Ziekte van Huntington / Chorea Huntington
Erfelijke hersenziekte
In Nederland leven ongeveer 1700 mensen met de ziekte van Huntington. De ziekte van Huntington of Chorea Huntington is een progressieve erfelijke hersenaandoening, veroorzaakt door een afwijkend gen. Dat zorgt er voor dat bepaalde delen van de hersenen worden aangetast; hersencellen sterven. De ziekte komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor (autosomaal).
Elk kind van een zieke ouder heeft een kans van 50 procent de erfelijke afwijking te hebben meegekregen en kan dus gendrager zijn.
De verschijnselen van de ziekte van Huntington ontstaan gemiddeld ergens tussen het dertigste en vijftigste levensjaar. Zeldzamer is de juveniele/westphal vorm of jeugd vorm die in de tienerjaren begint. (ongeveer 6% van de patiënten) Bij de jeugdvorm is spierstijfheid het meest kenmerkende.
Onwillekeurige bewegingen
De ziekte van Huntington heeft een progressief karakter en geeft veranderingen op lichamelijk, psychisch, psychosociaal en cognitief vlak. Dat betekent dat de ziekte langzamerhand iemand's mogelijkheid afneemt om te lopen, spreken, denken, herinneren en voor zichzelf te zorgen; een erg verdrietige ontwikkeling.
De ziekte begint met onwillekeurige (chroreatische) bewegingen die heel geleidelijk beginnen.

Dat wordt in het begin nogal eens aangezien voor onhandigheid. Struikelen, tegen iets aan botsen of zich stoten. Bij Chorea Huntington zijn delen in de hersenen getroffen (basale ganglia) die betrokken zijn bij gecontroleerde bewegingen. Zij zorgen dat een beweging ingezet wordt die we willen en een beweging stoppen die we niet willen.
Chorea is Grieks voor dans (denk aan choreografie) en langzamerhand lijkt het ook alsof de persoon danst door de ongewilde, krampachtige, ongecontroleerde bewegingen.(spierspasmen) Even vaak wordt het als dronkenschap aangezien. De term dronkenmangang komt hier ook vandaan. De persoon heeft ook meer moeite met articulatie, het goed uitspreken van woorden en moeite met zich uitdrukken en begrijpen van wat gezegd wordt. Dat in combinatie met de dronkenmangang geeft een verkeerde indruk.
Verloop
Spieren worden stijver en de bewegingen vertragen. Slikproblemen kunnen optreden en de persoon kan daardoor vermageren.
De hersendelen die zorgen voor gecontroleerde bewegingen , de basale ganglia zijn ook betrokken bij het organiseren van gedachten en bij het reguleren van emoties.
basale ganglia
Het gedrag kan dus bij deze ziekte veranderen; verminderde impulscontrole / zelfbeheersing, ontremd gedrag en er kunnen denk- en stemmingsstoornissen optreden. Depressieve gevoelens vanwege de ziekte maar ook door veranderingen in de hersenen, psychoses, hallucinaties en angsten kunnen voorkomen. Het geheugen kan aangetast worden en andere cognitieve functies kunnen verstoord raken. De meeste patiënten stierven 10-20 jaar nadat de symptomen begonnen.
Wetenschappelijk onderzoek is zeer belangrijk en geeft dat de hoop niet opgegeven wordt!

Beelden zeggen meer dan woorden...
Drie video's: de eerste is een campagnevideo... de tweede is een emotionele (engelstalige) video van twee minuten van iemand die kampt met Huntington, gefilmd door zijn broer. Deze video geeft goed weer hoe de bewegingen zijn en de strijd die iemand (en familie) moet voeren. De video daaronder is een Nederlandstalige documentaire van 45 minuten die het leven volgt van twee mensen met de ziekte van Huntington in zorgcentra.
(Als de video's mobiel niet zichtbaar zijn; klik op de link:)
Er zijn goede gespecialiseerde sites over deze aandoening:
- Katholieke school van Leuven over Huntington
- Hersenstichting Nederland :over Huntington
- Betrokkenen bij dementie : over Huntington
- Informatie over Dementie : over Huntington
- Seniorennet België : over Huntington
- Handboek Dementie: over Huntington
- Dementieketen : over Huntington
Nog meer:
Ineke Vervoort, steunpunt Huntington: http://bit.ly/dlYI1t
Wetenschappelijke info: http://www.hdbuzz.net
Vereniging Klinische Genetica Nederland: http://www.vkgn.org/
Preimplantatie Genetische Diagnostiek: http://www.pgdnederland.nl
Ketenzorg ziekte van Huntington:
Polikliniek voor Huntingtonpatienten in Noord-Nederland Grou: Zorggroep Noorderbreedte
Huntingtoncentrum Topaz Overduin Leiden/Katwijk: Topaz
Huntingtoncentrum Atlant Apeldoorn: Atlant Zorggroep
De Kloosterhoeve in Raamsdonksveer: De Riethorst Stromenland
Huntingtonafdeling St.Jacob Amsterdam: Osira Groep
Verpleeghuis Gulden Huis Den Haag: Florence
Archipel Zorggroep Eindhoven: Archipel Zorggroep
Boeken en folders van Vereniging van Huntington