Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties. Winnaar Gouden Speld van Verdienste voor opvallend goed werk voor mensen met hersenletsel

Primaire hersentumoren

Primaire hersentumoren zijn gezwellen die uit het hersenweefsel zelf zijn ontstaan en niet een uitzaaiing zijn van een gezwel elders in het lichaam. Algemene uitleg over hersentumoren klik hier...

Verschillende vormen hersentumoren

Tumor van het hersenweefsel (glioom)

Bij veel volwassenen is een primair hersentumor vaak (15-20%) een glioom, voortkomend uit glia-cellen, de  steuncellen van het hersenweefsel. Gliomen worden onderverdeeld in de graden van kwaadaardigheid I-IV. Laaggradig I en II langzaamgroeiend en III en IV hooggradig en kwaadaardig. Verder zijn gliomen onderverdeeld op basis van het soort gliacellen waaruit ze ontstaan.

De belangrijkste soorten gliomen zijn: 

 • astrocytomen: uit stervormige cellen; komen het meeste voor
 • oligodendrogliomen
 • ependymomen: deze zijn vrij zeldzaam

Lees meer op de site stophersentumoren.nl

 

Internationaal worden gliomen ook wel glioblastoma multiforme genoemd.

 

Tumor in de hersenvliezen (meningeoom)

Hersenvliezen worden ook wel meninges genoemd. Een tumor daar, meningeoom, kan overal voorkomen waar zich hersenvlies bevindt:

- rond de hersenen en ruggenmerg
- tussen de hersenen in waar het een tussenschot vormt
- aan de onderkant van de schedel

Een tumor in de hersenvliezen is een langzaam groeiende en 'relatief goedaardig' tumor; de verschijnselen ontstaan even langzaam en sluipend.

Omdat deze tumoren gevoelig zijn voor hormonen, komen meningeomen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Er bestaat ook een zeldzame kwaadaardige vorm van deze tumor waarbij 5-7% daarvan de neiging heeft om de hersenen in te groeien en om op meerdere plekken in de hersenvliezen terug te komen.

Bij 1-2% is er sprake van een echt kwaadaardige vorm die uitzaait. Een meningeoom kan hersenweefsel verdrukken en zo schade aanrichten en klachten geven, maar deze tumoren groeien niet door ín de hersenen. De klachten die een meningeoom geven zijn afhankelijk van de locatie van de tumor. De klachten kunnen functie-uitval en gedragsveranderingen omvatten.

Lees meer.

Tumor in de hypofyse (adenoom of craniofaryngeoom

Klachten van een tumor in de hypofyse of craniofaryngeoom kúnnen zijn: hoofdpijn, wazig zien, dubbel zien, soms slechtziendheid of blindheid, (druk op de oogzenuwen) een tekort aan hormonen, vermoeidheid,  slecht herstellen van vermoeidheid, gewrichtsproblemen, uitblijvende puberteit, problemen met het gewicht, eetstoornissen, problemen met  de vetstofwisseling en hartfunctie.

Hypofysetumoren kunnen ook de oorzaak zijn van het doorgroeien van lichaamsuiteinden en organen (acromegalie) en van een levensgevaarlijk tekort aan het stresshormoon cortisol (addisoncrisis).

Lees meer:

Ook tumoren in de omgeving van de hypofyse kunnen op de hypofyse drukken en zodoende de functie verstoren. Aangezien de oogzenuwbanen vlak bij liggen kunnen door druk op die zenuwbanen visuele klachten zoals hemianopsie (gezichtsvelduitval) veroorzaakt worden. Lees meer over de hypofyse en over uitgebreidere klachten veroorzaakt door een aandoening van de hypofyse:

                                                     

Hypofyse ↑

 

Tumor in de bloedvaten (angioom)

Een tumor in de hersenbloedvaten is meestal goedaardig, en een rood tot paars bloedvat-gezwel dat ontstaat door verwijding en/of kronkeling van bloedvaten, zoals een kluwen van spataders.

- aardbei-hemangioom (of infantiel hemangioom)
- caverneus hemangioom
- lymfangioom
- stervormig hemangioom
- wijnvlek

 

Medulloblastoom (PNET)

De tumor medulloblastoom ligt, zoals de naam aangeeft, bij de Medullo oblongata (verlengde merg), een gedeelte van de hersenstam.

Blastoom staat voor voorloper van hersencellen. Deze cellen hadden zich moeten ontwikkelen tot hersencellen. Daarom komt deze tumor voornamelijk voor bij kinderen. Slechts 10-20 keer per jaar wordt in Nederland de diagnose bij volwassenen gesteld. Een medulloblastoom is een kwaadaardige hersentumor.

Een medulloblastoom is een tumor die valt onder de groep PNET tumoren. Primitieve Neuro-Ectodermale Tumor.

Primitieve = bestaande uit voorlopercellen in een fase waarin een ongeboren kindje gevormd wordt.
Neuro = primitieve cellen die zich hadden moeten ontwikkelen tot hersencellen, maar dat om een of andere reden niet hebben gedaan.

