Jelle van Gorkom; ervaringsverhaal van de BMX kampioen

Jelle van Gorkom is een bekende BMX topsporter. BMX of fietscross is een extreme sport en is een olympische sport sinds de Spelen van Peking in 2008.

Dit is zijn erelijst:

  • NK BMX: Goud in 2011 en 2015
  • WK BMX: Zilver in 2011 (tijdrit) en 2015 (supercross)
  • Olympische Spelen: kwartfinale in 2012 in Londen, zilver in 2016 in Rio

Dinsdag 9 januari 2018. Tijdens een training om zijn start te perfectioneren, fietst Jelle van Gorkom met 60 kilometer per uur op een ketting aan de voet van de startheuvel. De ketting hing er om onbevoegden tegen te houden en werd elke dag weggehaald....behalve deze keer.
Dit ongeluk zou Jelle's leven op z'n kop zetten. Hij hield er hersenletsel aan over. Jelle heeft  twee weken in coma gelegen. Jelle deed weliswaar zijn ogen voor het eerst weer open maar het leek eerst alsof er geen leven in zat. Hij keek geruime tijd wazig rond.

Zijn eerste herinneringen zijn van pas een week of zes na het ongeluk.
Jelle: "Ik stelde steeds de vraag: waarom lig ik hier? (in het ziekenhuis) Dit is niet goed, waarom, waarom? Mijn vader heeft toen op een middag verteld wat er gebeurd was, en 's avonds bondscoach Bas de Bever nog een keer."

 

Hieronder het fragment van "Hart van Nederland" over Jelle's ongeluk waarin nog niet bekend was dat Jelle een hersenkneuzing (contusio cerebri) in de rechterhersenhelft had opgelopen = zwaar hersenletsel. Excuses voor lawaai reclame vooraf!

vraag 1
Jelle, we kennen je allemaal als een van de beste BMX' ers ter wereld. Je won bij Nederlandse- en wereldkampioenschappen en je hebt tweemaal meegedaan aan de Olympische Spelen, toch? Met als kroon een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio, 2016. Kan je iets vertellen hoe jong je begon met deze sport en over jouw passie BMX die je naar de zilveren medaille leidde? 


Jelle: "
Klopt ik heb idd 2 Spelen meegedaan. Waarvan in 2016 redelijk succesvol! Ik kon eerder fietsen dan lopen dus de passie voor fietsen zat er al vrij vlot in! Via de buurt in Lichtenvoorde waar ik opgroeide ben ik met de sport in aanraking gekomen. En via de lokale vereniging ben ik in het wereldje van BMX gerold! En naast de vele mooie locaties wereldwijd bracht deze sport me ook 2 Olympische Spelen, voor de eerste maal in Londen en de tweede keer in Rio!"

 

Vraag 2
We begrepen dat je meermalen forse fysieke pech had, ook op weg naar de Olympische Spelen. Je hebt zelfs al eerder in coma gelegen. Zouden die ongelukken de ernst van deze hersenkneuzing mogelijke hebben versterkt? Heb je daar ooit iets over gehoord?

 

Jelle: "Het antwoord hierop is simpel nee. Deze valpartijen staan hier los van echter is het in mijn beleving natuurlijk niet bevorderlijk geweest"!

 

Vraag 3
Je kreeg een zwaar trainingsongeluk op 9 januari 2018. Tijdens een training fietste je met 60 kilometer per uur op een ketting aan de voet van de startheuvel. De beelden schokten Nederland en de BMX wereld wereldwijd. Je hebt er hersenletsel door opgelopen. Kun je ons iets vertellen over wat jij daarvan nog weet en hoe hersenletsel jouw leven op z'n kop zette?

 

Jelle: "Ik weet er niets meer van, alleen de verhalen die er in de ronde gingen heb ik achteraf gehoord! Ja het heeft m'n leven 180 graden gedraaid en ik moest alles maar dan ook echt alles weer opnieuw leren".

Vraag 4
We hebben een filmpje gevonden waar je als pure doorzetter in april van het zelfde jaar van je ongeluk weer op een driewielfiets rondreed. Hoe was dat om dat weer te kunnen? Zit daar nog vooruitgang in?

Inmiddels fietst Jelle weer op een 2wieler!

