J-K-L

J
Jacksonian march / Jacksoniaanse aanval is een partiële epileptische aanval, waarbij mensen niet het bewustzijn verliezen. De aanval vindt aan één kant van het lichaam plaats. Het neemt toe in een voorspelbaar patroon van spiertrekkingen (of een tintelend gevoel of zwakte in een vinger, een grote teen of de hoek van de mond), waarna het een paar seconden over de gehele hand-, voet- of gezichtsspieren marcheert.

 

Juveniel is bij jongeren; op de tienerleeftijd.

K

Kernaplasie is de afwezigheid van de kern van een hersenzenuw.

 

Kernicterus is als er ten gevolge van een te hoog gehalte billirubine ( ernstige geelzucht) bij pasgeborenen, de diepe kernen van bepaalde hersenzenuwen beschadigd raken. Met name de kern van de gehoorzenuw ( n.VIII), de kernen die de ogen aansturen (n.II,  n.IV en n.VI) waardoor een vorm van loensen of scheelzien (strabismus) ontstaat, en de kernen die automatische bewegingen coördineren.

 

Kernig teken is als iemand ten gevolge van een hersenvliesontsteking of rughernia, vanuit liggende of zittende houding, de knie niet helemaal kan strekken door de pijn. Zie pagina neurologisch onderzoek.

 

Keto-acidose is als het bloed te zuur is doordat er teveel ketonen in het bloed zijn.


Kiepproef
is een test om het evenwichtsorgaan te onderzoeken. Daarbij wordt het hoofd en het lichaam snel achterover gedraaid.


Kindercontusie
is een gevolg bij een hersenschudding bij kinderen die aanvankelijk ongedeerd lijken, maar snel in comateuze toestand zakken. Er is sprake van een zwelling van de hersenen (hersenoedeem).

Kinderkanker: ependymoom is een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in de ependymcellen. Deze hersencellen bekleden de binnenkant van de hersenholten (ventrikels) en het centrale kanaal van het ruggenmerg. Daardoor komen ependymomen ook in het ruggenmerg voor.


Klapvoet (dropvoet) is als iemand de voet niet van de grond kan optillen. De voet klapt of ploft terug op de grond en kan niet normaal tijden het lopen afgewikkeld worden. Dit bemoeilijkt het traplopen en lopen. Meestal als gevolg van een verlamming van de spieren die de voet en tenen heffen meestal gepaard gaande met spierzwakte van de enkelspieren.

 

Koorddansergang is een onderdeel van een neurologisch onderzoek waarbij het evenwicht gecontroleerd wordt. Iemand moet voetje voor voetje over een denkbeeldige lijn of denkbeeldig 'koord' lopen.

 

Korsakov-syndroom is de achteruitgang van het geheugen, vooral het korte termijngeheugen. Dit treedt op bij mensen die jarenlang veel alcohol hebben gedronken.

L

Labyrint is een onderdeel van het evenwichtsorgaan.

 

Lateraal is aan de zijkant of aan de buitenkant. Het is een plaatsaanduiding in het lichaam.

 

Lateralisatie is aan een zijde van het lichaam.


Leptomeningitis is een ontsteking van de subarachnoïdale ruimte. Deze aandoening, ook bekend als hersenvliesontsteking /meningitis, treft zowel de het spinnenwebvlies (arachnoïda) als het zachte hersenvlies (pia mater).

 

Lethargie is een ziekelijke slaperigheid met dufheid, futloosheid en traagheid, lusteloosheid. Het is een neurologisch symptoom.


Lichtreactie is als er een reactie optreedt van de pupil, als er met een lampje in het oog geschenen wordt. Zie neurologisch onderzoek.

 

Limbische systeem is van het Latijnse woord limbus; rand = groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Het bevat de hippocampus, gyrus cinguli, hypothalamus, amygdala, cortex orbitofrontalis en septum pellucidum.

 

Liquor (liquor cerebrospinalis) is hersenvocht (of hersenruggenmergsvocht). Vocht dat zich in en om de hersenen en ruggenmerg bevindt en als grootste functie heeft om schokken te dempen en voedingstoffen naar- en afvalstoffen uit de cellen af te voeren. Zie pagina hersenholtes.

 

Liquorlekkage is als er hersenvocht weglekt uit het vochtsysteem dat de hersenen omhult.

Lissencephalie / Lissencefalie Een aanlegstoornis (bij de aanleg van de hersenen), waardoor het hersenoppervlak van de hersenschors glad is, en geen groeven (sulci) en windingen (gyri) vertoont. Het verstoort de normale hersenontwikkeling. Bij veel kinderen met lissencefalie treedt ook epilepsie op. Er zijn meerdere  vormen van lissencefalie:


Lobectomie is het verwijderen van een hersenkwab.
 
Locked in syndroom (LIS)is een toestand waarbij de patiënt 'opgesloten zit' in zijn eigen lichaam. Hij is zich bewust van zijn omgeving, maar kan zich niet meer  bewegen of communiceren door een volledige verlamming.
 
Logopedie Logopedisten behandelen mensen die problemen hebben met hun stem, spraak, taal, slikken of gehoor.

 

Lyme De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet. Er kan een chronische hersenontsteking (encefalitis) ontstaan

Lyme-ziekte Na enkele dagen tot maanden kunnen neurologische verschijnselen en hartsymptomen optreden. We hebben hier speciale info voor geschreven. Volg deze link.