Dysautonomie/ POTS / Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom 

Posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) en orthostatische hypotensie (OH) zijn meer dan een hoge hartslag of lage bloeddruk!
Bij POTS is er een extreme hartslagstijging bij het staan, bij OH juist een bloeddrukdaling.

 

De klachten die horen bij het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS) kunnen soms voorkomen na hersenletsel /hersenschudding, maar ook bij het post COVID syndroom. Deze klachten vallen onder de overkoepelende term dysautonomie. Bij deze aandoeningen werken de zogenaamde autonome zenuwen, zenuwen die organen zoals hart, longen en bloedvaten aansturen, niet goed. Het woord 'dys' betekent het niet goed functioneren. Het kan komen door een 'disfunctionele signaalverwerking' in de hersenstam en/of nervus vagus

Een verstoring dus in het neurologische signaal in het zenuwstelsel, dat zorgt voor een balans in het dempen en activeren van organen en regelsystemen.

 

De hartslag gaat ineens extreem omhoog (tachycardie) bij het staan. Dat gebeurt meestal binnen tien minuten na het gaan staan, waardoor het hart meer dan 120 slagen per minuut heeft óf tenminste een verschil van 30 slagen per minuut ten opzichte van de liggende positie.

 

Er komt bij de persoon die hieraan lijdt  tijdelijk te weinig bloed met zuurstof naar het hoofd bij het opstaan. Het hart gaat dit proberen te compenseren waardoor een toename van de hartslag plaatsvindt van soms veertig slagen per minuut, ten opzichte van het liggen. De hersenen kunnen de bloeddruk en de hartslag niet meer goed regelen.

 

Dit fenomeen kan door een arts opgewekt worden en daardoor vastgesteld met een 'kanteltafel', waarbij het bed waarop de patiënt ligt omhoog gezet tot zo’n 60/70%, waardoor de patiënt bijna in staande positie komt. De bloeddruk en hartslag worden in alle stadia gemonitord.

 

Autonome functies

De bloeddruk en de hartslag vallen onder ander onder de 'autonome functies' functies waar je geen invloed op kunt uit oefenen met je wil. Ze functioneren 'autonoom'. De hersenstam maakt deel uit van dat autonome stelsel. Dat autonome of vegetatieve zenuwstelsel regelt hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, tranen en temperatuur: zweten, blozen en bibberen.

Meerdere vormen van Dysautonomie

Er zijn meerdere vormen van dysautonomie. De meest voorkomende vormen van dysautonomie zijn:

  • Neurocardiogenic Syncope / NCS, ook wel vasovagale syncope genoemd
  • Postural Orthostatisch Tachycardie Syndroom / POTS
  • Orthostatische intolerantie / OI
  • Orthostatische hypotensie / OH


Ook bij de ziekte van ParkinsonMultiple Sclerose (MS), Multipele Systeem Atrofie (MSA), fybromyalgie, Myalgische Encefalomyelitis (ME), Ehlers Danlos syndroom EDS, Pure Autonomic Failure (PAF) kunnen dysautonomie symptomen voorkomen.


Symptomen Dysautonomie /POTS

  • duizeligheid
  • neiging tot flauwvallen
  • hartkloppingen
  • onwel worden door bijvoorbeeld in een wachtrij moeten staan of moeite hebben met lang rechtop moeten zitten.

Deze klachten treden meestal op of verergeren als je gaat staan of overeind komt uit liggende houding. De klachten kunnen gepaard gaan met een algehele malaise (slapte) gevoel, maag-darm klachten, misselijk zijn, verstoring van zweetfunctie en wazig zien.

Meer vrouwen dan mannen

Een abnormale activiteit van het autonome zenuwstelsel kan de reden zijn van deze aandoening. Als iemand hersenletsel heeft en de klachten heeft van duizeligheid bij opstaan of overeind komen vanuit liggende houding met een extreem snelle stijging van de polsslag, dan is onderzoek gewenst.
Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en meer bij jonge mensen dan bij ouderen.

Misdiagnose

Vier van de vijf patiënten met POTS kreeg een diagnose met een psychiatrische of psychologische aandoening voordat ze een POTS diagnose kregen.
Daarnaast is er misschien weinig oog dat bij ziektebeelden zoals MCAS, ME/CVS,  en POTS, problemen binnen het lichaam elkaar kunnen versterken.

Remedie

Als een arts de diagnose heeft vastgesteld van Dysautonomie/POTS, kan een oplossing gezocht worden, afhankelijk van de persoon, soms met meer lichaamsbeweging, soms met medicatie of water of zoutinname. Het is belangrijk dat Dysautonomie/POTS behandeld wordt.


Erfelijke dysautonomie

Er is ook een erfelijke vorm van dysautonomie; de familiaire dysautonomie (Riley-Day syndroom) waardoor de zenuwen van het autonome zenuwstelsel niet goed werken. Bij deze erfelijke variant werken ook de gevoelszenuwen minder die te maken hebben met warmte en kou en pijn.


Lotgenotencontact

Er zijn Facebookgroepen speciaal voor mensen die lijden aan Dysautonomie/POTS:

https://www.facebook.com/groups/127334184109999/
https://www.facebook.com/groups/1961532977463688/?ref=share


Een blijde reactie op deze pagina willen we u niet onthouden:
<<<<<<<Waauw! Dank je! Voelt als een bevestiging, dank daarvoor! Tranen lopen over m'n wangen☺️
Heb zolang gezocht naar de reden waarom ik me elke dag weer zo ellendig voel en ben zo blij dat ik het nu beter begrijp!>>>>>>>>>>>

 

 

Relevante links: