Home » Oorzaken Ziektebeelden » Beroerte CVA » Hersenbloeding » Sub Arachnoïdale Bloeding SAB

Sub Arachnoïdale Bloeding (SAB)

subarachnoïdale hersenbloeding

Een subarachnoïdale bloeding is een hersenbloeding in de hersenvliezen tussen de hersenen en de schedel. Om preciezer te zijn: een bloeding onder het spinnenwebvlies in de sub- arachnoïdale-ruimte.

Daar zit een 1 centimeter grote ruimte waar de aan- en afvoerende bloedvaten lopen naar de hersenen. 

 

Aan de aanvoerende bloedvaten, de slagader, kan een zwakke plek zitten als het ware een ballonnetje, een aneurysma.

Als dat aneurysma groeit en openbarst, ontstaat zo de bloeding tussen de hersenen en de schedel.

­

 

Hersenvliezen

Om de hersenen heen liggen de hersenvliezen. Deze hersenvliezen vervullen een functie in de voeding van de hersenen en dienen ook als stootkussen, ter bescherming van de hersenen. De lagen zijn opgebouwd van buiten naar binnen:

39854vlies.jpg

  

  • Zachte hersenvlies (pia mater)

 

Rokende vrouwen meer kans op SAB

Volgens onderzoeker Joni Lindbohm hebben vrouwen die per dag meer dan een pak sigaretten roken tot 8 keer meer kans op deze vorm van een beroerte. 

­

De schade die roken toebrengt heeft Lindbohm haar meer effect op vrouwen dan mannen. De resultaten lieten ook zien dat vrouwen 3 keer meer kans hadden om een SAB te krijgen als zij tot 10 sigaretten per dag rookten In dit onderzoek zijn ongeveer 21 jaar lang statistieken over 65.521 rokers en niet-rokers bijgehouden. In totaal kregen 492 personen een SAB, waarvan 55% een vrouw was. . Lees meer...

Filmpje subarachnoïdale bloeding

 

Lees meer over gevolgen

Omdat de subarachnoïdale bloeding een hersenbloeding is verwijzen wij verder naar de pagina hersenbloeding voor meer info.

Als een bloedvat in de hersenen knapt of openscheurt dan bloedt het in dit hersengedeelte.  De hersencellen in dat gebied krijgen dan onvoldoende zuurstof en voeding en sterven af.

Door het vrijgekomen bloed ontstaat meer druk/zwelling in dit hersengebied. Een bloeding kan het gevolg zijn van hoge bloeddruk of aangeboren bloedvatziekte, aderverkalking, aneurysma.

 

Filmpje hersenbloeding

Hemorrhagic = hemorragisch = bloeding.

 

 

 

Bronnen: J.B.M. Kuks, J.W. Snoek, H.J.G.H. Oosterhuis. Klinische Neurologie 15e druk, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, hartstichting, nederlandse vereniging voor neurologie, www.neurologie.nl,  hartwijzer, codex medicus tiende druk, hersenstichting nederland, locked in ,nederlandse vereniging van neurochirurgen, Heliomare-, Gabriël Rinkel neuroloog :subarchnoïdale hersenbloeding, neurochirugen zwolle,