Apps voor Afasie en/of PC software

 iPhone, iPad, Android

De werkgroep 'Apps voor Afasie' is een werkgroep die apps test door en voor mensen met afasie. Of het nu gaat om oefenen, communiceren of om spelletjes; alle soorten apps worden door ons gereviewd. Zij hebben een aantal reviews van communicatie apps op hun site geplaatst:

Wat apps voor communicatie uitgelicht:

Er is een nieuwe versie van de Talkie!
Inmiddels is de app uitgegroeid tot een waardig hulpmiddel voor mensen een korte of chronische medische aandoening waardoor de spraak bemoeilijkt wordt. Ik ben verheugd te melden dat gister de nieuwe versie 4.0 is uitgekomen met nog meer handige functies! Deze app heb ik zeven jaar geleden ontwikkeld omdat ikzelf 8-12 weken niet kon praten vanwege een kaakoperatie en überhaupt al een spraakprobleem heb vanaf mijn geboorte.

Erwin

Tekst naar spraak
Met de Talkie Tekst naar Spraak app kunnen mensen die niet of moeilijk kunnen spreken hun zichzelf toch verstaanbaar maken. Ook is er een soundboard waar voorgeprogrammeerde woorden of zinnen opgeslagen kunnen worden.
Voor doven- en slechthorenden is er spraakherkenning zodat spraak naar tekst wordt omgezet zodat hun kunnen lezen wat er gezegd wordt.

De Talkie tekst naar spraak software ondersteunt vele talen en stemmen waaronder Nederlands. De kracht van Talkie is dat het een eenvoudig en intuïtief communicatiehulpmiddel is om snel mee te communiceren. Ontworpen vanuit iemand die zelf niet kan spreken.

Je kunt een kort bericht intypen om te communiceren met iemand anders. De letters zijn groter dan normaal en naar eigen wens in te stellen. Met de full screen functie kun je de tekst nog groter te tonen. Hierdoor kan de gesprekspartner de tekst van een afstandje lezen.

Spraak naar tekst

Met de speaker-knop kun je de tekst ook naar spraak in verschillende talen laten uitspreken waaronder Nederlands. Druk op de rode opname knop en je spreekt een bericht in. De Talkie spraak app zet het om naar tekst. En vervolgens kun je de tekst laten lezen aan de persoon aan wie je je verhaal wilt vertellen.


Kortom een super handig mobiele app voor smartphone en tablet voor iOS en Android die gratis te downloaden is in de App Store en Google Play Store.
Er wordt aan gewerkt dat de app ook op de pc gebruikt kan worden.

Shortcuts

Sneller teksten typen met de shortcuts die je kunt instellen voor de meest gebruikte woorden of zinsdelen.

Emoji's
Ook kun je snel emoji's kiezen om je boodschap extra kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld of je blij, boos of verdrietig bent.

Meer over Tekst naar Spraak >>

Soundboard

Mappen aanmaken en slepen
Soundboard is flink uitgebreid met mappen die je kunt aanmaken om je tegels in op te bergen. Je kunt ze eenvoudig d'r in- en uit slepen.

Zinnen vormen en uitspreken
Door op de tegels te tikken kun je een zin vormen. Tik je op een map? Dan opent die in een popup onderaan je telefoon of tablet terwijl je ondertussen nog door kunt gaan met je zin afmaken.

Meer over Soundboard >>

 

Spraakherkenning

Spraakherkenning is ideaal voor doven en slechthorenden. Met de Spraak naar Tekst functie kunnen  gesproken woorden omgezet worden in tekst. Een geweldige manier om bijvoorbeeld een gesprek te volgen.

Meer over Spraak naar Tekst >>

 

Camera

Beeldspraak
Een foto zegt meer dan duizend woorden, toch? Met de nieuwe beeldspraak-functie kun je nu foto's toevoegen aan je communicatie. Ideaal voor situaties waarin woorden tekortschieten, zoals het bestellen van specifieke items in een restaurant.
Ik hoop dat deze update bijdraagt aan een snellere manier van communiceren op een laagdrempelige wijze!

Mocht je verbeteringen of bugs ondervinden, laat het me weten! Kijk ook op www.talkie-app.nl of social media voor veelgestelde vragen en instructievideo's.

Groetjes,
Erwin


- https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.tribble.talkie
- https://itunes.apple.com/nl/app/talkie/id1156128552?mt=8

https://www.talkie-app.nl/

Touch To Tell
App voor mensen die niet of onduidelijk spreken.

Met de TouchToTell iPad applicatie wordt het begrijpen van taal en het uitspreken van woorden en zinnen getraind.

Tegelijkertijd ontstaat stap voor stap een persoonlijk ­communicatiehulpmiddel.
https://www.touchtotell.com/

TTT.jpg

 Gespreksboek_3.png

 • Gespreksboek App en gespreksboek app lite beide in de App store. Voor I pad en I phone van de Afasie Vereniging Nederland:inhoudelijk te personaliseren.


