Op mobiel apparaat: ZOEKFUNCTIE = Loep ( Icoontje links) en MENU = 3 streepjes ( Icoontje rechts)

Tinnitus

 

Tinnitus, of oorsuizen, komt van het Latijnse woord voor 'rinkelen'. Het is gehoorschade en omvat verschillende geluiden die niet buiten het hoofd te horen zijn: fluittonen, gezoem, gesis, gerinkel of gebrom tot en met watervalgeluiden.

Als de trilharen in het oor beschadigd zijn, ga je óf slechter horen óf ze geven de verkeerde informatie door aan de hersenen, zoals een pieptoon, bromtoon of een ruis.

Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor  tinnitus:

  • blootstelling aan lawaai (boven 80 decibel) Download een decibelapp. Is het geluid harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen.
  • stress, psychische overbelasting (trauma, bedreiging, spanningen, burn-out, zorgen, mantelzorgen, slaapgebrek, coronacrisis etc.)
  • gehoorverlies (plotsdoof, geleidelijk gehoorverlies, ziekte van Menière, brughoektumor, oorprop, aangeboren gehoorverlies etc.)
  • lichamelijk conditieverlies (uitputting, langdurig drugs- of alcoholgebruik, slaapgebrek, narcose, ziekte etc.)
  • een te hoge bloeddruk
  • infectieziekten
  • overprikkeling bij hersenletsel
  • bijwerking van medicijnen.

Vaak zie je een overlap tussen deze oorzaken.

Tinnitus komt vaak gelijkertijd voor met hyperacusis, letterlijk vertaald uit het Grieks voor 'teveel horen'.

Behandeling
Er zijn behandelopties voor tinnitus. De behandeling hangt  af van de de oorzaak. Neem daarvoor contact op met je behandelaar of met een audicien. Er zijn ook zelfhulpboeken op de markt:
Een boek van psycholoog Olav Wagenaar: 'Eerste hulp bij oorsuizen'.
Psycholoog en tinnitus specialist Arno Lieftink: 'Oorzaken'. Arno Lieftink werkt in het UMC Utrecht en Erasmus ziekenhuis Rotterdam.

Ervaren?
Wil je ervaren wat iemand hoort met tinnitus? Onderaan de pagina van oorcheck zijn de verschillende geluiden te beluisteren, zoals de piep, de ruis, de brom, bonk en fluittoon.

Luister goed! Veel namen over geluidgevoeligheid worden op één hoop gegooid. Op de pagina hyperacusis leggen we de verschillen uit tussen:Meer Info:

Patiëntenvereniging en vraagbaak: www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/tinnitus
Overzicht van locaties van Audiologische Centra: www.fenac.nl/fenac/locaties/

 

Tinnitus filmpje Hoorzaken.nl: