Amygdala

 


Het brein werkt als één geheel samen. Hersenfuncties lopen verspreid door de hersengebieden en komen voort uit de uitwisseling tussen de gebieden. Toch zijn er wel klachten aan te wijzen per hersengebied.

De amygdala, amandelvormige hersengebiedjes liggen in de buurt van de hippocampus in het frontale gedeelte van de temporale kwabben, schuin voor en boven de hersenstam.

 

 

Schade aan de amygdala brengt klachten met zich mee van:

  • geheugenvorming
  • emotionele gevoeligheid
  • leren en onthouden
  • depressie en somberheid
  • angst

De amygdala wordt in verband gebracht met:

  • hogere kans op hart en vaat ziekten bij actieve amygdala
  • PTSS Post traumatisch stress stoornis

 

De amygdala behoort tot het limbische systeem:

Het limbische systeem ligt onder de hersenkwabben. Hier worden hormonen geproduceerd en wordt de temperatuur en de eetlust geregeld. De belangrijkste delen van het limbisch systeem zijn het zeepaardje (hippocampus ), de hypothalamus en de amygdala.

 

Schade aan het limbisch systeem kan het hormonale systeem uit balans brengen. Het vermogen om honger of een gevoel van verzadiging waar te nemen is verminderd en emotionele reacties kunnen veranderen. De amygdala en de hippocampus, zorgen samen voor de  verwerking van emotionele herinneringen.

 

De amygdala codeert de emotie en de hippocampus codeert de context; dat wil zeggen de mensen, de situaties, de dingen en waar iets plaatsvond. We hebben meer kans om informatie te onthouden als we er een gevoel of een emotie bij hebben. Dat is in sommige gevallen juist heel akelig als iemand angst heeft opgelopen en die herinnering als het ware is 'ingebrand' door de adrenaline.

 

Onderzoek wees uit dat er een ongevoeligheid voor afkeer en onbehagen kan ontstaan bij een verminderd functioneren van de amygdala. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld zonder moeite in een rommelig of onhygiënisch huis leven.