Asfyxie

Zuurstoftekort voor of rondom de geboorte

Asfyxie betekent letterlijk 'niet ademen' waardoor tekort aan zuurstof optreedt bij het kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte.

Geschat wordt dat één op de 350 kinderen in Nederland  bij de geboorte zuurstoftekort oploopt.

Er kunnen verschillende  oorzaken van asfyxie zijn: loslatende placenta (moederkoek) of slechte doorbloeding van de placenta, afgeknelde navelstreng,  infarcten in de placenta, een te langzame bevalling waarbij daarbij de placenta niet voldoende bloed aan het kindje kan geven, een infectie of hartafwijking bij het kindje, het inademen van het kindje van vruchtwater dat ontlasting bevat, onrijpe longen van het kindje en meer.

Meerdere organen kunnen minder functioneren door het zuurstoftekort zoals de lever, de nieren en longen, maar ook de hersenen.
Er zijn grote verschillen tussen de klachten die kinderen kunnen ervaren door asfyxie en ook  is er een grote variëteit in de ernst van de klachten.

Er kunnen aanvankelijk problemen zijn met slikken, slapen, plassen, epilepsie, afwijkende bewegingen maken (fladderen en beentjes kruizen) bloeddruk, hartslag en problemen met de spierspanning en spasmen; dystonie. Problemen met het horen en zien kunnen voor komen. De latere problemen verschillen per kind.

Goede informatie over asfyxie vindt u op https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/pasgeboren/asfyxie.php

Mogelijk gevolg van asfyxie
Eén van de mogelijke gevolgen van zuurstoftekort bij de geboorte is cerebrale parese. Cerebrale parese betekent hersenverlamming. De term parese komt uit het Grieks en betekent gedeeltelijke onvolledige verlamming, spierzwakte. Het kan een gevolg zijn van zuurstoftekort bij het kindje tijdens de geboorte, weeën of een moeilijke bevalling. Ook bij infectieziekten in de vroege kindertijd kan een cerebrale parese ontstaan. Lees meer over hersenletsel door een infectie.

Lees meer over Cerebrale Parese.

 

NB!
Op een MRI-scan is schade niet altijd zichtbaar. Aantoonbare afwijkingen op een MRI-scan kunnen soms pas na enkele dagen zichtbaar zijn, maar ze kunnen ook weer verdwijnen. Kinderen kunnen ook niet goed stilliggen voor een MRI. Ook als er geen schade zichtbaar is op een MRI kunnen er wel niet-zichtbare problemen zijn zoals versterkte prikkelgevoeligheid (overprikkeling) en andere niet zichtbare hersenschade gevolgen.

Specifieke pagina zuurstoftekort

Op de pagina 'Zuurstoftekort' leggen we de specifieke gevolgen uit van zuurstoftekort op de hersenen en welke hersengebieden gevoelig zijn voor zuurstoftekort.