Op mobiel apparaat: ZOEKFUNCTIE = Loep ( Icoontje links) en MENU = 3 streepjes ( Icoontje rechts)

Home » Soorten hersenletsel hersenaandoeningen » Algemene info oorzaken NAH

Algemene info oorzaken 

Als we spreken over hersenletsel wordt er een onderscheid gemaakt tussen aangeboren en niet aangeboren hersenletsel. Voor aangeboren hersenschade kijk op onze speciale pagina.

Niet aangeboren of verworven hersenletsel is iedere vorm van hersenletsel die zich heeft voorgedaan vanaf de geboorte. Soms wordt een half jaar grens aangehouden na de geboorte.

Landelijk is voor NAH de volgende definitie gekozen: "Hersenletsel ten gevolge van welke oorzaak dan ook, anders dan rond of vanwege de geboorte ontstaan, dat leidt tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn en tot het aangewezen zijn op hulpverlening".

 

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) wordt ingedeeld naar oorzaken: 

Sommigen prefereren het algemene woord hersenaandoeningen.

 

​Traumatisch hersenletsel

 

Traumatisch hersenletsel is letsel van buitenaf. Het volgende onderscheid wordt gemaakt: hersenletsel


Niet traumatisch hersenletsel

Niet traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces of aandoening binnen het lichaam, zoals:

Focaal hersenletsel -focale pathologie; op een of meerdere plaatsen

Focaal letsel ontstaat meestal na een directe klap op het hoofd, waardoor een schedelbreuk ontstaat. Regelmatig is er sprake van een kneuzing in de hersenen onder de schedelbreuk. Zie de speciale pagina: Plaatselijk (focaal) letsel

  •  

  Diffuus hersenletsel - diffuse pathologie; verspreid over de hersenen

  Diffuus letsel ontstaat bijvoorbeeld na een auto-ongeluk of een val, waarbij de hersenen geschud zijn. Dit veroorzaakt schade aan de verbindingen tussen zenuwcellen, wat 'diffuse axonale schade' genoemd wordt. Dit soort schade is vaak over een groter deel van de hersenen verspreid dan een focale schade. Omdat een groter deel van de hersenen beschadigd is, zijn er mogelijk meer problemen. Zie de speciale pagina: diffuus verspreid letsel

  Witte stofschade

  De hersenen bestaan uit witte en grijze stof. De witte stof bevindt zich binnenin de hersenen en de grijze stof zit aan de buitenkant van de hersenen, de hersencellen. Daarom gebruikt men wel de term grijze cellen, als er over de hersenen gesproken wordt. 
  Witte stof is een wittig laagje (myeline), dat de uitlopers van de hersencellen beschermt. Met die uitlopers worden de verschillende delen van de hersenen onderling met elkaar verbonden.

  Schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen is op een MRI-scan te zien als zogenaamde witte stofafwijkingen.

   

   wit-001.jpg

  Als hersencellen onderling niet met elkaar kunnen communiceren ontstaat er een probleem. Dat probleem is voor de omgeving niet altijd zichtbaar, maar is wel een (grote) handicap voor de persoon in kwestie: hersenletsel met niet zichtbare gevolgen.