De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Wallenberg syndroom / lateraal medullair syndroom

Andere namen zijn Lateral medullary syndrome (LMS) of PICA syndroom

picture info medulla oblongata  see footnotes

Een herseninfarct of bloeding (beroerte) in het verlengde merg, onderdeel van de hersenstam, is specifiek benoemd als het syndroom van Wallenberg (of Wallenberg syndroom) ook wel het lateraal medullaire syndroom genoemd. Volgens onderzoekers kan het syndroom van Wallenberg ook voorkomen na een chiropractische behandeling.

De hersenstam ligt schuin voor en onder de grote hersenen, en is verdeeld in drie delen waarvan het verlengde merg (medulla oblongata) het onderste deel vormt. Dit deel verbindt de hersenstam met het ruggenmerg.

In het verlengde merg beginnen verschillende hersenzenuwen die de spieren van onder meer je gezicht en gehoor aansturen.

Ook zitten er centra voor het reguleren van belangrijke lichaamsfuncties zoals de hartslag, ademhaling, bloeddruk, slapen en ontwaken. Een beschadiging van het verlengde merg kan ernstige gevolgen hebben.

PICA en PICA syndroom

Het Wallenberg syndroom ontstaat door een afsluiting van een wervelslagader (arteria vertebralis), waardoor de aftakking daarvan, de arteria cerebelli inferior posterior, niet goed doorbloed wordt. Deze slagader heet in het Engels posterior inferior cerebellar artery. Afgekort = PICA. Daarom wordt het syndroom ook wel het PICA syndroom genoemd.


Als het hersengebied slecht doorbloed wordt, kan er hersenweefsel afsterven in het verlengde merg / medulla oblongata. Dan wordt het dorsolaterale deel van de medulla oblongata beschadigd raakt. Dorsolateraal betekent letterlijk: aan de buitenkant van de rugzijde van het betreffende lichaamsdeel. Dorso= rug. Lateraal = aan de buitenzijde.

 

picaa.jpg
Bloedvaten met de PICA slagader (de Posterior Inferior Cerebellar Artery )

Kenmerken van het Wallenberg syndroom

De karakteristieke kenmerken van het Wallenberg syndroom zijn: last hebben van de hik, acute duizeligheid, slikproblemen, braken, en stoornis in de stemvorming, waaronder moeilijk articuleren (dysartrie), heesheid (disfonie) en schokkerige oogbewegingen (nystagmus). 

Nystagmus

 

Het hangt van de locatie af of er ook halfzijdige verminderde zweetsecretie is (soms zelfs meer!) of een gevoelsstoornis in het zachte gehemelte. Ook komt het syndroom van Horner voor: een afhangend ooglid en een kleine pupil.
Miosis.jpg
Syndroom van Horner; miosis (kleine pupil) en ptosis (afhangen bovenste ooglid)
Dit syndroom van Horner kan overigens bij een groot aantal aandoeningen voorkomen.

Mensen met dit syndroom kunnen aan één kant van het gezicht minder voelen (pijn, temperatuurverschil en grove aanrakingen)
Dat heet uitval van vitale sensibiliteit ipsilaterale zijde van het gezicht, aan dezelfde lichaamskant van waar het letsel zich bevindt.
Deze gevoelsuitval kan ook aan de contralaterale zijde zijn van het lichaam, dus aan de ándere zijde van het lichaam, dan waar het letsel zich bevindt.

Tinnitus (oorsuizen) is ook een genoemde klacht.

De meeste mensen met het Wallenberg syndroom herstellen beter dan mensen die een ander soort beroerte hebben gehad. Het herstel verschilt wel van de ene mens tot de andere: van zes weken tot een half jaar en anderen met meer aanzienlijke schade kunnen een meer permanente handicap hebben.

 

Symptomen samengevat

 • heesheid (dysfonie).
 • misselijkheid en braken.
 • de hik.
 • snelle oogbewegingen (nystagmus).
 • een afname van zweten (soms toename!).
 • halfzijdige gevoelsstoornis -pijn en temperatuur (sensibiliteitsstoornis) verschil ervaren in hoe warm of koud iets is aan één kant van het lichaam.
 • duizeligheid.
 • moeite met lopen.
 • soms halfzijdige verlamming of verlies van kracht en gevoel (in ledematen, het gezicht of de tong.
 • verlies van smaak in de helft van de tong.
 • soms klachten dat alles om de persoon heen gekanteld lijkt of uit balans.
 • hartslag vertraging (bradycardie).
 • te hoge of te lage bloeddruk.
 • een coördinatiestoornis (ataxie) aan één kant van het lichaam (hemiataxia).
 • stembandverlamming.
 • lichtgevoeligheid.
 • neuropatische pijn (zenuwpijn).

 

 Filmpje over zenuwpijn na hersenstaminfarct:       Engelstalig filmpje:

 

 

Bronnen:
chiropractic manipulation (Caplan, 1986)

Wallenberg's Syndrome Information Page | National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (z.d.). Geraadpleegd op 11 december 2016, van https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Wallenbergs-Syndrome-Information-Page

Eyskens, E., Feenstra, L., Meinders, A. E., Vandenbroucke, J. P., & Van Weel, C. (1997). Codex Medicus (10e ed.). Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.

Hain, T. C., & Hossain, M. (z.d.). PICA stroke --causing vertigo and hearing loss. Geraadpleegd op 11 december 2016, van http://www.dizziness-and-balance.com/disorders/central/strokes/pica.html

Hijdra, A., Koudstaal, P. J., Roos, R. A. C., Breuker, M., & De Leeuw, M. (2010). Neurologie. Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.

Kuks, J. B. M., Snoek, J. W., Oosterhuis, H. G. J. H., & Fock, J. M. (2003). Klinische neurologie (15e ed.). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.

Lee, R. M., Adams, S. R., & Kim, D. (2012). Clinical vignette Wallenberg syndrome. Geraadpleegd van https://proceedings.med.ucla.edu/wp-content/uploads/2017/01/Wallenberg-Syndrome.pdf

Saha, R., Alam, S., & Hossain, M. (2011). Lateral Medullary Syndrome (Wallenberg's Syndrome) - A Case Report. Faridpur Medical College Journal, 5(1), 35–36. https://doi.org/10.3329/fmcj.v5i1.6813

picture gif Door Images are generated by Life Science Databases(LSDB). - from Anatomography, website maintained by Life Science Databases(LSDB).You can get this image through URL below. 次のアドレスからこのファイルで使用している画像を取得できますURL., CC BY-SA 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9804279