Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties. Winnaar Gouden Speld van Verdienste voor opvallend goed werk voor mensen met hersenletsel

Home » Gevolgen » Zintuiglijke gevolgen » Warmte-intolerantie

Warmte-intolerantie of temperatuurregelingsstoornis

Klachten hebben of ziek zijn op warme dagen

Hoewel veel mensen genieten als de zon flink gaat schijnen en de temperaturen oplopen, zijn er mensen met hersenletsel en andere neurologische aandoeningen die juist deze dagen vrezen. Zij kunnen beperkende problemen ervaren in hitte of op warmere dagen of letterlijk ziek worden.
Steeds vaker horen we ook het omgekeerde; mensen die onwel worden bij kou en zich dan niet kunnen opwarmen.

 

Wie hebben last van de warmte?

Zowel mensen met een dwarslaesie hoger dan T5 (vijfde borstwervel) als mensen met hersenletsel kunnen onwel worden bij warme dagen. Dat kan overigens ook bij een saunabezoek of tijdens een warm bad. Ook bij oudere mensen die minder goed kunnen transpireren of kinderen bij wie het lichaam de warmte nog niet goed kan kwijtraken, kunnen ziek worden van warm weer. Mensen die gebruik maken van bepaalde medicijnen als bloeddrukmedicatie, of schilkliermedicatie kunnen minder tolerant worden voor warmte. Mensen met overgewicht, waarbij de bloedsomloop al belast is, gebruiken meer energie en hebben het eerder warm. Mensen met Dysautonomie/POTS kunnen ook snel klachten krijgen.

 

Hypothalamus 

De hypothalamus is verantwoordelijk is voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Het regelt de juiste temperatuur in warme of koude omstandigheden. De hypothalamus stuurt signalen naar het lichaam om te gaan zweten als het te warm wordt, of kippenvel laten ontstaan om warmte vast te houden of rillen als het koud wordt. 

Bij warme temperaturen kunnen de zenuwvezels minder goed signalen van en naar de hersenen doorgeven. Dit is met name een bekend fenomeen bij MS, Multiple Sclerose.

 

Een zenuwvezel is een draadachtige uitbreiding van een zenuwcel en bestaat uit een axon en bij de dikkere zenuwbanen, een myelineschede. Zowel in het centrale zenuwstelsel als in het perifere zenuwstelsel zitten zenuwvezels. In elke zenuw lopen bloedvaatjes. 

 

Het bloed kan wat indikken bij warmte, en daardoor minder makkelijk het lichaam doorbloeden, en kan de prikkelgeleiding doen afnemen. De ongemyeliniseerde vezels (de nog dunnere zenuwvezels) geven de warmte perceptie door. Ook zijn deze vezels van belang bij het sturen van de functies van bijvoorbeeld hart en bloedvaten, zweetklieren en de darmwerking.

gfhh1.jpgDoordat het bloed wat indikt, stroperiger wordt, neemt het risico ook toe op trombose. Trombose betekent dat een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Dat kan in de diepe aderen zijn zoals bij een trombosebeen, maar een stolsel kan ook losschieten en in de longen (longembolie), darmen (darminfarct) of in de hersenen terechtkomen (herseninfarct). Probeer daarom toch in beweging te blijven. Als je niet anders kan dan zitten of liggen, probeer dan elk kwartier je been te bewegen; 30 maal tenen buigen en strekken, rondjes draaien met je voeten. Drinken!

Hersenstam

De hersenstam controleert en reguleert het autonome zenuwstelsel; ademhaling, hartslag, bloeddruk en bloedsomloop, reflexen van het zien en horen (schrikreactie) zweten, spijsvertering, lichaamstemperatuur, pupilgrootte. Met name bij warm weer zijn juist de zweetfunctie, de bloedsomloop, de lichaamstemperatuur zo belangrijk. Schade in de hersenstam heeft dus veel restgevolgen. Temperatuur disregulatie is daar één van maar het komt niet voor bij álle hersenstamletsels. Zo kan het lichaam zich ook niet meer opwarmen bij koude temperaturen.

Klachten bij neurologische aandoeningen

Klachten kúnnen zijn:

 • zwakte
 • vermoeidheid
  • klachten van vermoeidheid of uitputting kunnen versterkt worden
 • problemen in de cognitie (denken, concentratie en aandacht, plannen, overzicht houden)
  • overprikkeling kan toenemen
 • emotionele verandering
 • problemen met het evenwicht 
 • problemen met het gezichtsvermogen
  • wazig zien tot tijdelijk gezichtsverlies

 • klachten als bij een zonnesteek - zie alinea hieronder
 • onwel worden, bewusteloosheid

 

'Zonnesteek'

Met name uitdroging van het lichaam leidt tot een 'zonnesteek', denk aan transpiratie of te weinig drinken.  De term zonnesteek is dubieus en verwarrend voor de verschillende stadia van hitte bevangen zijn. Een hitteberoerte, het laatste stadium, kan fataal zijn.

Stadia:

 • hittekramp; buikpijn spierkrampen
 • warmtestuwing; hoofdpijn, misselijk, rood hoofd
 • hitte beroerte/ warmte uitputting; verwardheid, bewusteloosheid, braken, grauwe klamme huid, insulten(toevallen), spierkrampen, lichaamstemperatuur van 40 °C of hoger, versnelde hartslag, snelle ademhaling, shock, hartdood

Als u tekenen hebt of bij een ander ziet van hitte/warmte-uitputting of hitteberoerte, moet u meteen koelen en spoedeisende medische hulp inroepen. 

