Home » Ermee omgaan » Hobby en hersenletsel

Hobby en hersenletsel

Juist omdat elk mens en elk hersenletsel verschilt zijn de hobby's en hobbymogelijkheden zeer verschillend.
Wij vroegen mensen of ze in 100 woorden en 1 foto anderen met hersenletsel konden enthousiasmeren voor hun hobby! Lees onder deze foto van onze oproep, hun verhaal en bekijk hun hobby's!

Beste mensen,
 
Na mijn SAB op 7 april 2016 en twee revalidatietrajecten ben ik op zoek gegaan naar een hobby. Aan het einde van het tweede traject heb ik naast het wandelen en reizen sinds ca. eind december 2017 als derde hobby handletteren/kalligrafie.
 
Uit alle drie de hobby’s haal ik de energie om ook andere activiteiten te ondernemen.
Sinds ik handletter/kalligrafeer stuur ik alleen nog maar handletter beschreven kaarten. Tevens heb ik opdrachten op verzoek gehandletterd. 
 
Zelfs mijn oudste dochter heb ik aangestoken met het handlettervirus. Ook mijn jongste nichtje en een vriendinnetje zijn aangestoken en hebben een aantal uurtjes handletteren bij mij gevolgd. Ik zeg zoveel mogelijk nah-ers aan het handletteren :)
Lieve groet,
Nicole
Nicole.jpeg

Door mijn ongeval met hersenletsel was ik mijn volledige automatisme kwijt. Als professionele pianiste was dit een ramp! Ik kon mijn creatieve zelf niet meer uitdrukken met mijn piano. Ik kocht een schildersezel,verf,een doek en verfborstels. Toen stond ik daar voor een wit doek.Ik had nog nooit geschilderd. Mijn allereerste schilderij....daar ben ik een jaar aan bezig geweest. Ik kon het amper 5 min volhouden in het begin.

Dit schilderij toont een stuk van mijn revaliderende evolutie. Dit hier is voor mij de weerspiegeling van mijn hersenletsel:vlakken,niet meer verbonden doorweven met een lenteuitdrukking als symbool van hoop voor een positieve evolutie. Schilderen is “dankzij” mijn ongeval een nieuwe passionele hobby geworden,een uitdrukking van mijn zielewezen vertrekkende vanuit kleur en beweging
Groetjes Ann

Ann.jpeg


Onze dochter Maud kreeg 3 jaar geleden een hersenbloeding t.g.v een aneurysma. Als gevolg daarvan is ze rechtszijdig verlamd, heeft ze afasie en hemianopsie. Na lange periode van ziekenhuisopname en revalidatie heeft ze haar vroegere hobby weer kunnen oppakken. Ze zit weer op het paard en doet weer mee met wedstrijden en niet onverdienstelijk. Ze kan zich meten met de reguliere ruiters. Op haar paard voelt ze zich 'normaal' en het minst belemmerd door haar handicap. Het heeft haar enorm geholpen in haar herstel. Binnenkort hoopt ze ook te kunnen starten in de paradressuur. De foto is genomen door J. Bonvanie.

Maud.jpg

 

Revalidatie afgesloten, re-integratie gestaakt en langzaamaan komt er meer ruimte voor andere zaken dan ziek zijn en beter proberen te worden.

Sinds vorige zomer schilder ik weer, één keer per week bij een schildersclub in de buurt. Het lukt me meestal om tot of t/m de pauze er te zijn. En thuis pak ik de kwast ook regelmatig even op. De reacties op mijn schilderijtjes zijn leuk en dat doet me goed.

Fokje. Schilderij Skylge. Dit is Fries voor Terschelling.


Mijn hobby is fotografie. Ik ben in 2009 getroffen door een hersenbloeding. Om mijn conditie weer wat terug te krijgen ging ik regelmatig een stukje wandelen. Soms nam ik mijn camera mee en maakte foto's wat ik onderweg tegen kwam. Dat begon ik steeds leuker te vinden! Ik kon helaas niet meer werken dus veel tijd. Steeds vaker ging ik op pad met mijn camera. Heerlijk naar het bos de rust deed mij heel goed!! En kijken naar alles wat groeit en bloeit En dan een mooi plaatje schieten. Het fotograferen deed mij heel goed dit lukte mij nog wel en daar werd ik heel blij van ? Inge

Inge-1.jpg


Na het moeten beëindigen van mijn pyrografie hobby vanwege beknelling in mijn nek en daardoor krachtverlies, ben ik begonnen met Tiffany glas. Ik doe dit bij een laagdrempelige organisatie van de gemeente. Het gaat niet snel, heb er veel last van daarna, maar het is zo leuk om te doen! En ja met glas is er veel overeenkomst met hoe ik mij nu voel...aan de ene kant heel fragiel en aan de andere kant ook zo sterk.
Tiffany glas is vergelijkbaar met glas in lood. Alleen i.p.v. het lood oprekken met soldeer je het glas aan elkaar

Patries

Patries-2.jpg


Ga eens golfen, ik heb een herseninfarct gehad en ben aan een kant verlamd geweest, heb daar nu dystonie. Het maakt niet uit wat je hebt, de meeste mensen worden geholpen zodat je kan golfen (gehandicapten). Doordat je maar op een ding concentreert is dit een perfecte sport voor gehandicapten. Zelfs met 1 hand of been. Ik kan het moeilijk uitleggen maar het is perfect.

