HEMIANOPSIE

Hemianopsie of halfzijdige blindheid, is een van de meest voorkomende vormen van gezichtsvelduitval na een hersenbloeding of herseninfarct achter in de hersenen. Een gedeelte of maximaal de helft van het gezichtsveld van beide ogen is weg. 

 

Hemianopsie kan ook veroorzaakt worden door een tumor of door traumatisch hersenletsel na bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Hemianopsie wordt dus niet veroorzaakt door een aandoening aan de ogen, maar door een beschadiging van de delen in de hersenen die betrokken zijn bij de verwerking van visuele informatie.

 
Wanneer in de eerste maanden na het hersenletsel geen verbetering in het gezichtsveld optreedt, wordt doorgaans geen verder herstel van het gezichtsveld verwacht.

Lees meer...

 

VERZAMELNAAM

Vaak wordt de term hemianopsie gebruikt als verzamelnaam voor alle vormen van halfzijdige gezichtsvelduitval. Wanneer een kwart van het gezichtsveld is uitgevallen, wordt gesproken van kwadrantanopsie. Bekijk een afbeelding van alle vormen van gezichtsvelduitval bij hemianopsie.

 

ENKELE TIPS BIJ HEMIANOPSIE

Zorg dat spullen op een vaste plaats staan zodat diegene weet waar hij moet zoeken (wekker, handdoeken, borden, bestek).

Leer een vast zoekgedrag aan. Leer iemand een ruimte of een voorwerp altijd af  af te zoeken van links naar rechts en van boven naar beneden en terug.

Laat met de ogen de gehele deurstijl afzoeken, zodat  diegene in kan schatten hoe breed deze voordat diegene door de deur heen loopt.

Leer een vaste volgorde van wassen aan: Begin altijd met de aangedane zijde en eindig met de gezonde zijde. Het is verstandig na het wassen en aankleden te controleren of er niets vergeten is. Begin met de aangedane zijde en eindig met de gezonde zijde.

Leer voor het eten eerst de gehele tafel te overzien.

Houd rekening met waar u gaat zitten als u met met iemand met halfzijdige gezichtsuitval wilt praten. Zorg er ook voor dat iemand vanuit bed de deur kan zien en niet uitkijkt op een blinde muur.

Download tips bij hemianopsie...

 

Lees meer op Hemianopsie.nl, ook voor programma's om zoveel mogelijk met hemianopsie om te leren gaan!

 

Citaat: "Ik heb hemianopsie aan een hersenbloeding over gehouden. Gelukkig geen totale hemianopsie, ik heb "alleen maar" een blinde vlek in het centrale deel van mijn gezichtsveld. Hierdoor lijkt het of ik steeds scheel kijk..."

 

Citaat twee: "Mijn gezichtsveld is voor de helft weggevallen. De hemianopsie. Lastig- ik moet de hele tijd van links naar rechts met de klok mee alles wat voor me is scannen, om te zien dat ik niets over het hoofd zie, en dat kan van alles zijn: mensen of dingen of deurposten- knal beng- daar bots je zo tegen aan. Dus als je iemand ziet die continu rondjes draait met zijn hoofd, dan ben ik dat en dan weet je nu waarom."

 

 

Varianten van hemianopsie:

linkeroog-rechteroog:

uitval.large.jpg
1-hemianopsie.large.jpg