Op mobiel apparaat: ZOEKFUNCTIE = Loep ( Icoontje links) en MENU = 3 streepjes ( Icoontje rechts)

TIA Trans Ischemic Attack 

 

Een TIA is een lichte beroerte, een miniberoerte, waarbij een bloedstolsel (embolie) korte tijd een slagader in de hersenen afsluit, waardoor er uitval ontstaat.

De uitval kan een paar minuutjes duren, maar ook een half uur tot maximaal 24 uur aanhouden.
Iemand met een TIA kan een hangende mondhoek hebben. Slecht praten (niet op woorden kunnen komen, vreemde taal uitslaan etc).  Soms kan iemand zijn/haar arm niet bewegen.

 

Als je denkt dat iemand een TIA of een hersenbloeding heeft (beide dezelfde symptomen) kun je vragen of de persoon zijn arm omhoog wil tillen. Vraag of hij /zij de tanden wil laten zien of iets laten zeggen. Lukt dit niet dan kun je het beste het alarmnummer draaien.

 

Deze symptomen van een TIA verdwijnen meestal weer snel en de persoon zal geen blijvend letsel over houden.
Toch is een TIA wel degelijk gevaarlijk, omdat er soms een hersenbloeding of een herseninfarct  op volgt en die heeft veel ernstigere consequenties dan een TIA.

24 UURS CRITERIUM

Van een beroerte spreek je pas als de symptomen langer dan 24 uur aanhouden. Verdwijnen de symptomen eerder, dan spreek je van een TIA. De symptomen van een TIA zijn dezelfde als die van een beroerte, hoewel meestal vrij mild en altijd tijdelijk. Vaak verdwijnen de klachten al na 20 minuten.

De grenslijn van 24 uur is vrij willekeurig gekozen. Waar het om gaat, is dat een TIA na korte tijd is verdwenen, terwijl een beroerte langere tijd aanhoudt. Hou je wel restverschijnselen als uitval dan is er sprake van een herseninfarct. Moeheid kan langer duren. De hersencellen hebben in het algemeen geen schade ondervonden.
Soms laat een later gemaakte CT-scan wel afwijkingen zien bij klachten die binnen 24 uur verdwenen. Daarbij geldt dat hoe langer de uitvalverschijnselen duurden hoe meer kans er is dat een infarct aangetoond kon worden.

Enkele mensen houden, soms onverklaarbaar, wel klachten over na een TIA. Voor deze mensen is een NPO neuropsychologisch onderzoek soms de sleutel om de klachten verklaard te krijgen.

 

OORZAKEN TIA:

  • slagaderverkalking
  • hartritmestoornissen
  • ontstekingen van de bloedvaten (vasculitis)

 

SERIEUZE WAARSCHUWING!

Een TIA is een lichte beroerte, een miniberoerte, waarbij de embolie (stolsel) korte tijd een slagader in de hersenen afsluit.

Heb je eenmaal een TIA gehad, dan neemt het risico op een tweede TIA en beroerte /herseninfarct flink toe. Een TIA moet je zien als een waarschuwing.

Stollingwerende medicijnen en het vermijden van risicofactoren voor slagaderziekte kunnen het risico op een tweede TIA aanzienlijk kleiner maken. In sommige gevallen kan een behandeling van een vernauwde halsslagader volgen.

Lees meer...over een herseninfarct.

 

Het is niet mogelijk om op het moment van de symptomen het onderscheid te maken tussen een beroerte/CVA en een TIA. Daarom is het net als bij een CVA belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen.

 

De volgende symptomen die plotseling beginnen zijn alarmerend:

  • Plotselinge verlamming of gevoelsstoornissen van arm, been of gelaat.
  • Plotselinge verwardheid, moeite om te spreken of moeite om mensen te begrijpen.
  • Plotselinge gezichtsdaling of blindheid aan een of beide ogen.
  • Plotselinge dubbelzien, gezichtsveld uitval (bijvoorbeeld een deel niet zien)
  • Plotselinge moeite met lopen, (draai-)duizeligheid of evenwichtsstoornissen.
  • Plotselinge zeer erge hoofdpijn.

Filmpje verschil tussen herseninfarct, hersenbloeding en TIA

 

Lees meer:

Bronnen:

De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). [Oplossingen voor een sterk hart | Hartstichting]. Geraadpleegd op 20 december 2016, van https://www.hartstichting.nl/

Eyskens, E., Feenstra, L., Meinders, A. E., Vandenbroucke, J. P., & Van Weel, C. (1997). Codex Medicus (10e ed.). Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.

Hartwijzer. (z.d.). Geraadpleegd op 20 december 2016, van https://www.hartwijzer.nl/

Hersenletsel-uitleg teamleden, eigen neurologen

Hersenstichting. (z.d.). Hersenstichting - Home. Geraadpleegd op 20 december 2016, van https://www.hersenstichting.nl/?gclid=EAIaIQobChMIz7nK3syu3wIVi-F3Ch3MPAG9EAAYASAAEgJ6JfD_BwE

Kuks, J. B. M., Snoek, J. W., Oosterhuis, H. G. J. H., & Fock, J. M. (2003). Klinische neurologie (15e ed.). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.

NVN - Nederlandse Vereniging voor Neurologie : Home. (z.d.). Geraadpleegd op 20 december 2016, van https://www.neurologie.nl/