Ectodermaal = voorlopercellen van ectodermweefsel. Daaruit ontstaan weefsels als hersenen en de huid. 

Tumor = gezwel.


Klachten bij een medulloblastoom kunnen zijn:

 • Klachten van een waterhoofd, omdat het hersenvocht niet goed kan afvloeien doordat de tumor meestal in de vierde hersenholte (ventrikel) zit. 
 • Verhoogde druk in het hoofd wat druk kan geven op de ogen, waardoor iemand wazig kan gaan zien.
 • Klachten van het zien, scheelzien of dubbelzien door druk op de 6e hersenzenuw.
 • Balansproblemen en dronkenmansloop. De tumor zit vlakbij het  gedeelte waar de balans geregeld wordt: de kleine hersenen. De dronkenmansloop die dan kan ontstaan heet in medische termen ataxie.
  Lees meer over medulloblastoom via deze link.

Ependymoom bij kinderen /jongvolwassenen

Een ependymoom is een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in de ependymcellen. Deze hersencellen bekleden de binnenkant van de hersenholten (ventrikels) en het centrale kanaal van het ruggenmerg.

Daardoor komen ependymomen ook in het ruggenmerg voor.
De hersentumor komt voor bij 1 op de 400.000 kinderen. De patiënten zijn meestal jong. Een derde is jonger dan twee jaar.

 

Ependymomen in het ruggenmerg komen meer voor bij pubers en jongvolwassenen.

Pijnappekliertumoren
Zie alle uitleg op de speciale pagina

 • Pijnappelparenchymale tumoren  Graad II+ III
 • Pineoblastoom /pinealoblastoom Graad IV Blastoom staat voor voorloper van hersencellen. Deze cellen hadden zich moeten ontwikkelen tot hersencellen. Daarom komt deze tumor voornamelijk voor bij kinderen.
 • Papillairtumor Graad II + III 
 • Pijnappelkliercyste of pinealiscyste  Goedaardig
 • Papillairtumor Graad II + III 
 • Pineocytoom of pinealocytoom Graad I is een goedaardig langzaam groeiende tumor en komt uit de grote cellen van het pijnappelparenchym. Een pineocytoom behoort tot de pineale parenchymale tumoren maar is de minst agressieve vorm.
  Het kan afwijkingen aan de oogbeweging en aan de pupil geven. Moeite met omhoogkijken, met het syndroom van Parinaud. Dat wil zeggen oogschokjes als  iemand om hoog probeert te kijken (convergentie-retractie nystagmus), hoofdpijn, problemen met het evenwicht, incontinentie en wisselingen in de stemming.

Hersencyste
Een hersencyste is een met vocht gevulde holte in de hersenen. Omdat de schedel niet kan uitzetten als de cyste groeit, kan er druk komen te staan op het hersenweefsel = verhoogde hersendruk dat kan leiden tot hoofdpijn, problemen met het zien (stuwingspapil), sufheid, duizeligheid, misselijkheid en braken, epileptische aanvallen en zelfs leiden tot een waterhoofd.
Vanwege de druk op de hersenen kán het leiden tot uitvalverschijnselen van armen en/ of benen en verstoorde coördinatie van bewegingen of spraakstoornissen. Niet altijd geeft een cyste klachten maar kan per toeval ontdekt worden op een scan die om een heel andere reden wordt gemaakt.


Meestal gaat het om arachnoïdale cysten die voor de geboorte aanwezig kunnen zijn en op elke leeftijd klachten kunnen geven, maar meestal voor het tiende levensjaar klachten geven. Het betreft vaker jongens dan meisjes. Ook kan een arachnoïdale cyste het gevolg zijn van een hersentumor, hersenvliesontsteking of subarachnoïdale bloeding.

Bronnen:
[https://kinderneurologie.eu/]. (z.d.). Geraadpleegd van https://kinderneurologie.eu/

Epilepsie Vereniging Nederland - Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van http://www.epilepsievereniging.nl/

Eyskens, E., Feenstra, L., Meinders, A. E., Vandenbroucke, J. P., & Van Weel, C. (1997). Codex Medicus (10e ed.). Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.

Hersenletsel uitleg team|Hersenletsel-uitleg.nl. (z.d.) https://www.hersenletsel-uitleg.nl/

Home - Hersentumor. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van http://hersentumor.nl/

Jenny Palm

IKNL. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van https://www.iknl.nl/over-iknl/iknl

Kanker.nl - we zijn er voor je | Kanker.nl. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van https://www.kanker.nl/

Kuks, J. B. M., Snoek, J. W., Oosterhuis, H. G. J. H., & Fock, J. M. (2003). Klinische neurologie (15e ed.). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.

NVN - Nederlandse Vereniging voor Neurologie :: Home. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van https://www.neurologie.nl/

NVvN – Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van http://www.nvvn.org/

Ziekenhuis.nl - met o.a. een overzicht van ziekenhuizen en behandelingen. (z.d.). Geraadpleegd op 29 januari 2016, van https://www.ziekenhuis.nl/