 • verwardheid

 • bewustzijnsverlies

 • braken

 • spierkrampen

 • lichaamstemperatuur van 40 °C of hoger

 • versnelde hartslag

 • snelle ademhaling

 

Algemene maatregelen

 • Draag lichtgewicht katoenen kleding zodat de huid kan afkoelen.

 • Vermijd zon op het hoofd en lichaam.
 • Zoek een koele en rustige schaduwplek op.
 • Probeer de zon weg te houden van ramen.
 • Houd deuren en ramen gesloten naar de warme buitenlucht. Zo voorkom je dat te warme lucht naar binnen stroomt. Zet ze pas open als de temperatuur in de avond afkoelt.
 • Drink voldoende.
 • Koel met ventilator, airco, natte doeken, koelvesten van TechNiche Hyperkewl. Andere koelproducten van dit merk.
 • Koelvesten van Koelkleding .nl 
  (lees de reviewpagina over koelproducten)
 • Koelkussen als de Chillmax Pillow die je ook tijdens een reis koel houdt (je hoeft m niet bij te vullen)
 • Zet een koel voetenbad klaar. Voorkom uitglijden als men hulpbehoevend is.
 • Stop met activiteiten die inspannend zijn.
 • Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan.
 • bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen! Bel een arts.
 • Maak een noodplan vooraf, wat te doen bij warmte mensen met hersenletsel kunnen minder goed denken en handelen bij warmte. Wees voorbereid. Houd de telefoon paraat met de ICE nummers.
 • Het smeren van zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te
  beschermen tegen uv-straling.
  Het merk/de prijs maakt niet zoveel uit. Wat wel van belang is dat het tegen
  zowel UVA (straling dieper in de huid) als UVB (straling om bruin te worden
  maar ook verbrand) beschermd. UVA en UVB
   
  Tussen factor 30 en factor 50 zit niet zo heel veel verschil. Goed smeren met
  factor 30 is afdoende, herhalen op de dag. Een goedkoop merk werkt ook
  goed. Koop geen zonnebrand met geur, alcohol of oxybenzone (chemische
  zonnefilter). Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven, moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. En op de dag een keer herhalen. 30 minuten voor dat iemand de zon ingaat smeren.

  

Teken of fenomeen van Uthoff 

Een stijging in de lichaamstemperatuur versterkt de vervorming van de zenuwsignalen van het lichaam bij mensen met o.a. MS. Dit wordt het teken of fenomeen van Uhthoff genoemd, naar Wilhelm Uhthoff die het verband ontdekte tussen hitte en problemen met het gezichtsvermogen, als wazig zien tot tijdelijk gezichtsverlies.

De symptomen worden slechts tijdelijk erger en verdwijnen wanneer het lichaam afkoelt. Het fenomeen kan zich voordoen bij elke neurologische afwijking die demyelinisatie veroorzaakt zoals MLD / leukodystrofie, acute gedissemineerde encephalomyelitis, TSP, maar ook bij normale veroudering. 

 

Niet opwarmen bij koude temperaturen

De vrieskou doet ook wat in het hoofd. We horen veel van mensen terug dat zij onwel zijn geworden bij koud weer. Ook hierin speelt de hersenstam een rol en de minuscule bloedvaatjes in de zenuwbanen. Het leven kan erg beperkt worden als je niet kan deelnemen aan het openbare leeftijd vanwege de buiten-temperatuur dat voor anderen geheel normaal is.

Andere aandoeningen met warmte intolerantie

Bronnen:

Breitner S, Wolf K, Peters A, et al (June 6, 2014)

Short-term effects of air temperature on cause-specific cardiovascular mortality in Bavaria, Germany Heart 2014;100:1272-1280.

 http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2014-305578

https://heart.bmj.com/content/100/16/1272Damnjanović Z, Jovanović M, Bogdanović D, Smiljković I, Ilić N, Damnjanović I. Relationship between the incidence of idiopathic lower extremity deep vein thrombosis and the location of the thrombus depending on the changes of atmospheric pressure. Chirurgia (Bucur) 2012;107:483–487. [PubMed]

Esquenet APD, Boudet J, Sevestre-Pietri MA, Ganry O, Pietri J. [Effect of meteorological variations on the emergence of deep venous thrombosis of the leg] J Mal Vasc. 1997;22:244–248. [PubMed]

Ladenson Kim M, P. Thyroid. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman's Cecil Medicine. 24th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011:chap 233.

Winkenwerder W Jr., Sawka MN. Disorders due to heat and cold. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman's Cecil Medicine. 24th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011:chap 109.

http://www.brainandspine.org.uk/heat-sensitivity-and-hot-temperatures

prof. dr. Jan M. KeppelHesselink; http://www.neuropathie.nu/diagnose/zenuwfunctie-enzenuwvezeldikte.html , http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/2321514/2006/07/25/Letterlijk-ziek-van-de-hitte.dhtml

http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec06/ch092/ch092c.html

 

Hersenletsel-uitleg ©