De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Focaal hersenletsel - Plaatselijk hersenletsel

Het tegenovergestelde van verspreid of diffuus letsel is plaatselijk letsel of focaal letsel. De hersenen kunnen plaatselijk beschadigd raken op de plaats van een bloeding of een klap of tumor.

Er wordt nog wel eens gesproken over een focale pathologie in de hersenen. Het woord pathologie betekent ziekteleer. Focale pathologie, is de aandoening op één plek in het lichaam. Soms wordt de schrijfwijze fokaal gehanteerd.

Coup en contrecoup

Bij een forse beweging van het hoofd bij een val of klap, kan óók letsel ontstaan, door de terugslag van de geschudde hersenen tegen de binnenkant van de schedel, aan de tegenoverliggende kant. In het algemeen gaat het hierbij om een ​​abrupte vertraging van het hoofd doordat het hoofd tegen iets hards aanbotst.

 

Dan zie je focaal letsel, een beschadiging óp de plaats waar het trauma (bijvoorbeeld de slag) zich voordeed (coup) of/en op de plaats aan de overzijde van de hersenen van de plaats van het trauma in de richting van de kracht van het trauma (contrecoup).

 

Dat gebeurt meestal na een directe klap op het hoofd, waardoor ook vaak een schedelbreuk ontstaat. Er is vaak een kneuzing in de hersenen onder de schedelbreuk. Coup en contrecoup letsels kunnen ook los van elkaar voorkomen.

Coup letsels zijn de meest herkenbare vorm van traumatisch hersenletsel. Kneuzingen, snijwonden, indeukingen, en blauwe plekken kunnen aan het hoofd zichtbaar zijn , maar kunnen ook in de hersenen plaatsvinden.

 

Contrecoup letsels zijn moeilijker te identificeren, omdat deze het effect hebben aan de andere kant van de hersenen waar botsing of schade aanvankelijk plaatsvond. Er zit een kans in dat deze letsels door de arts gemist worden bij het stellen van de diagnose. 

Coup /contrecoup: zie filmpje:

MRI

Niet altijd is letsel zichtbaar te maken op een MRI. Dat brengt veel leed teweeg bij mensen die wel lijden aan de gevolgen van hersenletsel, maar die tegenover verzekeringsartsen of bedrijfsartsen staan die harde bewijzen eisen. Vaker dan een MRI kan een pet scan of pet MRI, f-MRI of een spect-scan een doorbloedingsstoornis aantonen.

 

Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) kan verborgen schade aantonen, maar ook niet altijd. Vraag uw neuroloog om een ander onderzoek als een MRI-scan niets aantoont en u klachten blijft houden. MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging, ook wel kernspintomografie genoemd.

 MRI.jpg

 

"Laten we hopen dat de wetenschap voortschrijdt, want we kunnen niet alleen niet alle hersenletsel in beeld brengen, maar we weten ook nog zo ontzettend weinig van hersenletsel af... "
“Zelfs met een gedetailleerde scan blijft sommige schade onzichtbaar. Dat betekent niet dat die mensen als ze klachten blijven houden aanstellers zijn”, zegt Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie.  


Lees hier het artikel verder in de Observant, de universiteitskrant van Maastricht University. Er is een mythe: dat er pas hersenschade is, als dat op de scan zichtbaar is
Daarin legt hoogleraar klinische neuropsychologie van Heugten uit over de mythe. "Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen."


Het artikel als PDF in het Engels:

De Observant Dec 17 Hoogleraar Van Heugten Op Pagina 4 Over Mythe Dat Letsel Altijd Zichtbaar Is Op Scan Engelstalig
PDF – 2,1 MB