Ataxie

 

Ataxie is een coördinatiestoornis, een stoornis van het bewegen. De balans en de coördinatie van het bewegen zijn aangedaan. Iemand met ataxie heeft een onzeker looppatroon en beweegt zijn armen, benen en romp 'schokkerig' en ongecontroleerd. Daardoor maakt hij een onhandige indruk. De armen en benen doen niet wat de persoon eigenlijk wil. De handen kunnen misgrijpen en trillen. Ook de spraak kan aangedaan zijn. De patiënt kan moeiten hebben met het duidelijk uitspreken van woorden. Deze verschijnselen lijken op de symptomen van dronkenschap.

Bij ernstiger vorm van ataxie kan de persoon zich verslikken.

 

Cerebellaire ataxie

Meestal komt de coördinatiestoornis voort uit een aandoening van de kleine hersenen / cerebellum. In dat geval wordt gesproken van cerebellaire ataxie.

Dat kan worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen in de kleine hersenen, zoals een ontsteking of hersentumor,  een bloeding of herseninfarct, multipele sclerose.

 

Andere oorzaken van ataxie

Soms wordt ataxie veroorzaakt door bijwerkingen van sommige medicijnen of door een erfelijke aandoening (bijvoorbeeld AvF Ataxie van Friedreich / Friedreichse ataxie) of een stofwisselingsziekte.