De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Erfelijke CAA of HCHWA-d

vroeger bekend als Katwijkse ziekte

Logo: Vereniging HCHWA-D, Katwijkse ziekte. Website:http://www.katwijkseziekte.nl www.dutchcaafoundation.nl

Erfelijke CAA ( HCHWA-D)

HCHWA-D staat voor Hereditary Cerebral Hemorrhage With Amyloidosis–Dutch type (erfelijke hersenbloedingen met amyloidose van het Nederlandse type) en is dus een erfelijke vorm van hersenbloedingen.

HCHWA-D komt in Nederland bij enkele families voor. De ziekte kenmerkt zich door stapeling van de stof amyloïd (een eiwit) in de bloedvaten van de hersenen.

 
Amyloïdstapeling in de vaatwand maakt de vaten kwetsbaar en dit leidt tot hersenbloedingen. Het is opvallend, maar nog onverklaard, dat het amyloïd zich vooral opstapelt in de vaten van de hersenen en vrijwel nooit ergens anders in het lichaam.

 

De eerste hersenbloeding ontstaat meestal tussen het 45e en 65e levensjaar.  Het aantal hersenbloedingen verschilt per persoon. Gemiddeld krijgen patiënten drie bloedingen, en er is een spreiding tussen de 0 en de 10 bloedingen HCHWA-D kan gepaard gaan met dementie. Lees meer...

 

Vanuit de vereniging HCHWA-D (vroeger bekend als Katwijkse ziekte) is een stichting gestart. De Stichting Dutch CAA Foundation. In deze stichting wordt geld verzameld om een boost te geven aan wetenschappelijk onderzoek om CAA te vertragen, voorkomen cq te genezen.

Filmpje over Erfelijke CAA:  http://youtu.be/qig7hDDDsww

  

Deze pagina is in samenwerking gemaakt met Vereniging HCHWA-D, Katwijkse ziekte.

[CAA]. (z.d.). Geraadpleegd op 10 december 2014, van https://www.dutchcaafoundation.nl/

[Homepagina - Vereniging HCHWA-D]. (z.d.). Geraadpleegd op 8 december 2014, van http://www.katwijkseziekte.nl/