Ventriculomegalie = vergroot ventrikel

Vergrootte hersenkamers, of ventrikels, wordt gemiddeld bij een derde van de patiënten gezien, na traumatisch hoofdletsel waar geen verband is met leeftijd.

Ook worden verwijde hersenkamers gezien kort na een sub -arachnoïdale bloeding of SAB. In dat geval zijn de kamers gevuld met bloed.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16305318

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8929491

 

Een planimetrie studie werd uitgevoerd in de sequentiële bediening computertomografie (CT) scans van 34 uitgevoerd matig-head gewonden (GCS 13/09) en 61 ernstig gewond-head (GCS 3-8) van de patiënten met een minimale follow-up van 2 maanden.

Twee tot zes CT scans werden gedaan bij elke patiënt. De aanwezigheid van subarachnoïdale bloeding (SAH) werd geregistreerd. Evans index werd bepaald in alle CT-scans. In het laatste CT-scan van elke patiënt werd ventriculaire grootte van de toelating GCS score, leeftijd, aanwezigheid van SAB in de oorspronkelijke CT scans, type hersenletsel (geclassificeerd volgens de definitieve diagnose van de traumatische Coma Data Bank indeling) , en het resultaat. Ventriculomegalie werd gevonden in 39,3% van de patiënten met ernstig hoofdletsel en in 27,3% van de mensen met een matige hoofdletsel.

 

Ventriculomegalie werd gevonden in 39,3% van de patiënten met ernstig hoofdletsel en in 27,3% van de mensen met een matige hoofdletsel. Verhoogde ventriculaire grootte was duidelijk 4 weken na het letsel bij 57,6% en 2 maanden na een blessure in 69,7%.

Er werd geen relatie gevonden tussen de post-traumatische ventriculomegalie en leeftijd, de eerste GCS score, de aanwezigheid van SAB, of het type laesie (focale of diffuse). Post-traumatische ventriculomegalie was significant gecorreleerd met de uitkomst. Post-traumatische ventriculomegalie is een frequente en vroege bevinding bij patiënten met matige of ernstige traumatisch hersenletsel.

Voorbeeld HTML

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16305318

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8929491