Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties. Winnaar Gouden Speld van Verdienste voor opvallend goed werk voor mensen met hersenletsel

Home » Gevolgen » Lichamelijke gevolgen

Lichamelijke of neurologische mogelijke gevolgen

De mogelijke fysieke lange termijn gevolgen van een neurologische aandoening zijn voor iedereen anders.

Elk hersenletsel verschilt. Veel hersenletselgetroffenen hebben géén zichtbare- maar wèl niet-zichtbare gevolgen.

Het is vrij dubieus of een gevolg van hersenletsel ingedeeld moet worden onder niet- zichtbare gevolgen of onder neurologische gevolgen. Want wat de persoon in kwestie wel ziet en dagelijks meemaakt, hoeft een buitenstaander niet op te vallen.

We willen met nadruk stellen dat élk gevolg van hersenletsel neurologisch van aard is, namelijk het gevolg is van beschadigingen van de hersenverbindingen in de hersenen. Er is daardoor bij onze indeling een overlap tussen neurologische en niet zichtbare gevolgen. Het ligt aan de persoon die informatie zoekt of die de informatie verwacht bij neurologische of niet zichtbare gevolgen.

Daarom hebben we ervoor gekozen om sommige pagina's zowel bij neurologische gevolgen als bij de pagina's niet zichtbare gevolgen te benoemen.

 

Neurologische gevolgen

 

Vroege lichamelijke gevolgen van hersenletsel

Elk hersenletsel verschilt. Ook de vroege gevolgen, die direct optreden na het oplopen van letsel, verschillen. Deze gevolgen kunnen wegtrekken.

 

Schedelletsel

Naast neurologische schade kan er ook schedelletsel zijn; lineaire schedelfractuur (schedelbarst), impressiefractuur (plaatselijk ingedrukte schedel door scherp geweld, met kans op botsplinters), of een schedelbasisfractuur (met kans op gescheurd hersenvlies, waardoor er kleurloos hersenvocht uit neus en oren kan lopen). De basis is de bodem van de schedel- de schedelonderzijde- die rust op de wervelkolom:

  • voorste schedelbasis breuk gaat vaak gepaard met brilhematoom ; een kenmerkende bloeduitstorting rond de ogen.
  • middelste schedelbasis fractuur is vaak gekenmerkt  door bloeduitstorting achter het oor, maar ook bloed en hersenvocht uit het oor. Ook gekenmerkt door gehoor- en evenwichtsproblemen en problemen met aangezichtsspieren.  Lees meer...

 

Een arts zal altijd bij neurologische schade een neurologisch onderzoek uitvoeren.