Aan Rob, deze pagina dragen we op aan jou...

Multiple Sclerose / MS (we noemen MS vanwege de cerebrale vorm)

Multiple Scleroses is een aandoening van het centraal zenuwstelsel en waarschijnlijk een auto-immuunaandoening. Het wordt ook wel als multipele sclerose gespeld, afgeleid van het Latijnse multiplum = meervoudig en het Griekse sklerosis = verharding, meestal afgekort tot MS.

 

AANTASTING BESCHERMLAAG

Bij Multiple Sclerose vallen immuuncellen het beschermlaagje van de zenuwuitloper aan, de myeline of myelineschede van de zenuwvezels

De myelineschede is een impuls-geleidende laag rondom de zenuwuitlopers.

Zonder deze is de impulsgeleiding in de zenuw gestoord. Te vergelijken met een stroomdraad met beschadigde isolatie, er is kortsluiting. Daardoor kunnen bij de patiënt neurologische stoornissen ontstaan. Ieder mens verschilt en dus verschillen ook de klachten van mens tot mens.

 

Spierproblemen, maar ook gevoelsstoornissen, krachtverlies, geheugenproblemen, zenuwpijn en enorme vermoeidheid kenmerken MS. Ook komen overprikkelingsklachten voor zoals bij hersenletsel gezien wordt.

ms-axon-schade1.large.jpg

Door de aantasting van de beschermlaag ontstaan ontstekingen in de hersenen. Hierbij is er vaak sprake van meerdere ontstekingshaarden en daar komt het eerste gedeelte van de naam van de ziekte vandaan: Multiple.

Meestal komt de ontsteking, die het gevolg is van Multiple Sclerose, na enkele weken tot rust. Dan kan er herstel van het zenuwweefsel en de myeline optreden. De informatieoverdracht herstelt hierdoor en de Multiple Sclerose klachten verdwijnen of worden minder. Daarom komt het voor iemand met MS bijvoorbeeld eerst een tijd gebruik maakt van een rolstoel dat hij of zij na een periode ineens weer kan lopen.

 

Maar dit herstel is helaas niet altijd volledig. Uitgebreide ontstekingen veroorzaakt door een relapse of  terugval, laten vaak een litteken achter in het zenuwweefsel waardoor er restverschijnselen van de Multiple Sclerose klachten kunnen blijven.

Hier komt het tweede gedeelte van de naam van de ziekte vandaan: Sclerosis. Dit betekent littekens. Vertaald in het Nederlands betekent de naam Multiple Sclerose dus “meerdere littekens”.

 

MS is niet dodelijk, en is geen spierziekte. Helaas kunnen mensen wel overlijden door de complicaties van MS, denk aan een longontsteking door bijvoorbeeld verslikken, dat fataal kan worden. Wat dat betreft wordt de ernst van de situatie rondom MS nog te vaak onderschat. Voor MS bestaat wel remmende medicatie (waar niet iedereen baat bij heeft) maar de oorzaak is tot op de dag van vandaag nog steeds onbekend.

 

WAT IS EEN RELAPSE?

Een relapse is een acute verslechtering als gevolg van de Multiple Sclerose. "Een niet-uitgelokt en onverwacht optreden van een nieuw symptoom, of het weerkeren van een oud symptoom, gedurende meer dan 24 uur tot weken".

Het wordt ook wel schub of exacerbatie genoemd. Het optreden van deze klachten mag niet in verband worden gebracht met koorts, een infectie of het stoppen of starten met een behandeling. Een relaps ontwikkelt zich gedurende enkele dagen, blijft dan drie of vier weken constant, en verdwijnt geleidelijk in een periode van ongeveer een maand. 

Op het moment dat er een relapse (schub exacerbatie, terugval, aanval) optreedt is er sprake van een acute ontsteking op één of meer plaatsen in het centrale zenuwstelsel. Bij dit ontstekingsproces zijn de bloedvaten betrokken die rondom de zenuwuitlopers voor een lichte zwelling van het zenuwweefsel zorgen. Hierdoor wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt.

Lees meer... over behandeling acute schub of relapse

 

WAT KUNNEN DE KLACHTEN ZIJN?

 • Vermoeidheid

 • Problemen met de ogen

 • Gehoorstoornissen

 • Spierzwakte en Spasticiteit

 • Cognitieve problemen:

 • Verminderde concentratie

 • Traag denken

 • Lichten woordvindingsproblemen

 • Onduidelijke uitspraak (dysarthrie)

 • Moeite met praten (gevoel als van dikke tong)

 • Gevoelsstoornissen: tintelingen / doofgevoel / gevoelloos in handen bijv.

 • Stuurloosheid : Coördinatieproblemen met lopen (Ataxie) /Schokkerige bewegingen

 • Problemen met zien (Nystagmus /wiebelende ogen)

 • Klachten van darmen

 • Klachten bij plassen

 • Pijn

 • Sexuele problemen

 • Drie maal meer kans op een psychose dan de algemene bevolking

 • Overprikkeling van de zintuigen zoals bij hersenletsel
 •  3-Collages176.jpg

 

MEER INFO

  Community MS op MijnZorgnet

  Download hier de brochure "Na de diagnose MS"

  Download hier de brochure "MS en het dagelijks leven"

  Download hier de brochure "MS en de behandelmogelijkheden" 

  Toekomst met MS

  MS Vereniging Nederland PDF over MS

  MS WEB

  Neurologie Contact over MS

  Nederlandse Vereniging Voor Neurologie over MS

  Gezondheid België over MS

  Universitair Ziekenhuis Leuven over MS

  NAH Fysio net over MS

  Nationaalmsfonds.nl

  www.multiplesclerose.startpagina.nl

  De verschillende vormen of types van Multiple Sclerose

  Hoe wordt de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld?

  Wikipedia over MS

  https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40533-013-0029-z

  Arts, K. Tijdsvoor Neuropsy en Gedragsneuro (2013) 1: 123.      https://doi.org/10.1007/s40533-013-0029-z

 

VIDEO's

Als de Engelstalige video's over goed leven met MS, niet zichtbaar zijn:

klik hier video 1 - klik hier video 2 -  klik hier video 3