Golf-1.jpg

Heey ik ben Debbie Ik ben 26 en doe al 15 jaar aan deze hobby het is vinzwemmen. Het is voor mijn het fijnste om te doen. Als ik in het water lig heb ik veel minder last van prikkels even stilte om me heen. Ik kan het niet meer doen zoals ik het deed voor dat ik hersenletsel kreeg en ook niet meer zo vaak. Maar ik geniet vol op van deze snelheidssport en van de mensen om mijn heen. Hoeveel last ik ook heb ik ben blij dat ik nog kan genieten van iets waar ik ooit goed in was.
Vinzwemmen is zoiets als zeemeermin zwemmen maar dan niet voor het mooi, maar om de snelheid.

vinvis.jpg vin.jpg


Het is geen hobby, maar vrijwilligerswerk! Ik probeer enige alfabetisatie en Nederlands bij te brengen aan anderstalige nieuwkomers! Nood aan organisatie, concentratie, betekent voor mij cognitieve winst! Deze foto is van eerste lesdag, analfabete NT2 klas.
Groetjes,
Madeleine

Madeleine-1.jpg


Ik ben Ina, 58 jaar 3 jaar geleden een beroerte gekregen. Na mijn CVA kon ik niet meer lezen en schilderen dit waren mijn grootste hobby's . Maar ik heb er een nieuwe hobby voor terug gekregen iets waar ik mijn helemaal in kan vinden Haken. Dit had ik nog nooit gedaan. Doordat het lezen niet goed meer gaat ben ik op filmpjes gaan kijken, en van de eenvoudige steken staan er zelfs filmpjes op. Ik ben afgekeurd en heb altijd gewerkt maar ik kan nu mijn tijd vullen en het geeft heel veel voldoening om je op die manier nuttig te maken er zijn genoeg goede doelen waar je iets voor kan maken en als je een oproepje plaatst op je lokale marktplaats zijn er ook genoeg mensen die garen en wol weggeven of voor een klein bedrag weg doen. Het geeft mij een super goed en ontspannen gevoel.

Ingekk2.jpg


Paarden, paardrijden en honden.

 

Helaas lukt het paardrijden niet meer zelfstandig, maar ik heb gelukkig mensen om me heen die het er voor over hebben een half uur per week naast mij op een geleend paard te lopen.

Een eigen paard heb ik niet meer, maar nog wel een spikkel pony Pim genaamd.

Pim tovert iedere dag weer een lach op mijn gezicht. Hij is blij, vriendelijk en ondeugend.

 

Een paar keer per week loopt Pim voor het karretje met mij op de bok en dat lukt wel. Hoe ondeugend Pim ook kan zijn, zodra het tuig erop gaat, doet hij wat hem gevraagd wordt en hij doet het met plezier.

We gaan dan lekker een rondje polder, geen uren maar precies lang genoeg. Heerlijk buiten zijn, ik word er zooo blij van.

Ik kijk er iedere keer weer naar uit en ben oprecht trots, dat dit me lukt.

 

Verder heb ik ook twee honden, Flip en Nena.

Dagelijks banjer ik daar twee keer per dag mee in de polder of op het strand, zomer en winter, 7 dagen per week, 5 km wandelen per dag, ik knap er van op.
Ada

fotos10.jpg


Ik heb iets bijzonders gevonden waar ik meerdere hobby's kan combineren, hoe mooi is dat. Sinds een 
klein half jaar werk ik als vrijwilliger bij het Nederlands Transport Museum. Hier wordt de geschiedenis verteld van alles wat met vervoer te maken heeft. Ik heb de mogelijkheid om wat ik op school heb geleerd hier weer in de praktijk te brengen en dat is houtbewerking. Na overleg heb ik heel veel vrijheid in het indelen van mijn aanwezigheid, ik kan mijn geluk niet op dat ik dit gevonden heb.
 
Groetjes,
Mario
mARIO2.jpg

Ja, ik heb hersenletsel.

Ja, ik heb zeker een hobby waar ik blij J van word!

Mijn grootste hobby is sportduiken! Dat deed ik al voor ik n.a.h. opliep. Na mijn ongeluk heb ik een speciale duikopleiding gevolgd. Deze is aangepast aan mijn beperkingen. A.g.v. die beperkingen moet ik met 2 i.p.v. 1 buddy duiken. Eén voor mij en één voor mijn buddy. Eenmaal onder water is het genieten van de gewichtloosheid en de omgeving! Zelfs hier in Nederland is veel te zien

onder water! Het is even organiseren, maar m.b.v. een aantal hulpvaardige duikers lukt het toch!

sylvia.jpg

Sylvia


Zoals op de foto's te zien is mijn hobby haken, dekens, tassen. 
Dat geeft mij heel veel rust en ontspanning. Heerlijk met op de achtergrond muziek aan!
In 2014 twee herseninfarcten gehad, in eerste instantie linkszijdig verlamd, maar na revalidatie kan ik gelukkig weer lopen en vooral haken?.
Wat je ziet op de foto wordt een tas (mochila) oftewel rugtas. Met een geweven schouderband er aan?
Marian
Image-1.png
 

Ik ben Kim, 37 jaar en NAH sinds 2006 na een auto-ongeluk. Voorheen werkzaam als doktersassistente.
Inmiddels een lieve zoon van 5 1/2 jaar met diabetes.
Voor ontspanning probeer ik een paar keer per maand pyrography te doen.
Of op de dagbesteding, of thuis. Even het hoofd leegmaken van alle prikkels.

