De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Frozen shoulder als veelvoorkomende complicatie

Kans op frozen shoulder is groot na hersenletsel

Een frozen shoulder is niet per definitie een gevolg van hersenletsel, maar het blijkt dat de kans groot is, dat iemand met hersenletsel, een frozen shoulder oploopt. Door overbelasting kan iemand aan de verlamde of aangedane kant of aan de juist niet aangedane goede kant, door houdingsverschillen en overbelasting een frozen shoulder ontwikkelen.

Een frozen shoulder is een hevig pijnlijke verkleving van het schouderkapsel (capsulitis adhesiva) dat door overbelasting of spontaan kan ontstaan. De term frozen slaat niet op de temperatuur van de schouder maar op de ernstige stijfheid van het schoudergewricht.
Mensen met diabetes en Parkinson hebben sowieso een grotere kans om een frozen shoulder te ontwikkelen.

 

Het kapsel krimpt en daardoor kan iemand niet alleen pijn krijgen maar de bewegingen van de arm worden ernstig beperkt.
Iemand kan de arm niet of nauwelijks meer gebruiken van de pijn. De arm kan niet meer gebruikt worden om te heffen of draaien, waardoor de arm niet meer boven de schouder kan komen of achter de rug, noch kan iemand op de arm of schouder slapen zonder dat het vreselijk pijn doet.


Fases

  • Fase 1 - duurt meestal tussen de twee en negen maanden. De pijn begint in het gewricht samen met een gevoel van stijfheid en begrensde beweeglijkheid /stijfheid voordat ze zeer pijnlijk wordt. Deze pijn wordt meer 's nachts gevoeld en als de getroffen persoon op die zijde ligt.

 

  • Fase 2 - duurt meestal tussen de vier en twaalf maanden. Alle bewegingen van de schouder worden beïnvloed, aangezien het steeds stijver wordt, maar de beweging die het meest beïnvloedt, is de draaibeweging van de arm naar buiten. De pijn kan tijdens dit 'kleef' stadium ernstig toenemen.

 

  • Fase 3 - duurt meestal tussen de vijf en twaalf maanden. Tijdens dit 'herstel' stadium wordt de schouder geleidelijk beweeglijker als de stijfheid verdwijnt. De bijbehorende pijn vermindert ook. Niet alle bewegingen kunnen nog herstellen, hoewel ze minder pijnlijk uitgevoerd kunnen worden.


Een frozen shoulder herstelt vanzelf binnen 10 maanden tot drie jaar. Toch kan een

vroege behandeling van een frozen shoulder belangrijk zijn omdat het kan helpen voorkomen dat langdurige stijfheid in de gewrichten toeneemt.

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u pijn in uw schouder ondervindt die uw normale bewegingsgebied moeilijk maakt.

 

Mogelijke therapie:

De arm zoveel mogelijk laten afhangen en dan een roerende beweging maken op geleide van de pijn. Til met de gezonde arm (als u die heeft) de aangedane arm op omhoog tot de pijngrens en laat weer zakken. Fysiotherapeutisch advies is zeer gewenst!!
Probeer de schouders laag te houden en ze niet op te trekken, ook niet bij een beweging. SCHOUDERS LAAG is het advies.

 

Een injectie in het kapsel met corticosteroïden die de ontsteking remmen. Nadeel is dat dit niet te vaak in iemand's leven kan plaatsvinden, kans op artrose in het gewricht is groter.

Onder narcose het kapsel oprekken. Dat kan zowel met een kijkoperatie als met een doorbewegen van de arm onder narcose.

 

Fysiotherapie is van groot belang na zo'n operatieve ingreep.