Hippocampus

hippocampus. Images are from Anatomography maintained by Life Science Databases(LSDB). }} {{ja|1=海馬。 画像はLife Science Databases(LSDB)のAnatomographyというサイトより。}} |Source=from Anatomography, we CC-BY-SA-2.1-jp 

De blauwgekleurde structuren beelden de hippocampus uit in bovenstaande afbeelding.

Algemene feiten van de hippocampus

De hippocampus heet ook wel het zeepaardje, omdat het aan de vorm van een zeepaardje doet denken. In iedere hersenhelft bevindt zich een hippocampus aan de binnenkant van de slaapkwab (temporaalkwab). Ze liggen tegen een hersenwinding aan die de gyrus parahippocampalis genoemd wordt.
Het geheel van hippocampus en aangrenzende gebieden wordt ook de mediale temporale schors genoemd.

Geheugenvorming, ruimtelijke oriëntatie en stressverlaging

De hippocampus is de structuur van de hersenen dat het meest nauw betrokken is bij geheugenvorming. Het is bekend als de opslagplaats voor het lange termijn geheugen, en is vervolgens betrokken bij het wegschrijven van herinneringen van het lange-termijn geheugen naar het permanente geheugen.
Met name bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde gebeurtenissen speelt de hippocampus een belangrijke rol. Dit wordt ook wel het expliciete of declaratieve geheugen genoemd.

 

De hippocampus speelt ook een belangrijke rol in de ruimtelijke oriëntatie en navigeren.

Bij stressvolle situaties helpt de hippocampus de stress mede te verminderen doordat het de hoeveelheid cortisol in het bloed omlaag brengt. Cortisol is een stresshormoon.

Context van herinneringen en ervaringen

De hippocampus is zeer betrokken bij het organiseren van wat je je in je geest bij iets voorstelt. Dus de context van herinneringen zoals zij dus werden ervaren. De hippocampus is erg belangrijk voor het kunnen verbinden van ervaringen met andere ervaringen in een een soort van netwerk van herinneringen. Zelfs voor de volgorde van je herinneringen is de hippocampus verantwoordelijk.

Letsel in de hipopocampus:

  • inprenten /geheugen opslag problemen

  • onthouden /lange termijn geheugen problemen

  • ruimtelijke desoriëntatie

  • specifieke vorm van agnosie, (niet herkennen) zoals onder andere smaak en geuragnosie waardoor smaak en geur niet herkend wordt.

 

Klassieke symptomen van de ziekte van Alzheimer; geheugenverlies en desoriëntatie, worden in verband gebracht met afname van weefsel (atrofie) van de hippocampus.

Atrofie van de hippocampus is ook gelinkt aan depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie, zelfs aan chemotherapie in het verleden (chemobrein). Nieuwe studies zeggen dat stilte, aanmaak van nieuwe cellen in de hippocampus kan bevorderen.

 

Mensen met hersenletsel aan de hippocampus kunnen vaak niet benoemen waarvoor ze angstig zijn als ze angstig zijn, maar kunnen wel een onbewuste reactie van angst voelen.

Voorbeeld uit iemands leven

In 1985 werd Clive Wearing, een Engelse dirigent, componist en muzikant, getroffen door een virale hersenontsteking, die grote schade aan de linker en rechter hippocampus veroorzaakt.

 

Hoewel zijn intellectuele vaardigheden intact zijn, heeft hij ernstige problemen met zijn geheugen en kan hij geen nieuwe declaratieve herinneringen aanmaken = Bewust toegankelijke feitenkennis.

 

Hij kan geen gesprek aangaan omdat hij de vorige zin al vergeten is. Hij kan niet even naar buiten gaan omdat hij dan niet weet waar hij is, waar hij vandaan komt en waar hij naar toe op weg is. Elke dag wordt hij wakker alsof hij uit een coma ontwaakt; niet beseffend waar hij is.

 

 

Bronnen en relevante informatie
Hersenletsel-uitleg

Scheff en Price, 2006 geheugenverlies desoriëntatie,

Shelline en collega's in 2002 depressie

Weis en collega's in 2002 bipolaire stoornis en schizofrenie

Professor Howard Eichenbaum Boston University  Hippocampus-and-Sequence-Learning 

Bird and Burgess in 2008 review current literature on the role of the hippocampus in memory and spatial processing (Pubmed ID number: 18270514)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011183/
https://nautil.us/this-is-your-brain-on-silence-rp-4857/

http://www.g2conline.org/2022 

https://www.inc.com/betsy-mikel/your-brain-benefits-most-when-you-listen-to-absolutely-nothing-science-says.html

Professor Howard Eichenbaum Boston University ; the hippocampus helps us to represent items in the order in which they are experienced.© Hersenletsel-uitleg Kopieer niet onze tekst. en u kunt dan juridische tegenmaatregelen tegemoet zhttps://www.inc.com/betsy-mikel/your-brain-benefits-most-when-you-listen-to-absolutely-nothing-science-says.htmlien.