Stripboek over hersenletsel "Alles op z'n kop!"

Titel: Alles op z'n kop
Subtitel:  Over leven met hersenletsel
Auteur: M. de Koning
Uitgever: Breindok

Nederlands - Druk: 1  - EAN 9789492649096 - november 2019 - Paperback - 48 pagina's
Te koop bij Bol.com (rechtstreekse link)
Te reserveren

Wie is Manon?

Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z'n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatietraject bij Sophia Revalidatie (nu Basalt revalidatie) en later over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Zij tekende voor Hersenletsel-uitleg.nl een strip met uitleg over hersenletsel voor jonge kinderen. 
Haar andere stripblogs verschijnen ook op de website van Hersenletsel-uitleg.nl en zijn een groot succes. Niet zo gek, want Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor en relativeringsvermogen over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. 

Manon en haar hond Pipa!

foto copyright Karin Brussaard

Stripboek en het interview

Er volgden meer strips! Die zijn nu uitgegeven in een echt tastbaar boek!
We interviewden Manon voor de lancering van haar eerste echte stripboek:


Hersenletsel-uitleg :"Allereerst van harte gefeliciteerd met het verschijnen van een écht tastbaar stripboek! Geweldig!!

We volgen je al een tijdje, maar kan je vertellen hoe je tot het tekenen en de onderwerpen bent gekomen?"

Manon: "Tijdens mijn revalidatieproces ben ik begonnen met tekenen. Eerst tekende ik vrienden als cartoonfiguren. Dat werd natuurlijk met gelach ontvangen.

Later tekende ik wat er die dag tijdens mijn ergotherapie was gebeurd. Dat begon als een grapje met mijn ergotherapeut, zij vond het echter zo leuk getekend dat ik mijn revalidatieproces verder ben gaan uitwerken in stripvorm.

Basalt Revalidatie pikte dit op en zo kwamen mijn strips opeens op hun website. Daar was ik erg trots op!

En het was een leuke bemoediging om ermee door te gaan. Toen mijn revalidatie stopte, ben ik verder gaan tekenen over mijn dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel.

Die strips kwamen online bij Hersenletsel-uitleg en zo zijn de “Alles op z’n kop” stripblogs ontstaan. De onderwerpen voor de strips haal ik dus uit mijn dagelijks leven.

Hersenletsel-uitleg: "Wat denk je dat de kracht is van jouw striptekeningen? "

Manon: "Ik denk dat de combinatie van tekst en tekening het goed doet. Soms moet je iets ingewikkelds uitleggen, zoals verstoorde executieve hersenfuncties en een leuke tekening kan dat verduidelijken.

Ook hoor ik vaak van mensen dat ze om mijn strips moeten lachen. Ik denk dat humor erg belangrijk is; het maakt alles wat luchtiger en het maakt de strips leuk om te lezen."


Hersenletsel-uitleg: "Zit er nog meer in de pen? Oh nee ehh in je potlood? 😉
Ben je van plan meer strips te gaan tekenen?"

Manon: "Er komen zeker nog meer strips aan. Mijn potloden liggen al klaar 😉"

Hersenletsel-uitleg:"Hoe groot is het papier waar je op tekent?
Hoe begin je met een verhaal?"

 

Manon: "De strips zijn getekend op A4 formaat. Vaak zie je op het eerste plaatje wat het onderwerp van de strip is, maar soms begin ik midden in een situatie en leg ik later uit wat er dan gebeurt bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ik eindig altijd met een uitsmijter. Een grapje of een goede quote vind ik altijd een mooi einde."

Hersenletsel-uitleg: "Heel hartelijk dank! We wensen je alle succes met dit boek en een heel goede toekomst! "❤