Preventie

Mentale fitheid stimuleren

 • Actief bezig zijn met denksporten, bijvoorbeeld schaken of puzzelen

 • Nieuwe informatie tot je nemen, nieuwe dingen leren

 • In beweging blijven en gezond leven

 

Op dit moment wordt hier nog veel onderzoek naar gedaan hoe je het brein gezond kan houden.
Er zijn tips die iedereen zich ter harte zou moeten nemen:

 • Matig met alcohol. Stop met drugs. Alcohol en drugs kunnen je brein fors beschadigen.

 

 • Probeer val ongelukken te voorkomen, durf een helm te dragen op je elektrische fiets bijvoorbeeld. Leg geen losse kleedjes neer waarop je weg kan glijden, draag goed schoeisel als je een trap afloopt.

 

 • Besef dat veel hersenletsel wordt opgelopen op de sportvelden. Niet alleen gevechtssporten als boksen maar ook bij voetbal (koppen), hockey (bal tegen het hoofd), rugby, lacrosse en de skisport. Het is bekend dat sporters meer dan 1000 botsingen met het hoofd kunnen hebben in een enkel sportseizoen.
  Die botsingen leiden niet iedere keer tot een hersenschudding maar lijken nu toch wel op latere leeftijd te kunnen leiden tot degeneratie van het hersenweefsel en afname van de hersenfuncties; Chonisch traumatische encephalopathie.

 

 • Blijf je hersenen uitdagen door nieuwe dingen aan te leren en te ontdekken. Probeer denksporten uit. Prikkel je hersenen regelmatig met een uitdaging (we spreken hier over het gezonde brein. Bij een beschadigd brein kan iemand snel overvraagd worden, dan geldt: alles met mate en neem voldoende rust tussendoor en naderhand.)

 

 • Door dagelijkse beweging wordt de hippocampus, een hersenstructuur dat nodig is voor leren en onthouden (je geheugen), goed geactiveerd. Beweeg minstens een half uur per dag door te dansen, te wandelen, te bewegen op de hometrainer of op je fiets. Ook kauwen is een beweging! Het doorbloedt de hersenen is bewezen. Vergemakkelijk het jezelf niet door zacht en vloeibaar eten te nemen.

 

 • Wie overdag meer in het daglicht verkeert en 's avonds de beeldschermen op tijd uitdoet (minstens een uur voor het slapen) en blauw licht filter activeert op beeldschermen, verbetert de slaap vaak al. Een goede slaap is gezond voor het brein.

 

 • Blijf je bewust dat wat voor hart en vaatziekten geldt, ook voor je hersenen geldt. De hersenen zijn afhankelijk van gezonde bloedvaten. Let op uw cholesterol, bloeddruk en suikerinname. Eet gezond.

 

 • Voor mensen met hersenletsel gelden deze tips ook. Besef dat leven met hersenletsel al topsport is en je de energie niet hebt om bijvoorbeeld teveel suiker te verbranden.

 

 

Voorkomen van hart- en vaatziekten

Ook jongeren zouden zich deze leefregels meer moeten aantrekken. Het is namelijk gebleken dat veel jongeren van huis uit niet een gezonde leefstijl meekrijgen.

Kinderen bewegen te weinig en eten te veel en ongezond. Eén op de zeven jongeren is te zwaar. Dat heeft grote gevolgen voor het latere leven. Iemand die te zwaar is heeft bijvoorbeeld een grotere kans op een hersenbloeding of een herseninfarct.

Neem minder zoete drankjes tot je, maar drink water en probeer gezond te eten.

Lees hierover meer op de volgende sites: Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en 'Healyhy Aging' zie https://www.beteroud.nl/vitaal-zelfstandig.

Het Fitte Brein organiseert bijeenkomsten met Ard Schenk (oud kampioen schaatsen, fysiotherapeut): ‘Breng orde in uw leven, beweeg, eet gezond en ontspan zo af en toe.’ Prof. Dr. Dick Swaab (Nederlands Herseninstituut Amsterdam): ‘Houd de hersenen actief met nieuwe informatie en nieuwe of ingewikkelde opdrachten voor het brein.’ Prof. Dr. Erik Scherder (Klinische neuropsychologie, Amsterdam): ‘We weten hoe slecht het is voor mensen met een dementie om niet te bewegen, zowel voor hun lichamelijke als hun mentale fitheid.’

Bronnen:
Erik Scherder, hoogleraar Klinische neuropsychologie VU Amsterdam
Het Fitte brein
https://www.plusonline.nl/hersenen-en-geheugen/6-tips-voor-een-gezond-brein
Hersenletsel-uitleg