Dit maak ik met Pyrography

8 staat voor alles A ccepteren P ositief denken L oslaten N iet druk maken N iet invullen voor een ander...
Kim
Kim-1.jpg


Graag vertel ik over mijn hobby;

Sinds mijn hersenletsel heb ik de
fimoklei herontdekt. Met mijn handen
kan ik maken wat ik in mijn hoofd
heb bedacht. De klei is geduldig
en alles is mogelijk. Geen grenzen aan
je fantasie... Tot mijn grote verbazing
en opluchting is mijn creativiteit bewaard
gebleven. En haal ik veel voldoening uit
het bezig zijn met.. en kan ik erg genieten
van het eindresultaat. Omdat ik zelf niet
"standaard" ben is het zo gaaf om ook iets
"niet standaard-s" te maken". De voorbeelden
zijn legio, maar om het dan net iets anders te doen,
wodt het je eigen.

Groetjes,
Esther

estr.jpg

 


In 2015 kwam ik in het ziekenhuis ten val en liep een schedelbasisfractuur op! Drie dagen vocht ik voor mijn leven, maar vechten had ik als fanatiek sporter altijd wel gedaan. Echter, sporten, mijn grote hobby, kon ik niet meer doen op de manier die ik was gewend! Sporten doe ik nu op -zoals ik het altijd met respect noem- ‘opa-niveau’. Omdat ik geschiedenis heb gestudeerd en de lokale historie me enorm boeit ben ik oude ansichtkaarten van mijn woonplaats/gemeente gaan verzamelen! Een rustgevende hobby die een nieuwe passie van mij is geworden! Deze hobby heb ik ook ingezet om geld in te zamelen voor een lokale stichting Lotgenoten met Hersenletsel door de mooiste ansichtkaarten opnieuw uit te geven! Zo heb ik een mijn nieuwe hobby ingezet om mijn mede lotgenoten te steunen!


Mijn naam is Beppie. Ik heb 3 aandoeningen nl ptss/bipolaire stoornis en sinds 5 jaar NAH. Na het oplopen van hersenletsel heb ik nog geprobeerd te werken. Helaas niet gelukt. Voorheen als hobby haken en breien en dansen. Na hersenletsel dansen op moeten geven. Breien en haken lukt weer redelijk. De uitdaging voor mij was om mijn creativiteit uit te breiden Grens verleggen. 1x per week dagbesteding creatief zorgatelier voor mensen met NAH. Hier leer ik meer zoals schilderen en tekenen, kleien, glas en hout Niets is te gek. Thuis vooral artjournal en bujo journal. Leuke manier om creatief bij te houden/weer te geven hoe mijn leven nu is. Voor mij een goede uitstekende daginvulling en therapie in een.

Groetjes
Beppie

Beppie.jpg


Mijn grootste hobby is motorrijden

Ik zou er zo goed als alles voor over hebben om nog een keer te kunnen rijden

Ik weet dat het niet op de openbare weg kan, maar ik zou graag willen weten waar ik ergens een keer zou kunnen rijden ( geen scheurneus ) want ik denk dat ik een gevaar voor anderen zou zijn die wel snelle tijden willen zetten (circuit)


Mijn hobby is mijn vrijwilligerswerk: ik organiseer bijeenkomsten voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson uit geheel Nederland bij Jong Parkinson-Inn Helmond.
Daar kunnen zij lezingen volgen van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, onderling tips uitwisselen en samen deelnemen aan (sportieve) activiteiten.
Ik heb zelf ook parkinson, ben 46 en leer daar veel, geef veel en hou ervan mensen kracht te geven door ze met elkaar te verbinden ???
Ik raad iedereen aan om als vrijwilliger iets te doen waar je energie van krijgt. Als het gaat uiteraard!
Simone
www.parkinson-inn-helmond.nl

vrijwillig.png


Als ik moe, overprikkeld ben en daardoor ook hoofdpijn heb, is mijn beste medicijn quilten.
Al mijn klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Het geeft zo veel ontspanning dat ik weer in balans kom.
Tijdens mijn revalidatie deze quilt gemaakt.
* na infarct te veel willen doen en nog denken aan te kunnen: voorbijgaan.
* krijg dan klachten: bezinning
* door vaak genoeg tegen de lamp te lopen, realiseer je dat je anders moeten gaan leven: evenwicht.
"Innerlijke balans" is waar ik naar streef.
Wendy