De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Filmpjes over Hersenletsel van deze site

 

Klik hier =you tube kanaal van hersenletsel-uitleg


 

OVERPRIKKELING bij hersenletsel (simulatie)

Geluidsintolerantie, beeldoverprikkeling, achtergrondgeluiden niet kunnen filteren: (zorg dat de film geladen is anders loopt geluid niet synchroon met beeld)

 

 

VISUELE OVERPRIKKELING:

Visuele overprikkeling ontstaat door het niet kúnnen negeren van wat je ziet.  Denk aan details zien, patronen die teveel prikkels geven, letters op elkaar, munten in de portemonnee e.d. Door geen overzicht hebben over het geheel onstaat ook overprikkeling

 

 

LETTERLIJK NEMEN VAN TAAL

Veel hersenletselpatiënten nemen taal vaak (niet altijd) letterlijk en niet figuurlijk.

 Dat levert nog wel eens miscommunicatie op en onnodige ruzies.

 Met een beetje begrip dat de ander taal letterlijk opvat kunnen die misverstanden voorkomen worden en kan iedereen meelachen om het letterlijke plaatje wat de ander in gedachten had.

 

VISUELE AGNOSIE EN PROSOPAGNOSIE

Agnosie is niet kennen / niet herkennen o.a. van voorwerpen maar ook geluiden of welk zintuig dan ook maar betrokken is. En Prosopagnosie; niet herkennen van gezichten.

 

 

WAT GEBEURT IN DE 'GRIJZE MASSA'

BIJ TRAUMATISCH HERSENLETSEL?

Wat doen de "grijze" hersencellen" en de "witte massa"? Wat gebeurt er als door een klap, botsing of val of mishandeling de 'ínformatieontvangers' van de 'informatie doorgevers' gescheiden worden?

 

Kunnen mensen met meerdere hersenschuddingen ook hersenletsel hebben? Mensen zoals boksers, voetballers of mensen die veelvuldig ongelukjes hebben en dan vaker hersenschuddingen opgelopen hebben.

KLIK hier

 

WAAR ZIT WELKE HERSENFUNCTIE?

Hoewel meerdere complexe structuren samenwerken van de hersendelen onderling, kan je ook specifieke plekken aanwijzen waar functies zitten.

 

Onthou dat geen enkel hersenletsel te vergelijken valt en dat de onderlinge communicatie van stucturen een grote rol speelt. Hieronder is een grofweg uitleg van de hersenfuncties die verstoord kunnen raken bij hersenletsel.

KLIK hier


Hersen functies, waar zit wat .... by hersenletseluitleg ______________________________________________________________________