Home » Informatie » Handige Hulpmiddelen » Aangepaste auto

Deze pagina is hetzelfde als de pagina die in het menu staat onder 'deelnemen aan het verkeer' auto aanpassing.

Auto's aan laten passen

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het aanpassen van een auto voor een specifieke handicap of voor het vervoeren van een hulpmiddel. 

Er kunnen auto aanpassingen gedaan worden om een scootmobiel of rolstoel te vervoeren, maar er kunnen ook aanpassingen zijn om een gas- of rempedaal voor de voet te vervangen voor een handgas hendel / handremhendel. Er zijn ook linksgaspedalen. Zelfs met zeer weinig kracht en beperkte fysieke beweging is autorijden mogelijk.

Het niveauverschil tussen auto en rolstoel kan overbrugd worden met een 'stijgzit' of een 'Belek'. Zie ook de verschillende PDF's op deze pagina.

 

Als iemand geen kracht heeft om een rolstoel in de auto te tillen kan er gebruik gemaakt worden van een zogenaamde tilarm of rolstoellift. Dat kan varieren van een kofferbaklift /tilarm tot een schuifdeurtilarm tot rolstoellift /oprijplateau of verlaagde bodem van de auto om de stoel er op te rijden. Maar er zijn ook tilarmen die een rolstoel in een dakkoffer kunnen plaatsen.

De aanpassing hangt er mede van af of de gehandicapte de chauffeur of passagier is en/of uit de rolstoel kan komen of (geen) kracht heeft in de armen of benen heeft om eventueel iets uit te klappen.

Kan de persoon zelfstandig in en uit de auto komen? Is er bijvoorbeeld een draaistoel nodig? Of een dakverhoging of bodemverlaging? Lees instapmogelijkheden...

Sommige mensen hebben onvoldoende kracht om het koppelingspedaal in te trappen, daarvoor is weer een andere oplossing :De techniek van Click 'n Go zorgt er voor dat u rijdend in uw auto kunt schakelen zonder dat u het koppelingspedaal met de voet hoeft te bedienen. Zie PDF op deze pagina.

 

Krachtverlies of uitval aan één van de armen kan er voor zorgen dat de gebruikelijke functies zoals richtingaanwijzer, contactslot, of ruitenwisser niet meer te bedienen zijn. Een kleine aanpassing kan deze weer gemakkelijk binnen handbereik maken of met minder kracht bedienbaar.

Een groot aantal bedieningsfuncties kunnen verwerkt worden in de stuurknop:

 aanpassenbedieningscomponenten.jpg Bedieningsfuncties (01)

Er zijn ook autoaanpassingsbedrijven die occcasions verkopen die al aangepast zijn aan scootmobiel en of rolstoel. Een aangepaste auto of bus is ook te huur en zelfs te leasen. Ook zijn er mogelijkheden om autolessen te nemen met de aanpassing en aangepaste rijtesten en rijlessen

Zie ook www.caradvies.nl 'consulent aangepast rijden'.

Wordt het vergoed?

Elke situatie is anders. Voor uw situatie zult u eerst advies moeten inwinnen bij uw gemeentelijke WMO. Het traject van aanvraag, advisering door een deskundige en de uiteindelijke aanpassing kan tot een half jaar duren, en soms langer als een aanpassing uitbesteed moet worden.

Door de bezuinigingen is het in geen enkele gemeente in Nederland meer mogelijk om een aangepaste auto aan te vragen.

 

Een 'tegemoetkoming in de kosten van de aanpassing' kan regelafhankelijk zijn, dat een aan te passen auto niet ouder dan 3 soms 5 jaar mag zijn. Dit in verband met de afschrijvingstermijn- hoe lang berekend wordt dat een voorziening mee moet gaan. Vraag uw gemeente naar de regeling. Wij raden u aan om altijd te wachten op de beslissing van het CBR over uw rijgeschiktheid, voordat u aanpassingen aanvraagt / in laat bouwen. 

 

Voor sommige auto-aanpassingen is een verplichte RDW (Rijksdienst Wegverkeer) keuring nodig. Vraag uw autoaanpassingsbedrijf of zij een compleet keuringsdossier, inclusief alle benodigde werktekeningen kunnen leveren.

 

Video over autorijden

met SpaceDrive systeem 

PDF's:

met beperkt fysiek en weinig kracht rijden: spacedrive
PDF – 986.6 KB
zijdeurlift plafondlift
PDF – 716.5 KB
kofferbakliften
PDF – 971.7 KB
aangepast_gas_geven
PDF – 687.8 KB
aangepast_remmen
PDF – 570.6 KB
belekstijgzit instappen
PDF – 1.3 MB
click_n_go Niet het koppelingspedaal hoeven intrappen
PDF – 1.9 MB

Mag je auto rijden met je handicap?

NB! We gaan er van uit dat de chauffeur de Eigen Verklaring van het CBR heeft ingevuld en met het handicap een auto mag rijden:

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. 

De beoordeling van uw rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Vul dus ruim (vier maanden) van te voren een Eigen verklaring in. Op uw rijbewijs staat wanneer het verloopt. Ook stuurt de RDW u ongeveer 4 maanden voor uw rijbewijs verloopt een herinneringsbrief. U kunt ook rijlessen nemen.

