Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties. Winnaar Gouden Speld van Verdienste voor opvallend goed werk voor mensen met hersenletsel

Home » Gevolgen » Neurologische gevolgen NAH » Ataxie - Coordinatiestoornis

Ataxie

 

Ataxie is een coördinatiestoornis, een stoornis van het bewegen. De balans en de coördinatie van het bewegen zijn aangedaan. Iemand met ataxie heeft een onzeker looppatroon en beweegt zijn armen, benen en romp 'schokkerig' en ongecontroleerd. Daardoor maakt hij of zij een onhandige indruk.

 

De armen en benen doen niet wat de persoon eigenlijk wil. De handen kunnen misgrijpen en trillen. Ook de spraak kan aangedaan zijn. De patiënt kan moeiten hebben met het duidelijk uitspreken van woorden (dysartrie). Deze verschijnselen lijken op de symptomen van dronkenschap. Bij ernstiger vorm van ataxie kan de persoon zich verslikken (dysfagie).

 

Cerebellaire ataxie

Meestal komt de coördinatiestoornis voort uit een aandoening van de kleine hersenen /cerebellum. In dat geval wordt gesproken van cerebellaire ataxie.

Dat kan worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen in de kleine hersenen, zoals een ontsteking of hersentumor, een bloeding of herseninfarct of multipele sclerose.

Mensen met cerebellaire ataxie hebben moeite met:

  • de richting van de beweging
  • de snelheid van de spierbeweging
  • het regelen van de kracht voor de beweging
  • moeite met precisie van de beweging
  • het juiste ritme voor de beweging.

 

Andere oorzaken van ataxie

Soms wordt ataxie veroorzaakt door bijwerkingen van sommige medicijnen of door een erfelijke aandoening (bijvoorbeeld AvF Ataxie van Friedreich / Friedreichse ataxie), de ziekte van Parkinson, vergiftiging door alcohol of drugs of andere toxische stoffen of door een stofwisselingsziekte. Tijdelijke verschijnselen van ataxie treedt op na verschillende glazen alcohol.


Andere vormen van ataxie

  • Sensorische ataxie, door een stoornis van de positiezin of proprioceptie. Dankzij dit zintuig "weet" het lichaam de stand en positie van het lichaam en ledematen.
  • Vestibulaire ataxie, door een stoornis van het evenwichtsorgaan. Meestal gepaard met draaiduizeligheid en misselijkheid of braken.