Home » Gevolgen » Neurologische gevolgen NAH » Dysautonomie /POTS

Dysautonomie/ POTS / Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom 

DYSAUTONOMIE /POTS NA HERSENLETSEL

De klachten die horen bij het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS) kunnen soms voorkomen na hersenletsel. Deze klachten vallen onder  de overkoepelende term dysautonomie. 

 

De hartslag gaat ineens extreem omhoog (tachycardie) bij het staan. Dat gebeurt meestal binnen tien minuten na het gaan staan, waardoor het hart meer dan 120 slagen per minuut heeft óf tenminste een verschil van 30 slagen per minuut ten opzichte van de liggende positie.

 

Er komt bij de persoon die hieraan lijdt te weinig bloed met zuurstof naar het hoofd bij het staan. Het hart gaat dit proberen te compenseren waardoor een toename van de hartslag plaatsvindt van soms veertig slagen per minuut, ten opzichte van het liggen. De hersenen kunnen de bloeddruk en de hartslag niet meer goed regelen.

 

Dit fenomeen kan opgewekt worden en daardoor vastgesteld met een 'kanteltafel', waarbij het bed waarop de patiënt ligt omhoog gezet tot zo’n 60/70%, waardoor de patiënt bijna in staande positie komt. De bloeddruk en hartslag worden in alle stadia gemonitord.

 

Autonome functies

De bloeddruk en de hartslag vallen onder de 'autonome functies', vandaar de term dysautonomie= zonder dat je er met je wil invloed op kan uitoefenen. De hersenstam maakt deel uit van dat autonome stelsel. Dat autonome of vegetatieve zenuwstelsel regelt hartslag, bloeddruk, ademhaling spijsvertering, zweten en tranen.

Er zijn meerdere vormen van dysautonomie. De meest voorkomende vormen van dysautonomie zijn:

  • Neurocardiogenic Syncope/ NCS, ook wel vasovagale syncope genoemd,
  • Postural Orthostatisch Tachycardie Syndroom/POTS, 
  • Orthostatische intolerantie/OI.

 

Symptomen Dysautonomie /POTS

  • duizeligheid,
  • neiging tot flauwvallen,
  • hartkloppingen
  • De klachten treden meestal op of verergeren als je gaat staan of overeind komt uit liggende houding.
  • Onwel worden door in een wachtrij te moeten staan.

Meer vrouwen dan mannen

Een abnormale activiteit van het autonome zenuwstelsel kan de reden zijn van deze aandoening. Als iemand hersenletsel heeft en de klachten heeft van duizeligheid bij opstaan of overeind komen vanuit liggende houding met een extreem snelle stijging van de polsslag, dan is onderzoek gewenst.
Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en meer bij jonge mensen dan bij ouderen.

Remedie

Als een arts de diagnose heeft vastgesteld van Dysautonomie/POTS, kan een oplossing gezocht worden, afhankelijk van de persoon, soms met meer lichaamsbeweging , soms met medicatie of water of zoutinname. Het is belangrijk dat Dysautonomie/POTS behandeld wordt.


Erfelijke dysautonomie

Er is ook een erfelijke vorm van dysautonomie; de familiaire dysautonomie (Riley-Day syndroom) waardoor de zenuwen van het autonome zenuwstelsel niet goed werken. Het autonome zenuwstelsel regelt de bloeddruk, ademhaling, vertering van het eten, hartslag en temperatuur. Bij deze erfelijke variant werken ook de gevoelszenuwen minder die te maken hebben met warmte en kou en pijn.

Lotgenotencontact

Er is een Facebookgroep speciaal voor mensen die lijden aan Dysautonomie/POTS:
https://www.facebook.com/groups/127334184109999/

Een blijde reactie op deze pagina willen we u niet onthouden:
<<<<<<<Waauw! Dank je! Voelt als een bevestiging, dank daarvoor! Tranen lopen over m'n wangen☺️
Heb zolang gezocht naar de reden waarom ik me elke dag weer zo ellendig voel en ben zo blij dat ik het nu beter begrijp!>>>>>>>>>>>

 

Relevante link: http://www.dysautonomiainternational.org/page.php?ID=34