 • Communicado revalidatie app in Apple store

  iPhone, iPad,


  Voor tablet of smartphone, voor Locked in syndroom en afasie; zie ook de website van Co van Hanegem  Communicado werkt veel met plaatjes en foto's en kan door gebruiker zelf uitgebreid worden met eigen foto's. 

 

 • Maan Roos Vis
 • Bitboards
 • Clean Up
 • PomPom
 • Emotie
 • Pictello
 • GridPlayer in Appstore voor Iphone en Ipad

  iPhone, iPad,

   

 

 

 

 

 • Predictable van Therapy Box= app ontwikkeld voor mensen die hun natuurlijke stem niet kunnen gebruiken. Predictable is het meest bruikbaar door mensen met redelijke leervaardigheid, die als gevolg van een motorische stoornis, ALS, hersenverlamming of een beroerte niet zelf kunnen praten of erg traag praten. Zinnen worden met natuurlijke stem uitgesproken. Je kan bepaalde zinnen opslaan en zelfs een hele speech houden ! De App met plaatjes volgt, hopen wij snel. Zie Engels filmpje, al versta je de taal niet, je ziet wat er gebeurt...of bekijk de trailer/reclamefilm (te luide muziek eronder!)

 

 • Express me voor Android
  Express Me is gratis te downloaden in de Google Play Store voor Android tablets.
  De applicatie werkt met tegels waarin woorden zijn voorzien van afbeeldingen. De tegels zijn ondergebracht in categorieën, zoals tijd, eten en familie. Een stem zegt wat op de tegel is te zien. Wanneer je op een categorietegel klikt, wordt een nieuwe categorie met tegels geopend. Door tegels te combineren, kan de gebruiker zinnen formuleren en aangeven wat zijn wensen zijn.

 

 • Communicatie

Spraakassistent icoon afbeelding spraakassistent.jpg
Prijs: Gratis

App naam: Spraakassistent

Beschikbaar voor: Android

Omschrijving:

Spraak Assistent is ontworpen voor mensen met spraakproblemen, maar die wel kunnen lezen. Daarnaast kan de app een hulpmiddel zijn om te oefenen tijdens revalidatie.

 

 

App naam: Touch Speak

touchspeak.jpg
Communicatie-app voor mensen die niet goed kunnen praten, zoals bij afasie.
Als computerstem wordt de stem gebruikt die op de tablet of smartphone aanwezig is. Meestal zit er standaard geen Nederlandstalige stem op het apparaat. Redelijke goede Nederlandse stemmen zijn te vinden bij Acapela. TouchSpeak kent nu ook de mogelijkheid tot sharen van berichten, tekeningen en foto's.

touchspeakdemo.jpg

App naam:TouchSpeak Demo

Gratis Demo-versie van de communicatie-software TouchSpeak, bestemd voor mensen met afasie en andere taal- en spraakbeperkingen.
Meer informatie is te vinden op http://android.touchspeak.nl/handleidingen/

 

App naam: Afasietherapie


afasietherapie.jpg
Online taal therapie voor mensen met afasie. Ieder mens met afasie is verschillend. Afasietherapie is daarom altijd maatwerk. Inloggen werkt voortaan met een toegangscode. U kunt een toegangscode verkrijgen via uw logopedist.

 

digitaal.jpg

App naam: DigiTaal

Na het succes van DigiTaal voor de PC nu ook DigiTaal voor Android smartphones en tablets.
Een taalprogramma met oefeningen en spelletjes voor mensen met afasie, dyslexie of een taalachterstand.
Veel oefeningen bevatten geluidsfragmenten met gesproken woorden.
Alle oefeningen hebben een instelbare moeilijkheidsgraad
.

 

digipraat.jpg

App naam: DigiPraat

Prijs: Gratis

Gratis hulpmiddel voor mensen die moeilijkheden hebben met praten. Met behulp van plaatjes en toetsenbord kunnen er teksten uitgesproken worden door de Android TTS (Text to speech) engine.

Ook kunnen er teksten opgenomen en afgespeeld worden.
Plaatjes en teksten zijn door de gebruiker aan te passen. Voeg plaatjes toe met de camera of uit de galerij. Om DigiPraat in het Nederlands te gebruiken dient er een Nederlandse stem geïnstalleerd worden! Download 'ESpeak', 'SVOX' of een andere stem uit de Google Playstore.

Programma's voor PC zoals:

 

 • Taal (oefen)programma Kompro 2000 Met ruim 15.000 taaloefeningen, meer dan 8.000 foto’s en vele gesproken voorbeelden is KOMPRO 2000 een interactief taaloefenprogramma.

 

Mijnboodschappenlijstje.nl
Makkelijke indeling met pictogrammen en vele subcategorieën. Je kan echt niets meer vergeten; het staat er allemaal op. Mogelijkheid om per pictogram het te laten uitspreken en je kan het lijstje uitprinten. Ook voor pc en tablet. Het is geen app maar een website.

Door deze site getest als zeer goed!!

 

APPS

De app Gridplayer is afgeleid van het communicatiesysteem Grid Pad.  Te gebruiken in het Nederlands voor iPad en iPhone. Download het programma in de App Store. Een handleiding voor het programma vind je hier. Veel mogelijkheden en uitbreidbaar met eigen foto's. Computerstem maakt soms een misser. Door ons team getest en wij zijn er toch erg tevreden over!