Zie filmpje: https://youtu.be/ALodiMeoOys

De Eigen Verklaring bevat vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Lees de vragen van de 'Eigen Verklaring' hier...  Een Eigen Verklaring kunt u kopen op het gemeentehuis van uw woonplaats maar ook on line bij het CBR en kost 27,80 euro , betalen met IDeal. 
De Eigen Verklaring moet naar waarheid worden ingevuld. Dit is een wettelijke verplichting volgens de Wegenverkeerswet 1994, artikel 114. 

Lees over veilig deelnemen aan het verkeer hier...

Een bestelauto gebruiken voor het hulpmiddel: Over BPM- Nederlandse regelgeving 'grijs' kenteken:

Wordt een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte en zijn of haar hulpmiddel? Dan kan 'de gehandicaptenregeling' van de Belastingdienst van toepassing zijn. Er moet wel voldaan zijn aan een aantal voorwaarden:

  • De bestelauto moet voldoen aan de fiscale inrichtingseisen aan bestelauto's.
  • De gehandicapte moet in de bestuurderscabine vervoerd worden.
  • Tegelijkertijd moet een niet-opvouwbare rolstoel of ander hulpmiddel in de laadruimte of het bestuurdersgedeelte van de bestelauto vervoerd worden. ( Is het hulpmiddel wel opvouwbaar maar te zwaar om te tillen en is een tilarm nodig? Bel dan met de belastingdenst of een uitzondering regel mogelijk is : gratis tel. 0800-0749 , houd uw burgerservicenummer BSN en/of kentekennummer bij de hand) :

uitzonderinghandicapbestelauto.jpg

  • Het hulpmiddel moet voor de gehandicapte noodzakelijk zijn door zijn of haar handicap.
  • Het hulpmiddel is te groot of te zwaar om in een personenauto te vervoeren.

Is het voor de gehandicapte noodzakelijk om, al dan niet in de rolstoel, via de laadruimte plaats te nemen in de bestuurderscabine? Dan mag u de vaste wand tussen de bestuurderscabine en de laadruimte verwijderen. U moet dit wel melden in het verzoek om teruggaaf. U kunt daarvoor het formulier 'Teruggaaf gehandicaptenregeling' gebruiken. U kunt dit formulier downloaden. Onderaan deze alinea is de PDF direkt te downloaden.

Let op!

Deze gehandicaptenregeling geldt voor bestelauto's die op of na 1 juli 2005 in gebruik zijn genomen.

 

Let op!

In de auto- en motorbranche en op prijslijsten wordt vaak de term 'consumentenprijs' gebruikt. Dat is de catalogusprijs plus de bpm. De consumentenprijs is dus niet hetzelfde als de catalogusprijs.

Vaak ook wordt een auto aangeboden voor een prijs exclusief BTW van 21% en exclusief BPM.

Koopt u een nieuwe bestelauto?

Dan krijgt u van de belastingdienst een aangifteformulier voor het doen van aangifte bpm. Op dit formulier kunt u aangeven dat u gebruik wilt maken van de gehandicaptenregeling. U geeft dan op het formulier aan dat u de betaling op aangifte van de bpm wilt verrekenen met de teruggaaf van bpm.

Koopt u een gebruikte bestelauto?

Als de bestelauto voor het eerst in Nederland is geregistreerd op of na 1 juli 2005, dan is de bpm waarschijnlijk al betaald door de vorige houder. In dit geval mag u bpm terugvragen. U kunt daarvoor het formulier Verzoek om teruggaaf bpm/Gehandicaptenregeling invullen.

Uw verzoek kunt u opsturen aan:

Belastingdienst/CA
Postbus 10013
7301 GA APELDOORN

 

Twijfelt u of u voldoet aan de Nederlandse regels om een 'grijs kenteken' te mogen rijden met de gehandicaptenregeling? Schrijf dan een verzoek aan:

BCA Autoheffingen

Team Verzoeken

Postbus 9047

7300 GJ Apeldoorn

 

Bron: Belastingdienst Nederland telefoon 0800-0749 (gratis)

Als u een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte en diens rolstoel of ander hulpmiddel, kunt u een teruggaaf krijgen van belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De BPM komt vaak bovenóp de aanschafprijs. Met dit formulier vraagt u deze teruggaaf aan:

verzoek_teruggaaf_bpm_gehandicaptenregeling_bpm0321z10fol
PDF – 153.3 KB

Wegenbelasting is iets anders dan BPM

Los van de BPM betaalt een autobezitter in Nederland wegenbelasting ook wel motorvoertuigenbelasting genoemd.

Bereken hier de wegenbelasting per kwartaal of jaar. 

U betaalt minder motorrijtuigenbelasting als u uw bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte.

 

Enkele bedrijven die auto's aan kunnen passen/occasions bieden:

B&S autoaanpassingen ("Onbeperkt in beweging")

Welzorg (kunnen de auto ook thuis leveren)

Goedmobiel "Freedom Van"

Bever

Autoaanpassingen Purmerend

Veenhuizen

Weersink aanpasbedrijf

Biermans

Autobedrijf edhemink 

Sommige bedrijven kunnen ook onderdelen leveren om zelf in (te laten bouwen).

Aangepaste rijlessen

www.caradvies.nl 

http://onbeperktinbeweging.nl/nl/rijschool/algemene-informatie

https://www.welzorg.nl/auto-op-maat/rijschool/

 

Video over autorijden met SpaceDrive systeem 

Filmpjes diverse liften.