en de lepeltheorie

om je eigen moeheid en functioneren te kunnen uitleggen.
Leg aan vrienden en familie uit hoe ze kunnen helpen.

Brain fog komt voor bij 

Brain fog is een overkoepelend begrip. Het komt voor bij:

  • hersenschade, hersenletsel
  • een verstoorde hersenfunctie
  • verminderde hersendoorbloeding (bijvoorbeeld bij een ernstige bloedarmoede)
  • dehydratie (uitdroging)
  • een hormonale verstoring
  • infectieziekte
  • auto-immuunziekte
  • medicinale oorzaak (denk ook aan chemotherapie)
  • sociale- en emotionele factoren
  • stressoren.

 

Het kan onder andere bij de volgende aandoeningen voorkomen:
Hersenletsel en hersenaandoeningen. Slaapstoornissen waaronder het Centraal slaapapneu syndroom (CSAS) en Obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS), waardoor de hersenen te weinig zuurstof krijgen gedurende de slaap. COVID-19 en LONG-COVID.
Het komt voor bij verstoring van het dopamine systeem, depressie, PTSS, migraine, bloedarmoede, diabetes, auto-immuunziekten zoals de ziekte van Graves en bij de ziekte van Hashimoto; beiden zijn schildklieraandoeningen en bij multiple sclrerose en het syndroom van Sjögren. Bij systemische lupus (systemische lupus erythematodes of SLE); dat ook een chronische auto-immuunziekte is. Brain fog komt voor bij infectieziekten, fibromyalgie, bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, na chemotherapie behandeling (chemobrein) naast een slopende vermoeidheid, bij uitdroging (dehydratie), door hormoonveranderingen bij vrouwen in de overgang (menopauze) en ook door de verstoorde slaap bij deze vrouwen. Het kan een gevolg zijn van de ziekte van Alzheimer en vele andere aandoeningen. Deze lijst is niet volledig.

 

Het kan daarnaast óók een gevolg zijn van deze snelle, jachtige, stressvolle samenleving, met grote prestatiedruk en te weinig slaap.

Bij vermoeden van ziektes
Bij vermoeden van ziektes zal een arts het volgende moeten uitsluiten: wisselende glucosespiegels, slechte lever-, nier- en schildklierfunctie,
voedingstekorten, infecties en ontstekingsziekten, slaapstoornis, hersenaandoeningen en auto-immuunziekte.


Lees het ervaringsverhaal van Verena over hersenmist brain fog
https://fcer.org/brain-fog/

advertenties: