Boeken en Publicatie tips

Deze boeken en publicaties kunnen wij van harte aanbevelen!

Ik mis mij ook 

Mascha Kamphuis & Ronald Giphart

 

Na een operatie waarbij een grote hersentumor wordt verwijderd, verandert het leven van jeugdarts Mascha Kamphuis compleet. Praten en bewegen gaan moeizaam, prikkels komen ongeremd binnen, emoties laten zich vaak niet onderdrukken en werken is vrijwel niet meer mogelijk. Mascha lijdt aan de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (nah). Net als 650.000 andere Nederlanders en hun omgeving.

Ik mis mij ook is een persoonlijk boek, opgetekend door Ronald Giphart, over de gevolgen van een slopende aandoening, die vaak aan de buitenkant niet te zien is. Het is geen successtory, geen zelfhulpboek met gegarandeerde oplossingen, maar een inzichtelijk verslag van hoe het leven van de ene op de andere dag kan veranderen, vanuit het perspectief van een patiënt, moeder, dochter, geliefde, vriendin en arts.

Tot Mascha Kamphuis (1970) ziek werd, was ze jeugdarts en medisch directeur van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling in Utrecht. Ronald Giphart was (kortstondig) haar geliefde tijdens hun studententijd en tot op de dag van vandaag een vriend.

Ronald Giphart (1965) is een gelauwerd en bekroond auteur, van onder meer Ik ook van jou, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost, IJsland, Harem en Lieve. Zijn laatste roman Nachtangst verscheen in november 2021.

Paperback |
Geïllustreerd |
240 pag. |
ca. €21.99 |
ISBN: 978 94 004 0969 9 |
Ook verkrijgbaar als ebook |
Omslagontwerp: Nanja Toebak | Auteursfoto: Keke Keukelaar

Te koop bij: https://www.thomasrap.nl/boek/ik-mis-mij-ook/
en boekhandels en grote online platforms


Ik mag leven! 

Arie Zwitser

Arie Zwitser wordt in de kracht van zijn leven getroffen door een dubbel herseninfarct. Een enorme schok voor hemzelf, maar ook voor zijn geliefden. Er is angst, maar ook vertrouwen op God. De corona-uitbraak maakt het allemaal nog ingewikkelder. Komt Arie wel in aanmerking voor een spoedopname in het ziekenhuis? Een arts moet beoordelen of Arie eventueel kan worden behandeld en of hij mag revalideren. Tot grote vreugde van Arie en Wilma krijgt hij het groene vinkje. Hij mag leven!

Arie geeft in dit boek een persoonlijk inkijkje in zijn leven ná het infarct. Hij schrijft over de revalidatie, zijn frustraties, onmacht en twijfels en het aanvaarden van een nieuwe manier van leven. Daarbij gaat hij geen onderwerp uit de weg. Steeds opnieuw haalt hij ondanks het grote lijden de kracht uit zijn geloof in een trouwe en liefdevolle God. De dagboekaantekeningen van Wilma en de verhalen van hun dochters maken het tot een extra waardevol getuigenis.

Naast zijn verhaal biedt Arie bemoedigende adviezen voor mensen die zelf een herseninfarct hebben gehad, en voor de mensen in hun omgeving, zoals partners, mantelzorgers, vrienden en collega’s.

Uitg. Triple Boeken, Aalten 2022.

160 blz. € 16,95

ISBN 9789083117393
Het boek is te bestellen via de site.


Onzichtbare woorden krijgen inkt 
Een reis door de gedachten van een jonge vrouw tijdens een revalidatieproces

Auteur Jennifer Frijlink

Uitvoering Paperback

Genre Gedichten

Prijs 17 ,99 Verzending Gratis verzending in Nederland en België Levertijd Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

ISBN 9789464890174 / 978-94-648-9017-4

Uitgeverij Boekscout

 

Samenvatting

Als in één seconde je leven zo verandert dat de meest vanzelfsprekende dingen niet meer vanzelfsprekend zijn, dan voel je je verloren. Je functioneert niet meer zoals je gewend bent, alles is anders. Je bent niet alleen. Met Onzichtbare woorden krijgen inkt hoopt Jennifer anderen te inspireren en herkenning te geven, die je op dat moment zo hard nodig hebt! Ze neemt je mee op reis door haar gedachten tijdens deze ingrijpende periode. Veel pijnen zijn onzichtbaar, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Ze zijn er wel, altijd, onzichtbaar.

 

Over de auteur

Jennifer Frijlink (1995) is een echte woordartiest, schrijven loopt als een rode draad door haar leven. In alles wat ze maakt spelen woorden de hoofdrol. Vanzelfsprekend is het niet altijd. Op 24-jarige leeftijd liep Jennifer door een ongeluk blijvend hersenletsel op met daarbij een flinke visuele beperking. Het zette haar wereld volledig op z’n kop of beter gezegd in haar kop. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Juist in de periode na het ongeluk bleef ze schrijven, een creatieve manier om te relativeren. In haar nieuwe gedichtenbundel Onzichtbare woorden krijgen inkt, heeft zij gedichten uit die periode verzameld. Het is haar missie om herkenning en verbinding te creëren.

 


Boek

Kaartenhuis
auteur Tom Groenhuis

 • Ondertitel: Hoe een herseninfarct een leven overhoopgooit
 • ISBN nummer: 9789464688313
 • Korte samenvatting: Als de ik-persoon tijdens een partijtje voetbal onwel wordt, verandert zijn onbekommerde leventje in één klap in een nachtmerrie. Ineens is alles anders: hij kan niet meer praten en is aan één lichaamszijde verlamd geraakt. In het ziekenhuis krijgt hij geen rooskleurige diagnose, maar hij besluit zich daar niet bij neer te leggen. Met een onuitputtelijke inzet en motivatie probeert hij stapje voor stapje zijn oude zelf weer terug te krijgen.
 • Het boek is verkrijgbaar via de webwinkel van Uitgeverij Boekscout (www.boekscout.nl), Bol.com en online via alle boekhandels in Nederland.
  https://www.boekscout.nl/shop2/zoeken?term=kaartenhuis
 • Het boek kost € 19,50 (géén verzendkosten).

Boek:
Verzonken horizon
Martin Vermeulen

leverbaar vanaf: 4 februari 2024
Genre: Blogs
ISBN-nummer  9789083355641
Prijs: €22,50 De opbrengst van dit boek gaat volledig naar het KWF!

Te koop bij:

 • Boekhandel Post Scriptum, Hof van Spaland 31, Schiedam
 • Het Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, Schiedam
 • Via de website van Uitgeverij Klare Taal
 • Via Bol.Com

Martin is 57 jaar oud als hij te horen krijgt dat hij een hersentumor heeft. Vanaf dat moment wisselen gevoelens van angst, verdriet, boosheid, ongeloof en onzekerheid elkaar af.

Om zijn gedachten te ordenen begint hij blogs te schrijven, die ontzettend goed ontvangen worden. Ze schetsen een ontroerend en realistisch beeld van hoe (over)leven met kanker er in de praktijk uitziet en zijn daardoor herkenbaar, inspirerend en troostrijk voor iedereen die direct of indirect in aanraking komt met kanker.

‘Verzonken horizon’ is een bundeling van deze blogs en beslaan de eerste twee jaar na de diagnose. Waar in eerste instantie vooral de ziekte de overhand heeft, ontstaat langzamerhand meer ruimte voor het leven zelf.

Want, zoals Martin schrijft:


Femke Broertjes

Prijs: €6,95

ISBN 9033207

Te koop via https://www.watoverkomtmijnou.nl/praktisch/

Korte samenvatting: In 2009 ben ik, tijdens de zwangerschap van mijn tweede kind getroffen door een hersenontsteking (niet te verwarren met een hersenvliesontsteking). Tegen alle verwachtingen in ben ik volledig hersteld en weer mijn oude ik geworden. De revalidatie, re-integratie en de weg daar naartoe waren zwaar.

Mijn doel om mijn boekje onder de aandacht te brengen: is het in contact komen met mensen die herstellende zijn van een hersenaandoening en/of familieleden om mijn ervaring te delen zodat anderen daar wat aan hebben. Ik heb toentertijd wel iemand gemist die me echt begreep, dit wil ik graag betekenen voor mensen. Patiënt zijn is niet fijn maar er echt uitkomen is nog veel moeilijker!Je ziet er gezond uit
Long Covid: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus

Auteur

Marjan van Herk - Hofstede

Uitvoering Paperback

Prijs 18 ,99

 

ISBN 9789464687217 / 978-94-646-8721-7

Uitgeverij Boekscout

Verschijning 26-05-2023

 

Verzending Gratis verzending in Nederland en België

Levertijd Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie

 

Samenvatting

Je hebt een zeer geschikt boek in handen als je geïnteresseerd bent in de complexe aandoening Long Covid / Post Covid Syndroom. Lees wat het covid-virus kan aanrichten in een lichaam en welke klachten dit veroorzaakt. Heb je Long Covid of twijfel je hierover, dan is duidelijkheid en weten wat je zelf kunt doen belangrijk. Dit boek geeft naast duidelijke informatie over de aandoening, paramedische herstelzorg en onderzoeken, een terugblik op de coronapandemie. Lees ook mijn persoonlijke verhaal, waarin de impact op het dagelijks leven en de harde realiteit van leven met Long Covid naar voren komt.

 

Over de auteur

Het is net of je staat toe te kijken bij je eigen leven. Alles draait door, iedereen om je heen gaat verder en jij staat in een roes stil in de tijd.
Marjan van Herk - Hofstede is een actieve, sportieve vrouw. Ze staat volop in het leven, geniet van haar gezin, werk, sociale contacten en sport. In januari 2022 zet een covid-besmetting haar stil en ontregelt haar gezondheid dusdanig, dat ze nu leeft in slow motion. Ze neemt je mee als lezer bij de grote impact van leven met Long Covid.

"De opbrengsten van het boek doneer ik aan onderzoek naar Long Covid en ondersteuning van mensen die hierdoor de grip op het leven kwijtgeraakt zijn".

 


Handboek traumatisch hersenletsel

Boek. J. van der Naalt
ISBN 9789036826587
uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Prijs: € 57,95
Een handboek bestemd voor alle zorgprofessionals die in hun praktijk te maken hebben traumatische hersenletsels, zoals medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, paramedici. Het boek is ook nuttig voor niet-medische professionals, zoals juristen.
Inhoudsopgave: https://mijn.bsl.nl/handboek-traumatisch-hersenletsel/19864670

Auteurs /redacteurs:
Joukje van der Naalt is neuroloog en hoogleraar Neurotraumatologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bram Jacobs is neuroloog met als aandachtsgebied neurotraumatologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Meerdere experts hebben een hoofdstuk geschreven.

Infarct
door Viggo Waas en Peter Heerschop

Een eerlijk en ontroerend verslag van Viggo Waas en Peter Heerschop over de weg terug na een herseninfarct, en een weergave van een prachtige vriendschap

Op 29 maart 2021 gaat cabaretier en acteur Viggo Waas nog even sporten. Maar dan opeens kan hij zijn lichaam niet meer overeind houden en begint hij onverklaarbaar te schokken. Gelukkig is zijn trainer Cally erbij, en wordt hij in recordtijd naar het vu medisch centrum gebracht. Daar blijkt dat hij een ernstig herseninfarct heeft gehad. Na enkele zenuwslopende uren blijkt dat hij het infarct wonderwel heeft overleefd.

Infarct is het verslag van de maanden die volgen, geschreven door Viggo Waas samen met Peter Heerschop, zijn beste vriend. In openhartige, soms verdrietige, maar ook geestige verhalen beschrijft Viggo zijn weg terug naar ‘zichzelf worden’. Peter vertelt in zijn tegenstukken hoe hij zijn vriend ziet werken en vechten, en deelt ook zijn eigen worsteling tijdens dit proces. Kun je nog terugpakken wie je was – of moet je worden wie je nu bent? Dat is voor beiden de vraag.

 • Prijs €22.99 paperback en €12,99 voor een E-book
 • ISBN:
9789044934922

Boek 'Accepteren en loslaten' van Jelle van Gorkom

...de BMX kampioen die door een noodlottig ongeval tijdens een training traumatisch hersenletsel opliep.
Prijs: €24.95
Te bestellen op www.jellevangorkom.com
Jelle wil een eigen foundation starten voor traumatisch hersenletsel!

Lees over Jelle op zijn website https://www.jellevangorkom.com/ en lees zijn exclusieve verhaal als de ambassadeur van Hersenletsel-uitleg op https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ermee-omgaan/ervaringsverhalen-hersenletsel/jelle-van-gorkom-bmx-kampioen

 


Ik had toch al dood moeten zijn?
Leven met Cadasil, een ongeneeslijke erfelijke ziekte met herseninfarcten en vasculaire dementie.

 • Auteur: Majorie van Wijk
 • Uitvoering Paperback
 • Prijs €22,50
 • Te koop via deze link bij Uitgeverij Boekscout
 • ISBN 9789464686258 / 978-94-646-8625-8
 • Verzending: Gratis verzending in Nederland en België
 • Levertijd: Twee tot vijf werkdagen

Wat doe je als je vermoedt dat jij een erfelijke dodelijke hersenziekte hebt?
En als je boven alles wilt voorkomen dat deze ziekte de jeugd van je hopelijk toekomstige kinderen ‘verpest’? Wat betekent het feit dat jullie de ziekte voor de buitenwereld geheimhouden? Wat betekent dit voor jou als liefhebbende toekomstige echtgenote? Wat gebeurt er als je samen je onzekerheid, frustratie en verdriet daardoor niet kunt delen met anderen?

Dit prachtige boek vertelt het waargebeurde en pure verhaal waarvan niemand de hoofdpersoon zou willen zijn. In een openhartig verslag waarin beide hoofdpersonen vanuit hun eigen perspectief de wijze beschrijven waarop zij invulling geven aan de vele lastige levensvragen waarmee zij geconfronteerd worden. Een goudeerlijk boek over dilemma’s, naderend afscheid en vooral: bakken vol liefde.

PS van deze site: We vonden het een bijzonder eerlijk, ontroerend boek, waarin beide kanten van het verhaal getoond worden. Zowel die van de partner als  van de getroffene. De worstelingen, het verdriet, de liefde... 
Lees over CADASIL


Boek: Tussen de oren?
Misverstanden over functionele neurologische stoornis (FNS)

Auteur: Rien Vermeulen Joop Bouma

Stukje samenvatting:
Ineens wil je been niet meer, gewoon lopen lukt niet. Plotseling gaan je handen trillen. Je spieren trekken op de gekste momenten ongecontroleerd samen. Je denkt dat er iets mis is in je hoofd. Alles wat je altijd deed zonder nadenken, gaat niet meer vanzelf. Maar, de dokter kan niets vinden. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS). FNS is een hapering in het verzenden en ontvangen van signalen in de hersenen. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting tweeduizend patiënten de diagnose FNS. Dit boek laat zien waaraan je FNS kunt herkennen, waar de patiënt tegenaan loopt en hoe FNS te behandelen is.De dag dat de wereld op z'n kop stond, een rollercoaster

Hersenletsel krijg je niet alleen

 • Linda Struijlaard

 • Gebonden | softcover | 208 pagina’s |Formaat 210 x 290 mm|€ 19,95 |soft-cover
 • Vanaf 23 juni |€ 22,50
 • ISBN 978 90 77322 598 |Nur 320


Je vraagt er niet om, het overkomt je. Hersenletsel krijg je niet alleen! Een verhaal waarin hun wereld verandert in een rollercoaster. Van het een op het andere moment wordt alles anders.
Een verhaal waarin een man op jonge leeftijd heel ziek wordt, dacht door te moeten gaan en pas na jaren beseft dat het zo toch niet langer kan.
Een verhaal van een jonge vrouw die alle ballen hoog houdt totdat zij zelf heel hard op de grond klettert. Een verhaal over onmacht, onbegrip en waarin duidelijk wordt dat er na het krijgen van een herseninfarct op jonge leeftijd (te) weinig medische hulp wordt aangeboden, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Een verhaal met tips, adviezen en veel praktische handvatten.
Ook de betrokken specialisten, therapeuten en zorgmedewerkers komen aan het woord bij de behandeling van zowel jongere als oudere mensen die te maken krijgen met de brede persoonlijke, relationele en maatschappelijke gevolgen van een herseninfarct. Gebaseerd op persoonlijke ervaringen.


Te koop o.a. bij: 

Buromension https://buromension.nl/de-dag-dat-de-wereld-op-zn-kop-stond-een-rollercoaster/

Bol.com https://www.bol.com/nl/p/dag-dat-wereld-op-z-n-kop-stond-rollercoaster/9300000029198230/?bltgh=jfONoAm4vmuTEaVbImdGow.4_12.20.ProductTitle  
BRUNA https://www.bruna.nl/boeken/de-dag-dat-de-wereld-op-z-n-kop-stond-een-rollercoaster-9789077322598
AKO https://www.ako.nl/de-dag-dat-de-wereld-op-z-n-kop-stond-een-rollercoaster-9789077322598.html
De Hoeksteen https://www.hoeksteenboekhandel.nl/9789077322598/linda-struijlaard/de-dag-dat-de-wereld-op-z-n-kop-stond-een-rollercoaster/

 


 


Het hersenhotel: Een boek voor kinderen over de werking van de gezonde hersenen:

De auteurs:
Marja Baseler en Annemarie van den Brink

Het Hersenhotel

 

Het zal je maar overkomen, ben je net bezig met het schrijven van een boek over het brein: krijg je zelf hersenletsel. Het overkwam mij in de zomer van 2017. Ik was met de fiets op vakantie door Nederland en voelde me van het ene moment op het andere niet goed, ging even zitten op een bankje maar was al meteen niet meer aanspreekbaar. Mijn man had door dat het ernstig was en belde 112. Ik werd met spoed per ambulance vervoerd naar het UMC in Utrecht. Uit een scan bleek dat ik een ontsteking had in mijn linkerhersenhelft en werd geopereerd.

 

Door mijn hersenletsel kon ik lange tijd niet werken aan ons nieuwe boek Het Hersenhotel. Maar juist omdat ik zelf had ervaren hoe belangrijk gezonde hersenen zijn, was ik erg gemotiveerd toch door te zetten en weer met ons boek aan de slag te gaan. Dat viel niet mee want ik was erg snel vermoeid en kon me niet lang concentreren. Maar gelukkig was Annemarie heel lief en geduldig en had ze alle begrip. In 2019 kwam ons boek dan toch uit!

 

In Het Hersenhotel lezen kinderen alles over de werking van hun brein. Ze lezen dat hun hersenen niet alleen dienen voor het opslaan van informatie maar dat die ook alles regelen wat in hun lichaam gebeurt. Ze ontdekken welke kant van hun hersenen het sterkst is en wat ze zelf kunnen doen om hun bovenkamer een leven lang gezond te houden.

 

Het boek is te bestellen via mijn website www.marjabaseler.nl maar is ook in elke boekhandel te koop.

 

Het Hersenhotel kost € 17,99

 

Hardcover 9789024585717 Druk: 1 september 2019 48 pagina's

 

Auteurs: Marja Baseler en Annemarie van den Brink

 

Illustrator: Tjarko van der Pol


En dan wordt alles anders...

 

Auteur: Albrecht Bouwman

Boek | 212 pagina’s 

€19,95 |de verzendkosten (binnen NL)

neemt de auteur voor zijn rekening.


endanwordtallesanders.jpg 

Bestellen?

Volg de volgende eenvoudige stappen en het boek komt snel naar je toe:

 

 • Stap 1: Stuur een mail naar NAHinhetgezin@gmail.com en vermeldt hierin je naam en het adres waar het boek naar verstuurd moet worden;
 • Stap 2: Je ontvangt per mail een replay met een betalingsverzoek;
 • Stap 3: Maak vervolgens het bedrag over;
 • Stap 4: Wij zullen het boek gelijk na ontvangst aan je verzenden via een brievenbuspakket. Boek valt een paar dagen later op je deurmat;
 • Stap 5: Lezen maar!
 • Stap 6: Laat een berichtje of review achter op de Facebookpagina @nahinhetgezin.

 

Korte inhoud

Het geweldige Bevrijdingsfestival 2008 eindigt in een drama. Albrecht en zijn vrouw Carola fietsen met hun jonge gezin van het festival naar huis. Een dronken jongen rijdt Carola aan en zij wordt buiten bewustzijn met de traumahelikopter afgevoerd. Carola houdt hieraan hersenletsel (NAH) over. Albrecht probeert alle ballen hoog te houden maar valt uiteindelijk uit met burn-out en PTSS.

In dit boek beschrijft Albrecht wat zijn gezin is overkomen, maar ook over met wie ze vervolgens allemaal in aanraking komen. Langzaam maar zeker neemt zijn veerkracht af.

Met dit boek wil Albrecht erkenning, herkenning en richting aan personen (die leven met iemand) met NAH geven. Hopelijk dat dit een duwtje in de rug is bij de verwerking. En het boek geeft ook inzicht aan onder andere werkgevers, hulpverleners en medici over wat er speelt bij mensen met NAH en hun gezinnen.

 

https://www.nahinhetgezin.nl/boek/

 


 


Een leven op zijn KOP
Auteur: Trix Broekmans
Prijs: € 19,95 verzendkosten € 4,20 
Te koop via https://webshop.hersenletsel.nl/Een-leven-op-zijn-kop
Als u lid bent van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl krijgt u 50% korting op dit boek! De kortingscode kunt u opvragen bij het landelijk bureau van Hersenletsel.nl via 026 - 3 512 512 of via de email: info@hersenletsel.nl.

Voorwoord:

Veel mensen die het overkomt zeggen het: een herseninfarct zet je leven op zijn kop. Het ene moment leef je je leven zoals je dat gewend was, het volgende moment beland je midden in een gevecht om dat eerdere leven weer terug te krijgen, om terug te winnen wat je hebt verloren. Dat gevecht is taai en vaak langdurig en het is nog maar de vraag of je leven weer net zo wordt als voorheen. Aanvankelijk ben je blij dat je het infarct hebt overleefd, daarna komt het besef dat alles anders is geworden.

 

Nadat journalist Peter d’Hamecourt in zijn huis in Frankrijk zijn herseninfarct had overleefd, is zijn collega Trix Broekmans dat gevecht gaan beschrijven. Daartoe is ze zo dicht mogelijk op zijn huid gaan zitten, in de Franse revalidatiekliniek en bij hem thuis. Zo krijgt de lezer een indringend beeld van hoe Peter steeds weer een stukje verovert van zijn vorige leven. Daartoe moet hij elke dag trainen en oefenen, en nog eens trainen en oefenen. Zijn brein moet zijn lichaam weer aan het werk zien te krijgen. Niet alleen de verlamde ledematen, maar ook de geest. Tot in de kleinste details wordt verteld welke inspanningen steeds weer opnieuw moeten worden verricht. Niets krijgt hij cadeau. Soms is er dagenlang geen vooruitgang, is het net alsof al zijn inspanningen voor niets zijn, dan weer schiet hij ineens vooruit. Hij begint een dagboek bij te houden en noteert gedachten en gebeurtenissen. Het eerste zelfstandige ritje in zijn rolstoel. De eerste keer dat hij staat ofwel ‘verticaal’ is. En dan, eindelijk, de eerste stapjes die hij zet, nadat de chef de clinique hem heeft verteld dat hij nooit meer zal lopen. En dan: de eerste keer dat hij naar huis mag.

Wat in deze vier zinnen staat, kost hem ruim een half jaar keihard werken. Vijf maanden later doet hij wat zelfs zijn vrouw voor onmogelijk had gehouden: hij staat weer op het toneel om een lezing te geven. Hij is nog lang niet waar hij wezen wil, maar hij staat er weer.

 

Het bijzondere van dit boek is dat het verhaal van Peter wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: Peter zelf, zijn vrouw Zoya, de therapeuten en de chef van de revalidatiekliniek. Allemaal hebben zij een andere kijk op die ene man met dat ene herseninfarct. Daardoor krijgt het verhaal vele dimensies. Aan de ene kant de emotionele beleving van Peter en zijn vrouw, aan de andere kant de meer nuchtere observaties van de professionals. Duidelijk wordt dat een herseninfarct niet alleen die ene persoon treft die het overkomt. Het beïnvloedt meer levens dan alleen dat van de getroffene. Peters vrouw vecht aan zijn zijde mee. Vrienden en familie helpen waar ze kunnen. Daarom gaat dit verhaal niet alleen over doorzettingsvermogen en wilskracht, over teleurstelling en overwinning, het gaat ook over liefde en vriendschap.

 

Dit is niet het eerste boek over dit onderwerp en zeker ook niet het laatste. Maar ik heb nog niet eerder zo indringend het hele proces na een herseninfarct kunnen volgen. Daarom beveel ik dit boek van harte aan.

 

Prof. Dr. Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog

 


E-book: Hersenbeletsel
en in papieren gedrukte versie

Auteur: Jaap Bakker


Lichte gedichten over zieke zaken: Post-commotioneel syndroom, burn-out, depressie, isolatie en re-integratie – verteld in light verse.
Niet zielig, wel geestig.
Dit boek vertelt in ongeveer 70 luchtige gedichten het verhaal van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, veroorzaakt door enkele ongelukken. Aan de hand van onder andere (snel)sonnetten, ollekebollekes, carrollades, parodieën en andere verzen krijg je een beeld van wat het betekent om te leven met abnormale vermoeidheid, concentratieproblemen, depressies en overprikkeling.
Ook sociale gevolgen, ziektewet en re-integratie komen aan bod. Zware kost, licht bereid…

Het is een bundel serieuze en humoristische light verse waarin Jaap Bakker aan de hand van lichte gedichten, een beeld wil vormen van waar mensen in het algemeen mee kunnen worstelen. Maar het is vooral ook een persoonlijk verhaal over post-commotioneel syndroom, klachten, opkrabbelen, isolatie en re-integratie.

Jaap Bakker, de auteur heeft al enkele publicaties in tijdschriften en verzamelbundels, maar dit is zijn eerste boek. Meer informatie over de auteur is te vinden op zijn weblog: deverzenbakker.wordpress.comhttps://www.facebook.com/Hersenbeletsel-101099164911678 of het platform voor light verse hetvrijevers.nl

Het E-book is gratis te downloaden in PDF-file of als  epub-file, geschikt voor een E-reader.
Als gedrukte versie, paperback is het te koop bij mijnbestseller: https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/492015/s/hersenbeletsel-lichte-gedichten-over-zieke-zaken-228379-www-mijnbestseller-nl/

 


Jaap heeft een oproep:

"Het  boek wil ik gratis weggeven, met een oproep aan mensen die ervan genoten hebben, een bijdrage te doneren voor het onderzoek naar overprikkeling waar Hersenletsel-uitleg geld voor vraagt. Ik ben erg blij met deze site en het heeft me enorm geholpen om mijn klachten serieus te nemen. Toen ik in de periode 2004-2008 enkele ongelukken kreeg, was er toch nog weinig begrip voor deze klachten."


 

 

Hersenletsel heb je niet alleen

Auteur: drs. Jenny Palm

ISBN 978 90 232 5211 5

Omgaan met hersenletsel, Hulp bij een veranderd leven
Auteur: drs. Jenny Palm
ISBN 9023240987

Leven na een beroerte
Auteur: Drs Jenny Palm

Verlaagde prijzen:

Omgaan met hersenletsel – van € 42,50 naar € 34,95.
Hersenletsel heb je niet alleen – van € 36,95 naar € 29,95.


Een lang en interessant interview met auteur en neuropsycholoog Jenny Palm is nog altijd verkrijgbaar bij Uitgeverij ErgensinHolland voor 9,50, inclusief btw en verzendkosten. Dat interview vindt u hier.
Klik op de foto om te vergroten. 

Vallen en Opstaan

Auto’s razen aan mij voorbij. Gek hoeveel impact dat kan hebben op een menselijk brein. Ik heb daar nooit bij stilgestaan. Nu ga ik er letterlijk van stilstaan. Op straat lopen is vermoeiend. Mijn hersenen beschouwen het als een gevarenzone. Ik moet kunnen inschatten of ik veilig en recht blijf lopen, of ik mij aan de verkeersregels houd en of ik niemand tot last ben doordat ik meer tijd nodig heb om het verkeer te overzien. Tegelijkertijd vecht ik ook tegen mijn eigen lichaamssignalen.

 

1 februari 2018. De nacht die alles veranderde. Mijn leven werd beheerst door een hersenschudding. Een monster die mij elke minuut van de dag herinnerde aan de hoeveelheid prikkels die op je afkomen, waardoor normaal functioneren onmogelijk werd. Hoofdpijn, duizeligheid, overprikkeling, vermoeidheid, kapot geheugen en concentratie, angst, frustratie, onzekerheid en eenzaamheid. Lange tijd was dit mijn werkelijkheid. Dit boek is een waargebeurde greep uit de emotionele rollercoaster in het eerste anderhalf jaar van mijn herstel.

 

Binding : Paperback

Aantal pagina's : 128

Uitgeverij : Coco de Bruijn

ISBN : 9789464065183

Datum publicatie : 01-2021

Auteur Coco de Bruijn

'

 


Over het hoofd gezien; 100.000 kinderen met niet-aangeboren hersenletsel.’

Auteur: dr. Eric Hermans

PDFCoverOverhethoofdgezien.jpg Eric7.jpg

Nieuw boek: ‘Over het hoofd gezien; 100.000 kinderen met niet-aangeboren hersenletsel.’

 

‘Niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen is het grootste en meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd’, stelt medisch socioloog Eric Hermans, die het boek ‘Over het hoofd gezien’ heeft geschreven. Hermans hield zich bij zorginstituut Vilans bezig met de zorg voor kinderen en jongeren met NAH. Hij verbaasde zich over tekorten in de zorg voor deze omvangrijke groep. Jaarlijks lopen vele tienduizenden Nederlanders NAH op, waaronder een disproportioneel groot aantal kinderen.

Zij hebben klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met leren, gedrag en emoties. Hermans bespeurde veel onbekendheid over de gevolgen van NAH, het ontbreken van specifieke expertise en onderbenutting van bestaande expertise. Met zijn boek geeft Hermans een aanzet voor betere zorg.

Hij beschrijft de blijvende impact van NAH aan de hand van twaalf levensgeschiedenissen van kinderen met NAH. Volgens Hermans moet NAH als een chronische ziekte gezien en behandeld worden. Daarbij hoort een aanpak van ziekte-management. ‘Het NAH probleem moet niet alleen hoog op de agenda komen van zorgverleners en onderzoekers, maar vooral ook van politiek, zorgverzekeraars en het grote publiek’ zegt Eric Hermans.


Meer informatie over het boek en over de auteur vindt u op: www.overhethoofdgezien.nl
Prijs €24.95 inclusief verzendkosten

Hier kunt u het boek desgewenst ook bestellen.Hersenschorsing

Auteur: Margôt Ros | Prijs: € 20.99
ISBN 9789038807997
hersenschorsingMargot.jpg
Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies.

Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie. Iedere ochtend moet ze kiezen: zal ik bukken om de vaatwasser uit te ruimen, of loop ik naar beneden om de post uit de brievenbus te halen? Ze krijgt de diagnose post-commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar waardoor zelfs de opnames van Toren C stil komen te liggen.

Van een succesvolle, vrolijke vrouw met een actief sociaal leven is ze veranderd in een persoon die veroordeeld is tot eenzame opsluiting in haar huis en toeleeft naar de ontmoetingen met lotgenoten in de revalidatiekliniek.
In Hersenschorsing beschrijft Margôt Ros op openhartige wijze haar revalidatie, met de humor die we van haar gewend zijn. Ze schreef dit boek samen met haar partner Jeroen Kleijne.

€ 20,99

Te koop bij https://geschiedenis-winkel.nl/hersenschorsing-margot-ros.html


Wankele Wilma
Auteur: Tania Stadsbader
Boek over het evenwicht; educatief met humor
wankelewilma-1.jpg

Alles wat je wilde weten over EVENWICHT, het vergeten zintuig. Nu voor het eerst gebundeld in 1 boekje voor lezers van 9-99 jaar.

Terug naar de basis Er zijn boeken zat over onze zintuigen, maar aan EVENWICHT werd nooit eerder een boekje gewijd. En we leren er nauwelijks over op school. Terwijl evenwicht net de basis is van alles.

Het boekje 'Wankele Wilma' is wetenschappelijk onderbouwd en toch toegankelijk voor het grote publiek.


Hardcover, 25x25 cm, 60 geïllustreerde bladzijden

ISBN 9789490738389 - www.boekanierwinkel.be


Rinkeldekink
Auteur: Martine Bijl
ISBN 9789025453398

 

In september 2015 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding. Na haar langdurige herstel in een revalidatiecentrum waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over partners en therapeuten, over welzijnstaal, over de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen – schrijft ze indringend, eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Te bestellen bij http://www.atlascontact.nl/boek/rinkeldekink/

 
Pagina's 128
Type Hardback
Gepubliceerd november 2018
Prijs: 14,99
 

 rinkelde.jpg


De dokter als patiënt

Auteur: Bram Bakker

Bram Bakker is 54 jaar en volop in de weer als psychiater en publicist. Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die er mee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Het blijkt cerebellaire ataxie.

Bram Bakker zegt:
"Iedereen die ten prooi valt aan cerebellaire ataxie komt in een medische molen terecht, waarin onzekerheid over de oorzaak troef is. Ongerustheid neemt misschien een beetje af als het geen hersenbloeding of hersentumor is, maar de onzekerheid wat het dan wel is blijft. Over mijn zoektocht schreef ik een boek, waarvan ik hoop dat andere patiënten en hun omgeving er ook iets aan hebben. Met speciale dank aan Hersenletsel-uitleg.nl, want daar ben ik enorm veel wijzer geworden.”
dedokteralspatient.jpg

Te koop via http://brambakker.com/boek/de-dokter-als-patient/  

€15.00

In De dokter als patiënt beschrijft hij een zwarte periode en neemt hij de gezondheidszorg (waar hij zelf onderdeel van is) onder de loep.

Willen we artsen die protocollen afdraaien of willen we meedenkende dokters die ook buiten de lijntjes denken. Wat kan een arts doen als er geen diagnose is? Wat kan een patiënt doen als een arts het niet weet? In zijn eerlijke en persoonlijke boek lezen we de antwoorden.

 Mijn vader heeft kapotte hersenen

Auteur: Christel Vallant-Opstal

Boek met uitleg voor heel jonge kinderen

Welke emoties komen er boven als je vader of moeder hersenletsel oploopt en hoe ga je daar mee om. Dit kinderboek vertelt door middel van heldere teksten en verduidelijkende tekeningen wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel. Via praatvragen kan een kind woorden geven aan zijn of haar emoties en gedachten. 

Te koop bij Boekscout

kapot.jpg

 


 

NAHGENOEG NIETS TE ZIEN
Auteur: Frank Willem Hogervorst

PSX_20180822_140551.jpg

Op zaterdag 1 november 2014 kreeg Frank Willem Hogervorst door een motorongeluk Niet Aangeboren Hersenletsel.

Over de eerste tweeëneenhalf jaar met NAH schreef hij in 2017 een erg makkelijk leesbaar boek.

Wat dit boek bijzonder maakt is dat het niet alleen het verhaal van de man zelf is.

Aan het woord komen ook zijn vrouw Babet, hun kinderen Floor en Coen, Revalidatiearts, Ergotherapeute, Huisarts, Ambulant begeleidster, Arbeidsdeskundige, Aansprakelijkheidsverzekeraar, Letselschade advocaat, Lotgenote met CVA, voormalig apothekersassistent, Jongere lotgenote, met 5 jaar meer NAH-ervaring

 

Het zijn 180 pagina’s herkenning en erkenning, waarbij ook nog wat te lachen en te leren valt.

Zeker ook voor mensen die geen beeld bij NAH hebben. Het geeft op een prettige en begrijpelijke manier inzicht.

Het boek kost 16,95 en is te bestellen via elke boekhandel en erkende boekensite: o.a. via Libris  en Bol.com

 

Frank Willem was voor zijn ongeluk strategisch HR-consultant voor zorg, overheid en onderwijs.

Hij spreekt en luistert nog steeds graag. Daarom geeft hij ook interactieve lezingen over NAH voor de doelgroepen:

 

 • Privé, mensen die zelf, of in hun nabijheid, geconfronteerd worden met NAH
 • Zorg, professionals die niet dagelijks met NAH te maken hebben
 • Zakelijk, mensen vanuit hun functie met NAH te maken krijgen (HR, ARBO/re-integratie, Leidinggevend, Verzekering, Gemeente) Meer info:  www.nahgenoeg.nl

 

BearonBere.jpg

 


 348x248_Henk_Coverenkel.jpg

Boek: Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel
Auteur : Henk Nieuwenhuys

In het boek Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel, vertelt Henk Nieuwenhuys over zijn ervaring met blijvend hersenletsel, ontstaan na een skiongeluk. Nieuwenhuys schrijft over de ernstige gevolgen van het hersenletsel en hoe hij daarmee heeft leren leven. In Nederland is weinig hulp voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daarom besluit hij, in zijn eentje, naar China te emigreren.


Het boek Ontwaken uit coma, Leven met hersenletsel is verkrijgbaar via de webshop van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.

 


NAH niet altijd handig

Auteur: Hanneke van der Werf
Boek voor jonge kinderen zonder NAH, maar met NAH in het gezin.

boeknahnietaltijdhandig.jpg
Als er iemand met een Niet Aangeboren Hersenletsel in het gezin gaat de aandacht vaak naar het gezinslid met hersenletsel, maar hoe is dat voor de broers en zussen, zonen en dochters?

Dit boekje is bedoeld juist voor die kinderen. Het boekje is geschreven door Hanneke van der Werf, die door haar eenvoud en inlevingsvermogen de taal van de kinderen verstaat. Zij heeft zich verdiept in NAH, door o.a. gesprekken te voeren met 'deskundigen': ouders, maar vooral kinderen. De illustraties zijn van de hand van Marja Meijer die al veel kinderboeken heeft voorzien van dartele, humoristische en sfeervolle tekeningen.

Het boekje is te bestellen bij Syntax Media en kost € 10,50.

 


Auteur: Martine Reesink
We kennen X-tien,(Martine Reesink) de schrijfster van prachtige gedichten en columns en misschien wel het meest van het volgende gedicht:

xtien-2.jpg

Ze heeft twee dichtbundels geschreven:
"Mijn wereld in woorden" en "hersenspinsels". 

"Welkom in de wereld van een kneus", is een verzameling columns van deze getalenteerde woordkunstenaar X-tien.
De boekjes zijn gewoon via haar blog te bestellen: www.welkomindewereldvaneenkneus.nl
of via een persoonlijk bericht via Facebook: https://www.facebook.com/welkomindewereldvaneenkneus/

X-tien.jpg

 


Je leven weer opbouwen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Auteur: Irma de Bresser

Hoe ga je verder als je opeens te maken krijgt met NAH?

BoekIrmaEengoedlevenmetNAH.jpg IrmadeBresser.jpg

In 2009 werd Irma de Bresser getroffen door een beroerte, waarna ze achterbleef met NAH. Het gebeurt elke dag 120 keer dat een persoon NAH oploopt. Met haar boek wil Irma een helpende hand bieden. Niet alleen deelt ze haar eigen ervaringen, maar door van het boek ook een werkboek te maken, geeft ze ook lotgenoten een kans hun ervaringen te omschrijven. Zo toont 'Een goed leven met NAH'  dat NAH een start van iets nieuws kan zijn. Dit gezondheidsboek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Titel: Een goed leven met NAH - Op weg van overleven naar weer een goed leven met niet aangeboren hersenletsel 

Auteur: Irma de Bresser

Verschijningsdatum:  

29-10-2018 

Aantal pagina's:   

252 

ISBN:

9789402248623 

Geïllustreerd:

nee 

Verkoopprijs:  

€ 20,50 

Uitvoering 

Paperback (spiraalbinding)

* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België

Te koop bij:
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8792
Bol.com: https://www.bol.com/nl/p/goed-leven-met-nah-op-weg-van-overleven-naar-weer-goed-leven-met-niet-aangeboren-hersenletsel/

 

 

 


Tussen hoop en hersenletsel

auteur: Stijn Geerinck

uitgeverij Garant

aantal bladzijden : 228

prijs 22, 50 euro 
ISBN: 9789085750819

 

Tussenhoopenhersenletselonlineversiedefinitief.jpg
Ik heb NAH ten gevolge van een verkeersongeval twee jaar en vijf maanden geleden.
Ik schreef een boek over de situatie en mijn complexe revalidatie dat net uit is via uitgeverij Garant.  Ik hoop een bijdrage te leveren voor anderen en zo ook de zinvolle doorstart van mijn leven te realiseren .

Dit boek beschrijft een zoektocht in extreme omstandigheden, de strooptocht tussen terugval en vooruitgang van een verkeersslachtoffer. Stijn Geerinck werd op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Hij onderging uitgebreide, complexe neurochirurgie en maxillofaciale (aan het gelaat CM gerelateerde) chirurgie in het UZ Gent. In dit verhaal komen de vele aspecten van een veeleisende revalidatie aan bod: fysiek, medisch, mentaal, sociaal, financieel ...

 

De auteur biedt ook een aanzet tot de uitwerking van een methode die het mogelijk moet maken te leven met blijvende beperkingen: de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), verwondingen voor het leven, de permanente verandering van zijn lichaam in het algemeen en zijn gelaat in het bijzonder ...

De verhalende getuigenis wordt aangevuld met inzichten vanuit een beschouwende en wetenschapsfilosofische hoek.

BladwijzerTussenhoopenhersenletselmailversie.jpg

Dit boek zal binnenkort gratis uitgeleend kunnen worden bij Passend Lezen in Nederland en de luisterpuntbibliotheek in België.
Gedrukte versie : Oktober 2019 en bereikte in februari onlangs de tweede druk.

 

Online bestellen en thuis laten leveren kan onder meer hier:

https://www.bol.com/…/tussen-hoop-en-her…/9200000122424709/…

https://www.proxis.com/…/tussen-hoop-en-hersenletsel-stijn-…

https://www.standaardboekhandel.be/p/tussen-hoop-en-hersenl…

Via het mailadres van mijn uitgeverij: info@garant.be


Op de facebook pagina van 'Tussen hoop en hersenletsel' staan ook de geplande evenementen rond de publicatie van mijn werk: https://www.facebook.com/stijngeerinck.eu/?modal=admin_todo_tour

Ik werk nu veel aan het realiseren van een luisterboek - versie, die in België en Nederland via de luisterpunt - bibliotheek en Passend lezen beschikbaar zal zijn.
Nog deze maand ga ik het boek inlezen in de studio te Brussel.

Alvast bedankt om het eens te bekijken …

 Gedichtenbundel "Ja ik ben geen vis geworden..."

Auteur: Liesbeth Minne

99 bladzijden. Prijs 10 euro exclusief verzendkosten en een gift voor het goede doel.
Bestel via de mail dan hoort u hoe u het geld kunt overmaken.

fotos25.jpg

Over het goede doel:

Ik ken een lotgenote, alleenstaande moeder van 5 kinderen. Ze had 6 jaar geleden een verkeersongeval in Frankrijk. Ook twee van haar kinderen raakten gewond.
Intussen moeten zij reeds 2 jaar overleven zonder inkomen, reeds 6 jaar zonder hulp. Het is schrijnend en tragisch.
 
Ik kan niets veranderen aan de situatie, maar ik kan wel hen een hart onder de riem steken door mijn boek te verkopen. De opbrengst gaat volledig naar hen.Je hersens in de pot vinden

Auteur: Camiel Wijffels

ISBN 9789087597900

Wijffelsvoor-1.jpg

In dit boek tracht ik een kijkje te geven in het hoofd van een volwassene met hersenletsel. Ik licht een tipje van de sluier op, zodat de wereld van mensen met hersenletsel zichtbaar wordt. Vanaf het moment dat de getroffene wakker wordt in het ziekenhuis tot enkele maanden later.

Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf getroffen door een ernstig herseninfarct in 1994. Mijn eigen herstelperiode vormt de rode draad door dit verhaal, van Je wordt wakker, via Je komt thuis tot aan Je wegwijzer.

Dit boek gaat over hersenletsel in het algemeen en een beroerte in het bijzonder. Bedoeld voor volwassenen met hersenletsel, die aan het begin staan van hun lange weg terug. Een begrijpelijk boek, met veel ervaringsfeiten voor de getroffene en diens partner. Een boek, speciaal voor volwassenen die weer even kind geworden zijn.
Prijs inclusief BTW: € 17,50 bij JouwBoek Webshop

 


In slow motion (boek 1)
Best wel heavy (boek 2)

Auteur: Petra Boolman over het leven met hersenletsel.

Aanraders!

 


Na die nacht 

Auteur Kirstin Rozema 

 

Samenvatting

Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na dat leuke feestje, waar ze veel te veel gedronken had? Of was het iets anders?
Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien, weet het niet. Ze weet alleen dat haar leven na die nacht totaal anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in. Vooral Douwe moet het ontgelden.
Lucy Veenhuizen, de vaste oppas van Carolien, wordt verliefd tijdens de buurtbarbecue. Als snel krijgt ze een relatie met Paul Brama. Hij is stapel verliefd op haar. Maar of dat ook wederzijds is?
uitgeverij Ellessy in Huissen. 
 
Het boek kost € 16,95
ISBN 978-90-8660-335-
ELLESSYvoorzijdeomslagNadienacht.jpg

Verzen en verfjes uit donkere dagen

Auteur:  Marjan Lubberts 

 

“Wanneer een mens door een overlijden van een dierbare, een ernstige ziekte of door hersenletsel - zoals Marjan Lubberts - getroffen wordt, verandert zijn of haar leven van de ene op de andere seconde totaal. Alle vanzelfsprekendheden worden omver geblazen. Wat overblijft zijn vragen: Wat is er met me aan de hand, wat gebeurt er allemaal, dit wil ik niet, hoe kan me dit nu gebeuren, wie ben ik geworden, wat is er van mijn oude ik overgebleven en uiteindelijk, hoe kom ik met die nieuwe persoon in het reine?

“Verzen en Verfjes uit Donkere Dagen” verbeeldt in kleur, vorm en woord deze helse zoektocht op een manier die nergens grotesk en overal integer is en de lezer diep ontroert. Het boekje biedt daarmee (h)erkenning en troost aan al die mensen die een diep gemis en verdriet doormaken.” - Voorwoord door Jenny Palm

ISBN 97894-6203-308-5 

Samenvatting: Aquarellen, gedichten en foto's (NAH)

Zie ook de website: www.marjan-lubberts.nl

 


BOEKimage002.jpg-

Revalidatie in 7 werkwoorden, Lolita en de manke man
Auteur: Aalt van de Glind

“Sinds die donderdagavond en dat herseninfarct snap ik soms mijzelf niet meer: de beroerte maakte witte vlekken op mijn grijze cellen. Mijn linkerkant voelde niets meer en deed niks meer. Linkszijdige uitval, heet dat. Lezen lukte amper: al na een halve bladzijde gingen de letters schitteren.”

 

Zeven jaar later kan Aalt gelukkig met twee stokken weer een kilometer lopen en heeft hij plezier in lezen én in het schrijven over zijn zoektocht naar beterschap. Het is een openhartig verhaal over revalideren in kleine stukjes, vanwege de snelle vermoeidheid en de dansende woorden.
Werkend aan manuscript, kritiek en suggesties ontdekte hij zeven kernwoorden die nodig zijn bij revalideren. Deze werkwoorden: samenwerken, glimlachen, bewegen, pauzeren, relativeren, doorzetten en aanvaarden, vormen de hoofdstukken van dit boekje.


Elk mens is uniek en elke revalidatie is een persoonlijke weg om te gaan: eigen mogelijkheden en eigen beperkingen vormen je eigen verhaal!

 

Met een voorwoord van Olga Commandeur van Nederland in Beweging, een naschrift van neuroloog dr. R.L.C. Vogels en de opkikkers van Johan van den Akker.

Over de auteur:
Aalt van de Glind was altijd een bijzonder actieve man. Als fervent wandelaar liep hij de pelgrimstocht naar Santiago. Hij schaatste de Elfstedentocht en fietste naar Taizé in Frankrijk. Hij is de geestelijke vader van De Koninklijke Weg. Deze wandelroute is toegankelijk voor mensen in een rolstoel, handbike, scootmobiel, maar ook voor wandelaars met een visuele beperking. Het idee voor deze wandelroute ontstond terwijl Aalt nog fit en kerngezond was. En toen was daar als donderklap bij heldere hemel zijn herseninfarct. Over zijn revalidatie schreef hij dit bijzondere boek.

ISBN: 9789055993222
Auteur:
Aalt van de Glind
Uitgever:
Uitgeverij GVMedia
Prijs:
€ 14,95
info@gvmedia.nl of 0251-207420

 


Windkracht-6-Voorkant-Cover-Def1-195x300.jpg

 

Windkracht 6

Windkracht 6 is een vanuit het hart geschreven verhalenbundel. De auteur? Agnes van Overveld, die in 2010 hersenvliesontsteking kreeg. Ze vertelt over de breuk in haar levenslijn, zoals zij dat noemt, en over de successen in haar zoektocht naar herstel. Dit doet ze om lotgenoten op weg te helpen, en om onzichtbaar letsel zichtbaar te maken.

Ze vertelt ook over de bijzondere vriendschap die zij kreeg met Ria, die op haar zestiende blind werd. Agnes deelt de warmte uit die vriendschap graag, omdat het gevoel dat je van betekenis bent voor een ander — zo heeft zij ervaren — het beste gevoel ter wereld is.

Bovendien kreeg zij toestemming om Ria’s verhaal vast te leggen vanaf het moment dat zij blind werd in 1956; een zoektocht die net als die van Agnes gepaard ging met diepte- en zeker ook hoogtepunten, en lezers een welverdiend hart onder de riem zou kunnen steken.

Openheid, humor, zelfspot

en ‘samen sterk’

Het boek Windkracht 6 kost € 15,-*

(*exclusief verzendkosten)
Het is rechtstreeks verkrijgbaar bij Agnes van Overveld via e-mail: avanoverveld@home.nl
www.windkracht6.info
www.facebook.com/windkracht6


 

 prettigverstoordbrein_o.jpg

Prettig verstoord brein

Auteur Arnie Craninckx

Arnie Craninckx is één van de ervaringsdeskundigen van Hersenletsel-uitleg ,( deze website )en bij Zorgbelang Brabant en heeft naar aanleiding van haar in 2010 doorgemaakte herseninfarct een boek geschreven.

In dit lezenswaardige boek heeft zij beschreven hoe ze in het dagelijkse leven omgaat met de zichtbare en onzichtbare beperkingen van dat hersenletsel. Dit doet zij op een toegankelijke manier. Niet zwaar, maar wel duidelijk met letsel. Een bijzondere combinatie van kwetsbaarheid en veerkracht. Door dit boek hoopt Arnie de beeldvorming van de onzichtbare beperkingen te vergroten en daarmede ook de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren.

 

Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek. Het is ook te bestellen via de website www.prettigverstoordbrein.nl

  

Email: a.craninckx@hotmail.com

Website www.prettigverstoordbrein.nl

Twitter @ArnieNAH


Hersenspinsels door hersenletsel
Auteur: Robert van der Klei

Ik heb een boek geschreven. Het eerste letsel opgelopen in 1976, schedelbasis fractuur en een hersenbloeding. 2de letsel in 1994 zware hersenkneuzing.

hersenspinselsdoorhersenletsel-1.jpg

Het boek is te koop bij boekscout voor 20.50 ISBN-978-94-638-9900-0


Anders diep
Auteur
J.G. Boomsma

Veel mensen hebben Niet Aangeboren Hersenletsel zonder dat zij zich hiervan bewust zijn. Jan Gerard kwam daar pas achter op 56-jarige leeftijd. ‘Anders zijn’. Wie kent dat gevoel niet? Met een flinke dosis zelfspot en zelfreflectie belicht hij zijn leven met hersenletsel en het onbegrip wat dit veroorzaakt. In flashbacks grijpt hij terug naar het moment van het ontstaan van zijn hersenletsel en welke tragische rol dit in zijn leven zal spelen. Daarnaast beschrijft hij de bepalende rol die de natuur hierin speelt en de belevenissen met zijn trouwe hond, die hij zijn hulphond noemt.

andersdiep.jpg

Het boek is te koop bij Bookscout

Prijs € 20,49

Gratis verzending Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

 


Eennieuwejas.jpg

Een nieuwe jas, overleven met N.A.H.

door Karin Weidekamp

€ 17,99 Gedichtenbundel

Hoe blijf je overeind als je leven ineens 180 graden draait? Als gevolg van een auto-ongeluk loopt Karin Weidekamp Niet Aangeboren Hersenletsel (N.A.H.) op. Zij wordt gedwongen een nieuwe jas te dragen, die haar in eerste instantie totaal niet lekker zit. Al snel beseft ze echter, dat ze haar oude leven niet meer terug krijgt en enkel door los te laten, het geluk weer kan vinden. Samen met haar grote liefde gaat ze deze innerlijke strijd aan.

 


De leegte voorbij

Auteur Sjak Janssen

Uitgeverij Elikser

ISBN 978 90 8954 2861

261 pagina's  euro:18,50

fotokaft.jpg

Sjak Janssen maakte met zijn fiets een vreemde val waardoor hij met zijn hoofd op het asfalt kletterde. Hij raakte in coma en toen hij daaruit wakker werd was hij in eerste instantie zo hersenbeschadigd dat hij alles opnieuw moest leren – mensen herkennen, praten, lezen, lopen, alles. Hoe ingrijpend dat is kun je je niet voorstellen, totdat je dit boek gelezen hebt, het verslag van Sjak Janssen’s moeizame terugkeer tot de wereld van de levenden.

 

Janssen werkte tot het ongeluk bij een verffabriek, en het sterke van het boek is, dat je via flashbacks ook de geschiedenis van zijn loopbaan en zijn leven vóór het ongeluk te lezen krijgt, en dat leven is op zich al fascinerend genoeg, want Janssen speelt na werktijd toneel, organiseert popfestivals en schrijft journalistieke stukken voor de krant, interviews en recensies. Dat laatste komt hem van pas als hij zijn eigen geschiedenis op papier wil zetten, al zal hij hier op een heel andere manier moeten gaan schrijven. We krijgen in één hoofdstuk pijnlijk nauwkeurig beschreven hoe moeizaam zijn eerste artikeltje ná het ongeluk tot stand komt, en je realiseert je meteen hoeveel dit boek van hem gevergd moet hebben.

Mooi is, dat je daar als lezer op zich niets van merkt. Sterker nog – het boek leest prettig weg terwijl het bovendien geraffineerd en goed in elkaar gezet is, met flashbacks en een verhaalstructuur die ervoor zorgt dat het verhaal aan het eind op een natuurlijke manier ook weer helemaal rond komt.

 

Voordat ik aan het eind van het boek gekomen was heb ik wel een aantal keren met een brok in de keel gezeten, en heb ik het boek ook een paar keer een paar dagen laten rusten voor ik verder kon lezen. Even bezinken. Want laat er geen misverstand over bestaan – dit is een heftig verhaal, verteld door een overlever. Iemand die er drie jaar over gedaan heeft om weer overeind te krabbelen, en die onderweg onder meer zijn baan kwijtraakte (één personeelsfunctionaris met weinig begrip en weinig geduld is dan voldoende, maar lees vooral het boek voor de details). Maar Janssen ging door, met de moed der wanhoop, zou je bijna zeggen, en hij kwam terug.

Met een indrukwekkend en hartverscheurend boek om het te bewijzen. Een boek waar ik stil van werd en waar ik hier ook even heel stil mijn hoed voor afneem: Chapeau, Sjak!

 

Het boek is bij Sjak te bestellen via sjak.j@home.nl 


wankelewilma.jpg
Wankele Wilma

Je kijkt met je ogen. Met je oren hoor je en ruiken doe je met je neus. Om te proeven heb je een tong, om te voelen vingers en de rest van je huid. Maar welk deel van je lichaam zorgt voor je evenwicht? Want dat heb je nodig voor letterlijk alles wat je doet. Gelukkig regelt het lichaam het op automatische piloot. Precies daardoor beseft haast niemand hoe belangrijk dat is. Tot het fout loopt.

Het boek komt in februari in de boekhandel.

Nu al te bestellen bij de Boekanierwinkelbe 

Prijs 17.00 euro

 


Ditismijnhoofdnietmeer.jpg

Dit is mijn hoofd niet meer

Wat is er belangrijk in jouw leven? Je werk, studie, gezin, hobby’s, vrienden?
Stel je eens voor dat je dat alles in één klap anders moet bekijken en organiseren. Dat is wat een meningeoom, maar ook een CVA cerebrovasculair accident, de gevolgen van een verkeersongeval of een ander hersenletsel met je leven kunnen doen.

Er is een leven vóór en een leven ná het hersenletsel. En die twee zijn heel verschillend. Je hele bestaan wordt overhoop gehaald. Je gaat aan de slag om te revalideren. Tijdens de eerste periode kun je op heel wat steun rekenen en je probeert andere manieren te
vinden om nog te doen wat je graag doet. Maar het stopt niet na die eerste periode. Stilaan wordt duidelijk met welke beperkingen je moet leren leven. En dan begint ook het gevecht tegen onbegrip. Kleine gebaren van begrip en uitzonderingen op de standaardprocedure kunnen soms echt een wereld van verschil maken.

 


 

BoekHL_mockup_vk_web.png

Hersenletsel – Balans in je leven

Auteur Stephanie van Schie

Subtitel: Wat je niet ziet, dat is er niet. Of toch wel?

ISBN: 978-90-827465-0-1

Aantal pagina’s: 110

 

‘Je zult ermee moeten leren leven.’

Is die opvatting over niet-aangeboren hersenletsel voor jou herkenbaar?
Toch zijn er veel andere mogelijkheden. Je kunt in samenwerking met
je eigen lichaam meer kwaliteit van leven bereiken. Dit boek laat een
nieuw geluid horen en kan een belangrijke steun voor je zijn. Neem de
regie in eigen hand en werk met inzet aan een beter herstel.
Stephanie van Schie geeft volop informatie en tips over deze andere
kijk en helpt je op weg. De auteur weet uit eigen ervaring wat het
betekent als je hersenletsel oploopt en verdiepte zich grondig in het
onderwerp. Ze volgde trainingen en leerde technieken die haar hielpen
bij een goed herstel, dat immers niet vanzelf ontstaat.

 

Vanaf morgen 3 oktober 2017  is het boek op  Stephanie's site in te zien en te bestellen.

http://www.inspiredbylife.nl/hersenletsel/boek-hersenletsel-balans-in-je-leven/


Boek: Tot de dood ons scheidt
Auteur Jopie van den Burg
Subtitel: Een aangrijpend verhaal over hoe een vreselijke ziekte hun leven compleet veranderde

 

tot de dood ons scheidt .jpg

Jopie van den Burg (55) vertelt in dit boek over de 13 jaar, waarin haar man Erwin (47) ernstig ziek was door een hersentumor. Ze vertelt hoe deze ziekte hun leven totaal veranderde, mede door het hersenletsel wat hij door deze ziekte kreeg.

Alle onderwerpen waar je als partner mee te maken krijgt worden besproken. Open vertelt zij over haar gevoelens van verdriet, wanhoop en frustratie. Over de lange weg waarin ze de liefde van haar leven uit haar handen zag glijden. Over het onbeschrijfelijke verdriet wat dit met zich meebracht en de onmogelijke beslissingen die zij vaak moest nemen. Beslissingen die soms ook onbegrip opriepen.

Te koop via https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/hersentumorerwin

---------------------------------------------------------------------

Regiemap 

MEE Oost-Gelderland heeft speciaal voor mensen met hersenletsel een regiemap ontwikkeld, hierin staan praktische tips en stappenplannen, die u helpen om weer zelf grip op uw dagelijkse leven te krijgen. De map kost 19,95 euro, exclusief 6,75 euro verzendkosten. De map bestaat uit zeven delen:

 • Post en administratie
 • Huishouding en voeding
 • Scholing, werk en dagbesteding
 • Plannen en afspraken maken
 • Relaties en sociale contacten
 • Wie ben ik na mijn hersenletsel
 • Gezin en opvoeding

 


Hersenstichting-zorgwijzers

(gratis) bestellen via website of 070-3604816

Zorgwijzer Geheugen 

Zorgwijzer Karakterveranderingen

Folder Hersentumor

Zorgwijzer Partners  

Zorgwijzer Hersenaandoeningen en seksualiteit 

De weg na Niet Aangeboren Hersenletsel (traumatisch hersenletsel en tumoren)

Zorgstandaard Traumatisch hersenletsel

 


Leven met een hoofdprobleem.

Neuropsychologische gevolgen van een Niet aangeboren hersenletsel

 


 In één klap :


 

 

De stille epidemie. Leven na een tragisch ongeval

 


In (slow)motion. Leven na een NAH

 


Over-hoop. De diepe wonden van een verkeersongeval

 


MAF berichten vanuit een ontregeld brein


In Eigen Hand baby- en peuterverzorging voor eenhandigen,

door Lilian Wolthuis-Droste lees de recensies
 

 

 

"Dertig puntjes op een i"

Een boek van Sandra Straatman over haar leven met hersenletsel sinds een val uit het raam als peuter van 15 maanden. Maar ook over hoe veel cognitieve klachten verminderden op haar 45e....lees meer...

 


 

Na een beroerte & Hersenscherven na een beroerte

J. Hochstenbach • Elsevier/De Tijdstroom, 1998
 
De professionele handleiding 'Na een beroerte' vormt samen met het werkboek voor patiënten 'Hersenscherven na een beroerte' een doelmatig nazorgprogramma voor mensen die een beroerte hebben gekregen maar met name ook voor hun omgeving. De professionele handleiding 'Na een beroerte' is bedoeld voor hulpverleners met belangstelling voor het begeleiden van nazorggroepen. Het boek geeft een helder beeld van wat mensen kunnen verwachten en doen. Daarom is het gericht op de praktische aspecten van het nazorgprogramma. Het werkboek 'Hersenscherven na een beroerte' is geschreven voor de patiënt en zijn omgeving. Het boek gaat over wat men zelf kan doen. Het brengt de veranderingen in denken, emoties en gedrag in kaart. Ook minder makkelijk bespreekbare onderwerpen als intimiteit en seksualiteit komen aan bod. Kortom: een praktische gids voor alledag met veel nuttige tips en zinvolle adviezen, bedoeld voor alle betrokkenen: de patiënt zelf en zijn omgeving, maar ook degenen die in hun werk met deze groep te maken hebben. Bij de vormgeving van het werkboek is rekening gehouden met CVA-getroffenen.

 
Mijn vrouw kreeg eind 2013 de diagnose 'hersentumor'. Het aantal jaren dat zij nog te leven had kon op één hand worden geteld, volgens de oncologen. Zij ging op zoek naar wat er aan behandelingen mogelijk was, en werkt inmiddels weer 100%. Niet genezen, maar de situatie is stabiel. Haar weblog hebben we op veler aanraden in boekvorm uitgegeven. Het is te bestellen bij bol.com, en de opbrengst is bestemd voor de Stichting STOPhersentumoren.nl Het boek kan hier worden besteld: https://lnkd.in/e7M6FQ6 
hersentumor.jpg
 
 
 

Mijn hoofd is hol

Christine Kliphuis • Compaan Uitgevers, 2011
 
'Je moeder is nu mee met de ambulance. Ze zeiden dat het misschien een beroerte is geweest, want ze kon niet bewegen. Je moet maar gauw komen.' Een beroerte? Wat is dat ook weer precies? Ik wil het nog niet weten. Per jaar krijgen in Nederland 41.000 mensen voor het eerst een beroerte, vaak met blijvende lichamelijke en geestelijke gevolgen. In dit boek neemt Christine Kliphuis de lezer mee in wat er gebeurt na een beroerte en maakt de ingrijpende gevolgen zichtbaar en voelbaar. Als haar moeder door een beroerte wordt getroffen, verandert ...
 
 

 

Op zoek naar de zin van mijn leven

Lidwien van de Laarschot • Koninklijke Broese en Peereboom BV, 2007
 
Een openhartig verslag over persoonlijke groei en de gevolgen van een niet aangeboren hersenletsel. Lidwien van de Laarschot (1962) reed in de zomer van 1996 met een groepje ruiters over het strand. Plotseling viel haar paard tijdens rengalop dood neer. Lidwien stortte met haar hoofd tegen het zand. Na met tussenpozen enkele dagen aaneengesloten in coma en een zestal weken in subcoma te hebben gelegen, kwam ze bij. Er werd een niet aangeboren hersenletsel geconstateerd. Daarna begon een lange weg van revalidatie en een ingrijpend proces van ontkenning, loslaten en acceptatie van zichzelf. Dit boek is een persoonlijk verslag van Lidwien over de gevolgen van die val. Ze vertelt over ...
 


 

Je komt weer helemaal in mijn hoofd te zitten

Peter H. Toxopeus • Elsevier/De Tijdstroom: Maarssen, 1999
 
Fietsend door de duinen maakte Helma Toxopeus zo'n tien jaar geleden een ongelukkige val. Zij raakte in coma en toen zij daaruit na zes weken ontwaakte, waren de vooruitzichten somber. Peter H. Toxopeus, haar man, beschrijft in dit boek hun totaal veranderde leven vanaf deze noodlottige dag. Op een aangrijpende wijze neemt hij de lezer mee op de lange weg terug. Zijn persoonlijk verslag wordt afgewisseld met dagboekfragmenten, verhelderende medische uiteenzettingen en flarden van gesprekken met Helma, waaruit valt af te lezen hoe haar geheugen zich op wonderbaarlijke wijze herstelt. Ook de positie van de ...enz.

 

 

Alles uit de kast

Tineke Kingma www.uitgeverijpenn.nl ISBN: 978-90-77948-63-7  

 

Een val tijdens een prijsuitreiking maakt een bruut einde aan de paardensportcarrière van Tineke Kingma, opdat moment negentien jaar..Het tekent het begin van een totaal nieuwe weg. Een weg vol beperkingen, met een hoofd als een vergiet en een lichaam dat alles opnieuw moet leren. Elk stapje vooruit geeft haar de energie en de kracht om door te gaan. Soms is stoppen juist moeilijker dan keihard doorgaan. Tineke herstelt, tot een terugslag haar leven opnieuw op de kop zet. 

allesuitdekast.jpg


                                                                                                                                   

Boek 'Hersenkneuzing' van Andrea Willemsen, ook via 

www.hersenkneuzing.nl  info@hersenkneuzing.nl  

 


 

Boek 'Septische shock' een praktische steun bij (de gevolgen van) een ernstige bloedvergiftiging en IC-opname. Door Idelette Nutma. Duidelijke uitleg over het ziektebeeld en de gevolgen, maar ook over de IC-opname en - behandelingen. Vervolgens komt uitgebreid aan bod wat dit allemaal bij de patiënt en diens naasten teweeg kan brengen. Denk hierbij aan de mentale, geestelijke en sociale impact maar ook aan fysieke (vaak ook neuro-cognitieve) restklachten. Een apart hoofdstuk gaat in op (het belang van) nazorg en wordt gevolgd door een samenvatting voor professionals.

 BoekSeptischeshockea-1.jpg

Wegwijzer na een beroerte. Voor CVA-getroffenen, hun partners, familieleden en vrienden

C.S.M. Wachters-Kauffmann • Vakgroep Huisartsgeneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen, Vereniging Samen Verder, Beatrixoord. Groningen, 2008
 
Een informatieboek, bestemd voor CVA-gehandicapten, partners, familieleden en vrienden. Het geeft de directbetrokkenen een beeld van de vele mogelijkheden die er zijn om, na een ingrijpende gebeurtenis die een beroerte meestal is, het leven opnieuw in ...
 
omslag-ik-hou-nog-steeds-van-appeltaart_site5.jpg
"Ik hou nog steeds van appeltaart" is een handboek voor NAH begeleiding. Het is laagdrempelig en er staan bruikbare tips en casussen in voor gezinnen, scholen en de omgeving. 

Per jaar krijgen de ouders van zo'n 19.000 kinderen (tot vierentwintig jaar) te horen dat hun kind Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een val, ongeluk, vechtpartij, neurologische aandoening of ziekte. Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven. De omgeving snapt beter wat zich afspeelt en krijgt handvatten om het gezin te ondersteunen.

Voor de leerkracht biedt dit boek inzicht in de veranderde leefwereld van het kind, praktische uitleg en heldere, toepasbare handelingsadviezen. ISBN 9789491806360 Meer Info :

 

 

Wat overkomt een gezin wanneer een ouder op jonge leeftijd plotseling een beroerte krijgt? Jasper heeft het meegemaakt. Zijn vader kreeg een ernstig herseninfarct toen Jasper vijf jaar was en zijn zusjes vier en twee. Een ingrijpende periode van ziekenhuisopnames en klinische opname in een revalidatiecentrum volgde. Eén ding was duidelijk: de oude pap was er niet meer en zou ook niet terugkomen. De nieuwe pap was anders.
Twee jaar na het herseninfarct lijkt het stof dat het infarct heeft doen opwaaien enigszins neer te dalen en wordt een beetje duidelijk hoe het nieuwe gezinsleven met de nieuwe pap er uit gaat zien. Jaspers moeder schreef met Jasper het verhaal op, Jasper maakte de tekeningen erbij. Het resultaat is een voorlichtingsboekje en een handreiking naar andere gezinnen in een soortgelijke situatie. Geen één situatie is hetzelfde, hersenletsel is bij iedereen anders. Maar het boekje kan in verschillende situaties aanknopingspunten bieden. PDF:Artikel Het Parool d.d. 30 december 2010
PDF: Recensie de Volkskrant.
 
 

Een knuffel van Christel.

Herstelmogelijkheden na ernstig hersenletsel

Henk Eilander, Jacobien Erbrink • Adr. Heinen Uitgevers: Den Bosch, 2006
Christel is het meisje op de boekomslag. De knuffel is voor haar ouders. Zij vertellen het verhaal over hun dochter die als levenslustig schoolmeisje een infectie krijgt en daarna in coma raakt. Wanneer een kind na een ziekte of ongeval in een coma blijft, is dit een drama. In 1987 startte het kinderrevalidatiecentrum Leijpark te Tilburg op proef met een therapiefvorm van vroege intensieve neurorevalidatie om te proberen het functioneren van kinderen die langer dan een maand in een bijna-coma gebleven waren te verbeteren. 
 

Boeken voor professionals (en niet- professionals)

Omgaan met gedragsverandering na hersenletsel

Omgaan met gedragsverandering na hersenletsel

Arno Prinsen, Hans van Dam, Peter Vrancken • AXON leertrajecten, 2009
 
In de basiscursus van AXON leertrajecten worden gedragsveranderingen geanalyseerd aan de hand van de gedragscirkel. Mensen met hersenletsel zelf, maar ook mensen in hun directe omgeving lopen tegen zaken aan waar ze zonder hulp niet uitkomen. Vaak gaat het om veranderd gedrag dat ...
 
Informatie voor begeleiders en verzorgers

Informatie voor begeleiders en verzorgers

P.L. Hoenderdaal, P.H. Vrancken en L. Zegerius • AXON leertrajecten 2011
 
Niet-aangeboren hersenletsel; Informatie voor begeleiders en verzorgers bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Begeleiders en verzorgers hebben een cruciale rol bij ...

 
Informatie voor maatschappelijk werkers
 

Informatie voor maatschappelijk werkers

P.L. Hoenderdaal, C.J. Sleeboom-van Raaij, e.a. • AXON leertrajecten, 2009
 
Niet-aangeboren hersenletsel; informatie voor maatschappelijk werkers bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Maatschappelijk werkenden hebben een cruciale rol bij ...
 
Hersenletsel: achtergronden en aanpak

Hersenletsel: achtergronden en aanpak

Henk Eilander, Patty van Belle-Kusse & Peter Vrancken • Lemma: Den Haag, 2006
 
Dit boek is de vernieuwde uitgave van Ze zeggen dat ik zo veranderd ben, een veelbesproken Teleac-serie uit 1998. Het boek gaat over de achtergrond van hersenletsel en de aanpak ervan. Hersenletsel heeft ingrijpende gevolgen voor de getroffenen en hun omgeving. Meestal is het letsel onzichtbaar voor de buitenwereld, waardoor er veel onbegrip is. Onbekendheid met de gevolgen ...
 
Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel

Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel

Patty van Belle & Judith Zadoks • Zadoks uitgeverij, 2011
 
Niet-aangeboren hersenletsel heeft ingrijpende gevolgen voor degene die het overkomt en diens omgeving. Vaak is iemand blijven aangewezen op hulp. Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kun je begeleiden zonder de regie over te nemen? Het begeleidingsmodel Hooi op je vork is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. De werkwijze wordt toegepast in ...
 
 
hebikeenprobleemdan.jpg

Heb ik een probleem dan?

Arno Prinsen • InteraktContour, 2009
 
Het boek 'Heb ik een probleem dan?', geschreven door Arno Prinsen, werpt een nieuw licht op de problematiek rondom niet-aangeboren hersenletsel. Theorie uit de managementliteratuur wordt in het boek vertaald naar een gerichte, stapsgewijze benadering van cliënten met hersenletsel. In het boek komen de volgende begrippen aan de orde: Voorbijganger, Zoeker en Klant. Deze begrippen geven de mate aan waarin er bij een cliënt sprake is van ziektebesef: De Voorbijganger heeft een beperkt ziektebesef. Hij erkent niet dat hij een probleem heeft. Etc.
Bestellen via

(info@interaktcontour.nl)

ISBN 97 8909 0236 124

 
BrainSTARS

BrainSTARS

J.E. Dise-Lewis • Vilans, 2012
 
Jaarlijks lopen duizenden kinderen hersenletsel op. Soms leidt dit pas jaren later tot leer- en gedragsproblemen. Thuis, in omgang met vrienden en/of op school. Veel ouders, leerkrachten én professionele begeleiders van (gezinnen met) een kind met niet-aangeboren hersenletsel zijn op zoek naar toegankelijke informatie over de gevolgen van hersenletsel. Ook hebben zij behoefte aan ...
 
Mag ik ook ff

Mag ik ook ff

Martine Kapitein & Rita van der Horst • Hersenstichting, 2009
 
Dit boek is speciaal voor al die broers en zussen tussen de 8 en 14 jaar die dagelijks te maken hebben met een broer of zus met niet-aangeboren hersenletsel. Er gaat vaak veel aandacht naar de persoon mèt NAH, maar er verandert ook heel veel voor de rest van het gezin, voor JOU dus! Wat maak JIJ mee en wat wil JIJ weten? Je leest wat anderen in eenzelfde situatie te vertellen hebben en je krijgt informatie. Je kunt ook zelf aan de slag met ...
 
Communicatie bij hersenletsel

Communicatie bij hersenletsel

Redactie Ellen Witteveen, Leo Admiraal, Henriëtte Visser en Jean Pierre Wilken • Bon Staffleu van Loghum: Houten, 2010
 
Mensen met ernstige vormen van hersenletsel gaan een langdurig herstelproces in. Het verloop van dit herstelproces is bepalend voor de kwaliteit van leven. In dit boek wordt het herstelproces vanuit drie invalshoeken benaderd: medisch herstel, persoonlijk herstel en sociaal-maatschappelijk herstel. Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen onverwacht geconfronteerd met een ongeval of ziekte waarbij de hersenen beschadigd raken. Een deel van hen houdt daar niets aan over, een groter deel heeft blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren. Jaarlijks hebben ...
 
Competentievergroting in de residentiële jeugdzorg

Competentievergroting in de residentiële jeugdzorg

N.W. Slot & H.J.M. Spanjaard • HBuitgevers: Baarn, 2009
 
Competentievergroting betekent dat aandacht niet alleen uitgaat naar problemen, maar ook naar positief gedrag. Het is een motiverende aanpak omdat de betrokkenen worden aangesproken op hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen. Het leren van sociale en cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor thuis, op school, op het werk en in de vrije tijd staat centraal. De werkwijze van competentievergroting grijpt terug op leertheoretische principes en elementen uit de ontwikkelingspsychologie. Onderzoek toont aan dat een aanpak gericht op ...

 
Aan het werk met hersenletsel

Aan het werk met hersenletsel

Een uitgave van Hersenstichting Nederland, 2009
 
Hersenletsel kan iemand zomaar overkomen, ook tijdens zijn of haar werkzame leven. Per jaar worden meer dan 70.000 mensen erdoor getroffen. Hersenletsel leidt in veel gevallen tot blijvende veranderingen in het functioneren. Terugkeer naar werk vraagt om aanpassingen die zijn toegesneden op de individuele mogelijkheden. Re-integratie van mensen met hersenletsel is ...
 
Zorgwijzer Geheugen

Zorgwijzer Geheugen

Rudolf Ponds & Frans Verhey • Hersenstichting Nederland, 2011
 
Dit boek biedt informatie over de werking van ons geheugen en vooral ook over de veranderingen van het geheugen met het ouder worden. Ook wordt ingegaan op de verschillen tussen ouderdomsvergeetachtigheid en dementie en wordt de relatie besproken tussen geheugen en lichamelijke en psychische gezondheid. Daarnaast geeft het praktische tips over hoe men alledaagse vergeetachtigheid kan tegengaan. De meeste ouderen klagen over vergeetachtigheid. Ze zijn bang dat het een voorbode is ...

 
Zorgwijzer Hersenaandoeningen en seksualiteit

Zorgwijzer Hersenaandoeningen en seksualiteit

Monique Weiland & Rene Prop • Hersenstichting Nederland, 2007
 
Het boekje beschrijft wat de rol van de hersenen bij seksualiteit is, hoe hersenaandoeningen de seksualiteit kunnen verstoren, wat de specifieke problemen kunnen zijn en ten slotte ook de oplossingen daarvoor. Meer specifiek leest u bijvoorbeeld over seksualiteit in instellingen, hulpmiddelen, psychologische aspecten en lichamelijke beperkingen zoals verstoorde bewegingen. Hoewel enkele hersenaandoeningen specifiek genoemd worden, is het boekje geen opsomming van seksuele problemen per hersenaandoening. Het gaat hier om overkoepelende problemen waarmee veel ...
 
Zorgwijzer Karakterveranderingen

Zorgwijzer Karakterveranderingen

Monique Weiland • Hersenstichting Nederland, 2008
 
In samenwerking met een tiental patiëntenverenigingen heeft de Hersenstichting dit boekje uitgebracht. Karakterveranderingen zijn heel typerend voor hersenaandoeningen. De Zorgwijzer legt uit waarom het karakter verandert bij veel hersenaandoeningen en het gaat dieper in op een aantal karakterveranderingen, zoals ontremming, egocentrisme en veranderde seksualiteit. Partners, familieleden en andere betrokkenen wordt zoveel mogelijk tips gegeven om met deze moeilijke veranderingen om te gaan. In de veertig ...
 
Zorgwijzer Partners

Zorgwijzer Partners

Peter Vrancken • Hersenstichting Nederland, 2008
 
Als iemand getroffen wordt door niet-aangeboren hersenletsel heeft dat gevolgen voor de getroffene, maar ook zeker voor zijn of haar omgeving. Vooral de partner van de persoon met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zal dagelijks met de gevolgen te maken krijgen. Tot nu toe is er voor partners weinig tot geen compacte informatie beschikbaar over de te verwachten gevolgen van hersenletsel op termijn. Deze Zorgwijzer bevat informatie over (traumatisch) hersenletsel en de gevolgen die dit kan hebben ...
 
Zorgwijzer Vermoeidheid

Zorgwijzer Vermoeidheid

Aglaia Zedlitz • Hersenstichting Nederland, 2010
 
Vermoeidheid is een veelvoorkomend verschijnsel na niet-aangeboren hersenletsel. Naar schatting krijgt meer dan de helft van de hersenletselpatiënten ermee te maken. Het eerste deel van deze Zorgwijzer beschrijft naast verschillende soorten vermoeidheid, ook mogelijke oorzaken en wisselwerkingen met bijvoorbeeld emoties en slaap. De impact van vermoeidheid op dagelijkse bezigheden zoals werk en hobby?s is groot. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn omgeving. Het tweede deel van de Zorgwijzer gaat hier dieper op in. Hoe kan ...

 
Zorg voor wonen

Zorg voor wonen

Landelijk coördinatiepunt Niet-aangeboren Hersenletsel, 2000
 
Deze handreiking levert een bijdrage aan het meer tot elkaar brengen van 'zorg' en 'wonen' voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Zij biedt een aantal aanknopingspunten om een gezamenlijk initiatief te starten en verder te structureren. De handreiking is bedoeld voor betrokken partijen als zorgaanbieders, woningbouwcorporaties, zorgverzekeraar en gemeenten. De handreiking biedt een stappenplan voor de samenwerking tussen deze partijen, maar ook achtergrondinformatie over niet-aangeboren hersenletsel voor degenen die niet bekend zijn met de ...
 
Omgaan met hersenletsel

Omgaan met hersenletsel

Jenny Palm • Koninklijke Van Gorcum: Assen, 2012
 
Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn vanaf het moment dat zij zijn uitbehandeld in meerdere of mindere mate aangewezen op de hulpverlening. Hulpverleners zoeken vaak jarenlang elke dag opnieuw naar de juiste manier van omgaan met hun individuele cliënt. De autonomie van die individu dient daarbij voorop te staan, uiteraard met inachtneming van de aanwezige beperkingen. Dat is een buitengewoon ingewikkeld proces, waarvoor dit boek een belangrijke bron van inspiratie vormt. Omgaan met hersenletsel biedt een overzicht van het gehele spectrum van niet aangeboren hersenletsel, waarbij de nadruk ligt op ...
 
Leven na een beroerte

Leven na een beroerte

Jenny Palm • Bohn Staffleu van Loghum, 2011
 
Wanneer mensen een beroerte (CVA) hebben doorgemaakt, is de aandacht in eerste instantie gericht op het overleven en herstel van de hersenbloeding of het herseninfarct. Pas daarna komt de vraag; "Overleven, ja, maar hoe dan?" Dit boek gaat vooral over de psychologische en neuropsychologische gevolgen van een beroerte: wat betekent het voor je leven wanneer je opeens geconfronteerd wordt met de gevolgen van een beroerte. Het boek geeft uitleg over specifieke problemen, en wat ...
 
Patient participation and knowledge

Patient participation and knowledge

Karen Schipper • VU University Press: Amsterdam 2011
 
Veranderingen in de maatschappij en veranderingen in de mate waarin de kennis en het perspectief van patiënten wordt gewaardeerd, hebben er toe geleid dat patiënten meer en meer betrokken worden bij onderzoek. Ook is er steeds meer aandacht voor hun perspectief naast dat van professionals. Patiënten kunnen op verschillende manieren betrokken worden bij onderzoek. Patiëntenparticipatie heeft voordelen maar er worden ook nadelen en twijfels geuit. Dit proefschrift beschrijft de meerwaarde van het betrekken van patiënten bij onderzoek en hun exploreren en ontwikkelen van hun kennis. Het beantwoord verder de vraag hoe patiënten met hun specifieke kennis het beste betrokken kunnen worden in onderzoek. Het beschrijft hoe patiënten kunnen ...
 
Neuropsychologische behandeling

Neuropsychologische behandeling

Rudolf Ponds, Caroline van Heugten, Luciano Fasotti & Ellie Wekking (Red.) • Uitgeverij Boom: Amsterdam, 2010
 
In dit boek worden de nieuwste inzichten gepresenteerd over de neuropsychologische behandeling van cognitieve en niet-cognitieve stoornissen die het gevolg zijn van hersenletsel. Bij het boek hoort een website waar de feitelijke behandel-protocollen worden geplaatst. Die beschrijven behandel- of trainingsprogramma’s en zijn zo veel mogelijk gebaseerd op evidence-based richtlijnen. De protocollen zullen regelmatig worden aangepast aan ...

 
Neuropsychologie 2

Neuropsychologie 2

B. van Cranenburgh • Elsevier, 2009
 
Neuropsychologie, is het tweede deel van de vierdelige serie 'Toegepaste neurowetenschappen'. Systematisch wordt besproken welke stoornissen en problemen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging. Het accent ligt vooral op de gevolgen van een beroerte (cva) en hersentrauma (verkeersongevallen). De neuropsychologie is de wetenschap die drie functieniveaus bestudeert: (1) neurale processen en structuren, (2) mentale processen en (3) gedrag. De gevolgen van hersenbeschadiging kunnen op ieder van deze niveaus liggen: de normale samenwerking van hersengebieden is ...
 
Verder kijken

Verder kijken

Henk Eilander, Korrie Beers, Leonard de Vos • Harcourt, 2005
 
Maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen leiden in hoog tempo tot verandering in het denken over omgaan met ziekte en handicap. Met als resultaat dat bestaande behandelvormen anders worden gewaardeerd en nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Dit veranderingsproces is ook in de revalidatiepsychologie gaande. In 'Verder kijken' wordt het veelzijdige palet van de revalidatiepsychologie belicht door ...
 
Het maakbare brein

Het maakbare brein

Margriet M. Sitskoorn • Bert Bakker: Amsterdam, 2008
 
Kun je op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of je angsten overwinnen? Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Het maakbare brein beschrijft hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe dit zich verhoudt tot het leven van een tweede taal, een absoluut gehoor of het onderdrukken van impulsen. Bijzondere levensverhalen laten zien dat gedrag en omgeving je hersenen vormen en je vermogen bepalen: een violiste die een kwart van haar hersenen verloor kon toch professioneel blijven spelen, en een ...
 
Niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen

Niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen

J.A.M. Vandermeulen • Reed Business, 2012
 
Hoe ziet de toekomst eruit voor een volwassene met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Niet-aangeboren hersenletsel bij volwassenen zoekt een antwoord op deze vraag en op de vragen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Wat is NAH eigenlijk? Hoe vaak komt het voor? Welk onderzoek vindt er plaats en wat levert dit op? Wat zijn de gevolgen van de verschillende vormen van NAH? Welke therapeutische mogelijkheden zijn er en wat is de prognose? In dit handboek zijn de actuele kennis en kunde op het gebied van ...

 

Revalidatie na een beroerte

Nederlandse Hartstichting: Den Haag, 2001
 
Deze publicatie geeft richtlijnen en aanbevelingen voor de revalidatie na een beroerte voor degenen die werkzaam zijn in de praktijk van deze revalidatie. De richtlijnen zijn opgesteld door de Commissie CVA-revalidatie, die werd samengesteld door de Nederlandse Hartstichting uit vertegenwoordigers van relevante ...
 
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

L. Zanen • Bohn Stafleu Van Loghum, 2002
 
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel leefden vóór hun letsel veelal midden in de maatschappij. Het letsel vormt een duidelijke breuk in hun levensloop. Er is het leven van vóór en van ná het letsel. Wat betekent het voor hen om na het letsel een andere rol te hebben in gezin, werk en maatschappij? Welke rol kan de sociaal-pedagogische hulpverleners bij de begeleiding spelen? Inzicht in het functioneren, de oorzaken en gevolgen van hersenletsel zijn van groot belang voor een respectvolle benadering. Het cahier Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is geschreven voor ...


De patiëntenversie van de zorgstandaard CVA/TIA

De brochure ‘Goede zorg na een CVA/TIA’ is bedoeld voor patiënten die een CVA hebben gehad én voor hun naasten. De brochure is te vinden op de websites: 

www.kennisnetwerkcva.nl en www.cva-vereniging.nl.

Klik hier voor de webversie in PDF 

In de brochure staat beschreven welke zorg en behandeling de patiënt en/of naaste na een CVA kan verwachten.

Bij de CVA zorg zijn vaak veel verschillende zorgverleners en instanties betrokken. In de brochure wordt hiervan een overzicht van gegeven.

Er staan ook tips in voor de patiënt en naasten om de zorg zo goed mogelijk te maken.

De informatie in de brochure is gebaseerd op de Zorgstandaard CVA/TIA, die in 2012 is opgesteld voor zorgverleners.

 
Boek Brainfood ISBN:978-94 91549 04 5
 

Recepten voor de hersenen met gezonde (onverzadigde) vetten, minder zout en veel vitamines! 

Een praktisch en informatief kookboek met toegankelijke recepten die tot doel hebben de hersenen fit en gezond te houden.

Hoofdstukken: Ontbijt; Brunch en lunch; Sauzen en smeersels; Nuts, borrelnoten anders; Soep; Salades en ander groen; Pasta, rijst en andere snelle gerechten; Vlees, wild en andere vogels; Stampen en sudderen; Vis; Desserts; Ieder zijn eigen zonde, en besluit met een receptenoverzicht op hoofdstuk.

Veel lekkere en vooral gezonde tips en variaties.!!

Ingrediëntenlijst per pagina, uitgeschreven recept dat wil zeggen zónder opsommingslijst voor mensen met planningsproblemen bij hersenletsel.

Wel duidelijke bereiding aanwijzing. Goed als u kookt voor iemand met hersenletsel. Geen voedingswaardelijst.  Zie voorbeeldpagina:

 


 

'

Hulpmiddelen voor CVA-patiënten

C. Schutgens & E. Hagedoren • Synchron Rv, 1998
Deze uitgave van Synchron, het Coördinatiecentrum Chronisch Zieken Limburg, is bedoeld voor CVA-patiënten, hun partners en hulpverleners in de eerste lijn. Het beschrijft welke hulpmiddelen mogelijk kunnen worden ingezet om knelpunten in de thuissituatie op te heffen. De bijbehorende handleiding is ingedeeld naar ...

 

Kleine Reeks over niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel vormen een speciale groep in de zorg.

Behalve stoornissen op fysiek gebied, vooral van neurologische aard, bestaat er een groot aantal stoornissen op cognitief, emotioneel en gedragsmatig gebied.

 

De kleine reeks bestaat uit een aantal praktische boekjes afgestemd op verschillende doelgroepen.

Naast uitgebreide informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, worden vele adviezen gegeven voor behandeling en begeleiding.

De uitgaven bieden een handreiking voor de dagelijkse praktijk.

Elk boekje sluit af met een lijst van relevante adressen en literatuurtips.

De samenstelling van de reeks is in handen van professionals met verschillende achtergronden en is tot stand gekomen dankzij inbreng van mensen uit de praktijk.

U kunt de boekjes uitsluitend bestellen bij AXON leertrajecten, zo lang de voorraad strekt.

Verschenen zijn:

Informatie voor begeleiders en verzorgers

Informatie voor begeleiders en verzorgers

P.L. Hoenderdaal, P.H. Vrancken en L. Zegerius • AXON leertrajecten 2011
 
Niet-aangeboren hersenletsel; Informatie voor begeleiders en verzorgers bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Begeleiders en verzorgers hebben een cruciale rol bij ...
 
Informatie voor maatschappelijk werkers

Informatie voor maatschappelijk werkers

P.L. Hoenderdaal, C.J. Sleeboom-van Raaij, e.a. • AXON leertrajecten, 2009
 
Niet-aangeboren hersenletsel; informatie voor maatschappelijk werkers bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Maatschappelijk werkenden hebben een cruciale rol bij ...
 
Informatie voor ouders en gezinsleden

Informatie voor ouders en gezinsleden

P.H. Vrancken • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2004
 
Kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel zijn niet te vergelijken met patiënten met welk ziektebeeld dan ook. Kenmerkend voor niet-aangeboren hersenletsel is de grote verscheidenheid aan mogelijke stoornissen. Behalve stoornissen op fysiek gebied, vooral van neurologische aard, hebben zij mogelijk een aantal stoornissen op cognitief, emotioneel en gedragsmatig gebied. Het kind 'na' het letsel is niet meer hetzelfde kind ...
 
Informatie voor arbeidsbegeleiders

Informatie voor arbeidsbegeleiders

P.L. Hoenderdaal & G. de Ruijter • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2003
 
Dit boek bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook strategieën voor begeleiding naar arbeid. Bij de begeleiding van cliënten met niet-aangeboren hersenletsel naar arbeid en op de werkplek is deskundigheid van de arbeidsbegeleider absoluut ...
 
Informatie voor de bedrijfsarts, verzekeringsarts en arbeidsdeskundige

Informatie voor de bedrijfsarts, verzekeringsarts en arbeidsdeskundige

P.H. Hoenderdaal, G. de Ruijter & L. Zegerius • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2003
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel vormen ook een speciale groep bij de arbeidsreïntegratie. Voor arbeidsbegeleiders (onder andere trajectbegeleiders, jobcoaches, reïntegratiedeskundigen, arbeidsconsulenten) is daarom een apart deel in deze reeks ...
 
Informatie voor verpleegkundigen

Informatie voor verpleegkundigen

P.L. Hoenderdaal, C.J. Sleeboom-van Raaij, P.H. Vrancken & L. Zegerius • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2002
 
Niet-aangeboren hersenletsel; informatie voor verpleegkundigen bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Verpleegkundigen hebben een cruciale rol bij de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naaste omgeving. Daarbij is de deskundigheid een ...
 
Informatie voor paramedici

Informatie voor paramedici

P.L. Hoenderdaal, C.J. Sleeboom-van Raaij, P.H. Vrancken & L. Zegerius • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2001
 
Niet-aangeboren hersenletsel; informatie voor paramedici bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Paramedici hebben een cruciale rol bij de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naaste omgeving. Daarbij is de deskundigheid een ...
 
Informatie voor de huisarts

Informatie voor de huisarts

L. Zegerius, P.L. Hoenderdaal & P.H. Vrancken • Landelijk Coördinatiepunt niet aangeboren hersenletsel
 
Niet-aangeboren hersenletsel; informatie voor de huisarts bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook adviezen voor behandeling en begeleiding. Huisartsen hebben een cruciale rol bij de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naaste omgeving. Daarbij is hun ...

 

 


Axon leertrajecten

UITGEBREIDE LIJST BOEKEN OP HET GEBIED VAN HERSENLETSEL:

Zowel voor de professional als

voor/door de hersenletselgetroffene/betrokkenen

te bestellen o.a.bij Axon leertrajecten als ook bij de hersenstichting,

bij de uitgeverij of boekhandel.

 


 

 • Een beroerte: handreiking aan patiënten met NAH, hun omgeving en verzorgers

 

 

 

 

 

 

 

Richtlijn Cognitieve Revalidatie Niet-aangeboren Hersenletsel - Vilans

Klik hier om de PDF te downloaden over Richtlijn Cognitieve revalidatie Niet aangeboren hersenletsel.

 

Cognitieve stoornissen bij Niet Aangeboren Hersenletsel & Fysiotherapie Klik hier om deze PDF te downloaden  HBO Kennisbank Fysiotherapie.

 

Hersenaandoeningen-uitleg.nl Hersenaandoeningen.com Hersenaandoeningen.nl  Bij Hersenletsel-uitleg vindt u alle uitleg over hersenaandoeningen