 Spraakassistent_1.png

 • De Android App, Spraak Assistent, dat is een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met spreken, maar wel kunnen lezen. Dat kan zijn in het geval van afasie. Zelf zinnen of woorden toevoegen per button. Met alarmtoon.

Wij hebben deze app getest en erg goed bevonden mits de standaard tts (tekst naar spraak) ingeruild wordt door een natuurlijker stem. Wij testten de los aangekochte stem "Daan" (app van Acapela TTS), ook in de Play store voor Android toestellen tablet of telefoon. 

 • Communicado deze app voor I pad (Apple Store) werkt veel met plaatjes en foto's en kan door gebruiker zelf uitgebreid worden met eigen foto's. Het is zeer de moeite waard. 
  https://communicado.eu/nl/

     communicadojpg.jpg      

 

Te downloaden in GooglePlay Store. Deze demo versie laat de belangrijkste modules zien. Echter veranderingen kunnen niet in de demo versie worden aangebracht. In de typmodule kan niet worden gebruik gemaakt van een computerstem. 

 

Onze indruk is dat het een effectief hulpmiddel is en erg uitgebreid en overzichtelijk ingedeeld. Het maakt ons echt benieuwd naar het echte product, dat dit jaar verwacht wordt voor de particuliere markt in de Google Play store.

Tot die tijd en ook daarna is het ook verkrijgbaar als volledig communicatie-hulpmiddel (dus inclusief hardware) via zorgverzekeraars, zowel de Android-versie als de Windows-versie.

In de demo versie zijn opgenomen:

 • Alle ontbijtproducten met pictogrammen vermeld en niets is overgeslagen. De pictogrammen hebben een computerstem.
 •  Kalender met computerstem. Volledig bruikbaar.
 • Openbaar vervoer komt aan bod met pictogrammen en alleen tekst. Bus, trein, taxi en 'wat is er aan de hand'?

 

 • Bij IK krijg je een indruk wat het programma kan met naam, beroep, adres, afasie en familie. In 'familie' kan je middels touchscreen op onderdelen, hotspots, alle personen aan wijzen die vervolgens worden uitgesproken met natuurlijke stem.

 

Klik hier of   http://www.touchspeak.nl/Infomapje-TouchSpeak.pdf

Met TouchSpeak worden mobiele apparaten zoals PDA’s en telefoons met Windows Mobile ingezet als hulpmiddel voor ondersteunde communicatie. TouchSpeak kan een enkelvoudig hulpmiddel zijn: door het aanraken van een plaatje kun je een bericht laten horen.

Het kan ook ingericht worden als een complex communicatie-hulpmiddel met de mogelijkheid om te schrijven, te tekenen, te fotograferen en te SMS-en. Dit kan door modules te activeren in het ontwerpprogramma TouchSpeak Designer. Een begeleider, zoals een logopedist of iemand uit de persoonlijke kring, kan al deze modules  persoonlijk inrichten en aanpassen. Er zijn verschillende apparaten beschikbaar waar TouchSpeak op kan werken.

De modellen verschillen van grootte, gewicht en robuustheid. Het populairste model is de MB7000 van MobileBase. Deze ziet er uit als een normaal mobiel toestel en is bestand tegen een valpartij van ruim een meter en aante vragen bij de zorgverzekeraar.

Er zijn basis vocabulaires en losse extra vocabulaires te downloaden zoals agenda kalender en om interesse te tonen in o.a gezondheid, werk, partner, middelbare school, basisschool, voetbal, eredivisie, Tour de France en Sinterklaas.

Je kan er tekeningen mee maken om iets extra te verduidelijken en foto's mee maken om een situatie uit te leggen en er is een toetsenbordje om woorden te typen. Met een PC versie kunnen alle modules worden ingericht voor het over wordt gezet naar het hulpmiddel.

Gratis Demo in Google Play store voor Android.

 

Er worden cursusavonden georganiseerd in samenwerking met afasiecentra ook voor onderhoud omdat behoeftes veranderen door de tijd heen.

 

 

 • TapSpeak  

  iPhone, iPad,

  Een Engelstalige app waarvan wij hopen dat deze naar het Nederlands vertaald kan worden. Duidelijke picto's. Voor mensen die ooit Engels gesproken hebben erg goed.

 

 

Sizzit is een gratis app voor de Apple iPhone, iPad en iPod Touch. Achter 'knoppen' kunnen boodschappen worden gezet, maar ook filmpjes en stappenplannen. Sizzit is ontwikkeld voor kinderen en jong volwassenen. De optie om een verhaal te vertellen of een stappenplan te tonen, kan nuttig zijn voor gebruikers met een lichte verstandelijke beperking of met een aan autisme verwante gedragsstoornis. Er zijn geen bijzondere bedieningsvormen voor mensen met zwaardere motorische beperkingen. Gebruikers moeten een icoontje op het aanraakscherm met de vinger kunnen activeren.

 sizzitjpg.jpg