Home » Oorzaken Ziektebeelden » Beroerte CVA » Hersenbloeding » Cerebrale Amyloid Angiopathie CAA

CAA

CAA is een hersenziekte die steeds opnieuw hersenbloedingen en herseninfarcten veroorzaakt.

 

Giftig eiwit stapeling

De ziekte CAA (Cerebrale Amyloid Angiopathie) speelt zich af in de kleine bloedvaten van de hersenen. In de wand van die vaten hoopt zich amyloid (giftig eiwit) op. Dit veroorzaakt de hersenbloedingen en infarcten.

Dit kan leiden tot verlammingen, dementie en de dood. Mensen overlijden direct of ze kunnen verslechteren bij iedere nieuwe bloeding en kunnen dan alsnog overlijden. Ze leven als het ware met een tikkende bom.

De ziekte is ongeneeslijk, maar hoeft dat niet te zijn. Er is een oplossing. Één die we snel willen vinden sinds steeds duidelijker wordt wat de enorme omvang is:1 op de 4 mensen boven de 60 krijgt CAA. Onnodig persoonlijk leed dat kan worden voorkomen.

 

Hoe weet je dat je CAA hebt

Mensen die CAA hebben, ontdekken het pas nadat ze een hersenbloeding hebben gehad. Als deze bloeding voldoet aan de zogenoemde ‘Boston criteria’ is de kans groot dat het CAA is. De criteria zijn: iemand is 55 jaar of ouder; heeft 1 of meerdere kleine bloedingen op bepaalde plaatsen in de hersenen gehad en er zijn geen andere verklaringen voor de bloedingen te vinden.

 

Mensen met de erfelijke variant zijn de sleutel tot de oplossing. Deze groep heeft de trieste zekerheid de ziekte jong te krijgen. Doordat zij al te onderzoeken zijn voordat de ziekte toeslaat, kan de oorzaak worden ontdekt. Een oplossing bij hen, is een oplossing voor iedereen met CAA.

Er is onvoldoende geld voor onderzoek naar deze groep. Daarom is de CAA Foundation opgericht, om deze onnodige tikkende bom uit veel levens te halen.

Lees meer........

 

 

 

 

 

Deze pagina is in samenwerking met de Nederlandse CAA vereniging gemaakt.