"Op 25 juni 2018, een half jaar na het ongeluk, lukte het me voor het eerst weer om op die fiets te rijden. Op 13 april reed ik al voor het eerst op een driewieler. Ik kon zelfs eerder weer fietsen dan lopen, al is dat voor een BMX'er niet zo raar. Eigenlijk zit ik nog amper op m'n 3wieler omdat ik al ruim een jaar weer op een 2wieler fiets!!ik wacht op een vouwfiets met elektrische ondersteuning dat dan weer wel, maar daar zat zeker nog vooruitgang in! Maar met de progressie is 't nu aan 't afvlakken, dat moet ik dan ook eerlijk bekennen."


Vraag 5 We hebben gezien hoeveel moeite je had om met je linkerhand een glas water te kunnen pakken en gewoon een slok te kunnen drinken. Kun je iets vertellen over de revalidatie?  Welke gevolgen zijn wel  weggetrokken? Tegen welke problemen loop je nu nog op?

 

Jelle: "Ik heb moeite met aankleden, douchen, wassen, afdrogen, scheren enz. Revalidatie met hersenletsel gaat in de rest van je leven een prominente rol spelen!! Maar ik heb in feite sinds 12 maart 2018 verschillende centra bezocht en ik kom van ver, kon eerst niet lopen. Nu loop ik! Dit is echter allemaal relatief. Dus niet als voor 't ongeluk. 

 

Gelukkig is de balans nooit echt compleet weggeweest! Wel aangetast! Maar ik had heel veel moeite om mijn bestek en drinkbeker vast te houden. Ik heb weer opnieuw moeten leren praten en heb een lichte vorm van dysartrie dit is een (spraakstoornis). Het is wel enorm verbeterd maar dit zal voor altijd blijven. Vroeger was ik een prater, had altijd mijn woordje klaar. Dat is nu toch wat minder. Vooral de informatieverwerking gaat wat langzamer.
Ik verwacht ook dat mijn spasme (linkszijdig) blijvend is. Mijn linkerbeen en -arm blijven achter, daar zit dus een spasme. Ik moet nu bijna alles met rechts doen. Gelukkig was ik altijd al rechtshandig.

 

Ik heb ook kracht verlies want er is sprake van een hemi parese links (halfzijdig) Mijn linker been sleept nog. Ik moet daar heel bewust van zijn, dan gaat het wel oké, maar dat kost ontzettend veel energie!" 
Daarnaast is mijn vermoeidheidsboog wel ontzettend mee gerekt maar ook dit blijft ook voor altijd een ding!.
Ik heb wel artsen versteld doen staan. De eerste vooruitzichten waren dat ik een kasplantje zou worden. Ik heb zelfs  mijn rijbewijs weer opnieuw behaald! Wat een weg naar vrijheid is gebleken!!!

 

Vraag 6
Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij hersenletsel, zelfs met bepaalde vooroordelen. Er is schrikbarend weinig kennis over hersenletsel bij het grote publiek. Wat zou jij de mensen willen vertellen over hersenletsel?
"Ik merkte dat heel veel mensen hersenletsel hebben, maar dat er nog heel weinig over bekend is. Door mijn verhaal te vertellen, kan ik het onderwerp een beetje voor het voetlicht brengen".


Vraag 7
Wat is je wens voor de mensen met hersenletsel in de toekomst en wat zou jouw droom zijn?

Jelle: "Een droom? Dat er nog een behandeling komt die alle klachten weg kon nemen!! En dat ik dan die behandeling kon en mocht doen! Wens is dat als ik 'hersenletsel' zeg, dat mensen dan daar meer inzicht in hebben."


Vraag 8
Je wil ambassadeur voor Hersenletsel-uitleg zijn, maar wat heb je gehad aan Hersenletsel-uitleg.nl?

Jelle: "Vooral erkenning, bewustwording en simpelweg een bron van informatie met uitleg over wat 't inhoudt, en ondanks dat helaas het hersenletsel in grote getale aanwezig is onder ons, is er nog zo weinig over bekend!!! Absoluut kunnen jullie mij gebruiken als ambassadeur!

We danken je heel hartelijk voor dit interview Jelle, We danken je dat je ambassadeur wilt zijn, en we wensen je alle alle goeds toe voor de toekomst! Let's keep in touch!

Jelle is de kersverse ambassadeur van Hersenletsel-uitleg.nl

Volg Jelle op social media:
Insta: @jellevangorkom

Het boek van Jelle is nu te koop!

Boek van Jelle van Gorkom, de BMX kampioen die door een noodlottig ongeval tijdens een training traumatisch hersenletsel opliep. Jelle wil een eigen foundation starten voor traumatisch hersenletsel!
Prijs: €24.95
Te bestellen op www.jellevangorkom.com