Fornix

Woord vooraf: Het brein werkt als één geheel samen. Hersenfuncties lopen verspreid door de hersengebieden en komen voort uit de uitwisseling tussen de gebieden. Toch zijn er wel klachten aan te wijzen per hersengebied.

 

Wat betekent de naam?

Fornix is Latijn voor boog. De fornix is een gebogen bundel zenuwuitlopers.

Waar in de hersenen?

Het verbindt het corpus mammillare en de hippocampus.

Zie de dwarsdoorsnede als je de hersenen van de zijkant beziet. Ter oriëntatie: rechts is het voorhoofd en links het achterhoofd

 

Onderstaande dwarsdoorsnede is als je de hersenen vanaf het achterhoofd bekijkt, waarbij rechts ook de rechterhersenhelft laat zien en links de linkerhersenhelft. Hier zie je de fornix in het midden.

By Mori S and Aggarwal M - Mori S and Aggarwal M (2014) In vivo magnetic resonance imaging of the human limbic white matter. Front. Aging Neurosci. 6:321. doi: 10.3389/fnagi.2014.00321 http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2014.00321/full, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44207254

Functie

De fornix is belangrijk bij:

  • gevoelens
  • leerprocessen
  • geheugen
  • motivering

De fornix verzendt geheugensteuntjes van de hippocampus naar diepere hersengebieden.

Letsel in dit gebied

  • Problemen met het lange termijn geheugen. Met name de details van gebeurtenissen uit het verleden. In mindere mate geheugenproblemen voor het herinneren van voorwerpen. Het geheugen voor bekende situaties lijkt ook in mindere mate beschadigd te zijn dan die van gebeurtenissen in het leven.
  • Problemen met het leren van nieuwe routes.
  • Problemen met de ruimtelijke oriëntatie.

 

Onderdeel van het limbische systeem

De fornix behoort tot het limbische systeem, afgeleid van het Latijnse woord limbus dat 'rand' betekent. Het limbische systeem ligt aan de rand onder de hersenkwabben.

Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Hier worden onder andere hormonen geproduceerd en wordt de temperatuur en de eetlust geregeld. Schade aan het limbisch systeem kan het hormonale systeem uit balans brengen. Het vermogen om honger of een gevoel van verzadiging waar te nemen is verminderd en emotionele reacties kunnen veranderen.