PROSOPAGNOSIE  Geen gezichten meer herkennen

Het fenomeen dat iemand geen gezichten meer herkent, alleen een neus, ogen en mond, heet prosopagnosia of prosopagnosie. Diegene kan vaak wel aan bepaalde kenmerken personen herkennen, zoals aan borstelige wenkbrauwen, baard en snor, of sieraden, geur e.d. Soms wordt zelfs een gezicht als zodanig niet eens herkend.

Als alleen het visuele (zien) is aangedaan kan iemand nog wel herkend worden aan stem of aan een typerend loopje.

 

Het omgekeerde geval is dat iemand een bekend persoon wel herkent, maar het gevoel mist van de vertrouwdheid of bekendheid.

Men denkt dan bijvoorbeeld dat iemand is vervangen door een dubbelganger. Dit laatste verschijnsel kan ook voorkomen als er geen hersenletsel is maar een psychische aandoening; het syndroom van Cargas.

 

Het probleem bij prosopagnosie berust op een beschadiging in de winding: gyrus fusiformis (zie tekening) onderaan in de hersenen.

 

File:Fusiform gyrus animation.gif

Aan de onderkant van de hersenen de fusiform gyrus ↑↑ is beschadigd bij geen gezichten herkennen.

Lees ook :Psychologie Magazine (sept 2012): "Ik herkende zelfs mijn zoon niet".

Een ander gebied in de hersenen, 'de posterior superior temporal sulcus' zorgt ervoor dat we gezichtsuitdrukkingen herkennen. Het herkent bewegingen in bepaalde delen van het gezicht en decodeert daarmee de gevoelsuitdrukking, zegt Aleix Martinez, cognitief wetenschapper en professor 'electrical and computer engineering' aan de Ohio State University.

 

Het gebied bevindt zich aan de rechterkant van het brein, achter het oor. Op onderstaande foto staat AU voor action unit. 

"Blij verrast", "boos verrast" en "angstig verbaasd" zijn allemaal uitingen met opgetrokken wenkbrauwen, maar andere delen van het gezicht zijn actief wanneer we deze drie emoties te uiten.

 PCS0.jpg

 

Voel in hoe het is - test:

Doe de gezichts-blindheid invoelingstest hieronder; mensen zien wel gezichten, neus, mond, ogen maar herkennen niet meer, zelfs hun eigen familie/partner niet. Ongeveer zoals jij deze gezichten ziet hieronder.. wie zijn ze,herken jij ze? Zie antwoorden hier...


Engels onderzoek: Neurocase: The Neutral Basis of Cognition

Engelstalig filmpje over een fotograaf die door een ongeluk geen gezichten meer kan herkennen: