De ZOEKFUNCTIE zie je op je mobiel als je het MENU aanklikt = 3 streepjes ( Icoontje) Bovenin het menu.

Oordopjes en anti noise / noise cancelling koptelefoons bij overprikkeling en /of geluidshinder

Menu van deze pagina:

Oordopjes en anti noise koptelefoons bij overprikkeling en /of geluidshinder


Vooraf: Niet elke geluidshinder is 'overprikkeling. 'Het woord over in overprikkeling zegt precies wat het bedoelt...er zijn teveel prikkels om te verwerken. Voor mensen met geluidshinder, kunnen oordopjes misschien een oplossing zijn.


Vraag: Helpen oordoppen tegen overprikkeling?

Iemand kan misschien wel iets geluid buitensluiten met het gebruik van oordopjes, maar nog niet het probleem uitschakelen van visuele overprikkeling door het zien van licht, kleuren, patronen, mensen in een groep, en andere complexe visuele stimuli en van de cognitieve overprikkeling.

Oordopjes sluiten mensen bovendien voor een groot deel af van deelname aan het gesprek. Het in doen van oordopjes is geen echte oplossing voor de mensen met wat wij "overprikkeling" noemen. Het is een noodoplossing die helpt de overprikkeling uit te stellen als je in een rumoerige omgeving bent. Het helpt je in drukke situaties. Maar het helpt je niet om je gesprekspartner te willen verstaan.

Oordoppen dempen van 25 dB tot 39 dB. Ze dempen de helft van normaal stemvolume (60 decibel).

Oorkappen

 

Oorkappen, denk hierbij aan die bouwvakkersoorkappen, dempen ongeveer van 25 tot 37 dB. Oorkappen over oordopjes heen, dempen nog meer. Er zijn passieve en actieve oorkappen. Actieve oorkappen hebben ook nog anti-noise (actieve geluidsreductie). Maar het wordt nooit helemaal stil. Dat komt omdat de oorkappen alleen schadelijke frequenties dempen. In fabrieken en in de bouw moeten werknemers namelijk waarschuwingsgeluiden van machines blijven horen. Dus reken nog ongeveer 25 dB bovenop de oordopjes. Het is nooit een zuivere optelsom van bijvoorbeeld 39 dB + 37 dB.

Bekende merken met "hoge demping" (37 dB) zijn bijvoorbeeld Peltor, (3M Peltor X5A) Honeywell en Howard. Van  de passieve oorkappen van Peltor dempen de rode oorkappen het meest. 

 

Otoplastieken
Door sommige toegevoegde filters in op maat gemaakte otoplastieken, (oordoppen op jouw maat) worden geluidspieken en frequenties gefilterd, terwijl de gesprekken en signalen om je heen hoorbaar blijven. Dat is geschikt om in het verkeer toch alert te blijven op signalen. Wil je geen stemmen horen dan is dit niet geschikt.

 

Kan je echter geen achtergrondgeluid filteren van voorgrond door overprikkeling, dan is dit niet geschikt om een gesprek te voeren. Mensen met geluidshinder kunnen hier mogelijk een poosje baat bij hebben maar wat wij overprikkeling noemen is ernstiger.

Iemand hoort namelijk niet alleen met de oren maar ook met de schedel. Die geluiden kan je niet met oordopjes wegfilteren.

De geluiden die mensen wèl moeten verstaan worden immers ook gedempt en het probleem blijft zich voordoen omdat gedempte achtergrondgeluiden en gedempte geluiden die je wel moet horen, gelijk binnen blijven komen.
Oordoppen dempen en daarvoor zijn ze ook bedoeld. Dempen.

De tips om oordoppen in te doen en pauzes nemen bij overprikkeling, zijn goedbedoelde adviezen. Het zegt deels iets over de onbekendheid met de ernst van het probleem, het zegt deels iets over de onmacht van de hulpverlener ten opzichte van een ernstig handicap. We zullen wel enkele doppen noemen.

Oordopjes

 

Vraag: wat zijn goede oordoppen: (in willekeurige volgorde de antwoorden die wij verzamelden)

 • Noizezz. Groen Bij erge herrie de oranje. €10 bij Hans Anders. Er zijn ook v €25,- v Noizezz, die kun je onzichtbaarder dragen.
  Na gebruik af en toe drupje Sterilon geven om jeuk in gehoorgang tegen te gaan.
 • Pluggerz bij Beter Horen op maat laten maken Het zijn slaappluggen. Ze temperen hoge tonen 40db en lage 30 db. Ze zijn van doorzichtig siliconen en je kunt ze onzichtbaar dragen. Review: "Ze dempen best aardig maar je blijft wel wat horen. Het nadeel vind ik dat ik mezelf hoor lopen je kunt er niet mee eten want dat maakt een gigantische herrie. En ik hoor mijn hartslag maar dat vind ik niet erg. Toch ben ik er erg tevreden mee. Mijn man kan nu gewoon tv kijken zonder en ik doe ze in als ik rust nodig heb. De audicien waarschuwde wel dat ik ze niet teveel mag dragen. Je hersens gaan er aan wennen en als je ze dan niet in hebt komt het geluid nog harder binnen" Zie ook de review pagina.
 • Pluggerz "custum made" oordoppen met zwarte filters (zwaarst dempende filters) en ik heb ook los daarbij de oranje filters gekocht deze dempen iets minder, maar dan kun je nog gewoon een gesprek voeren. Vind een dealer in jouw woongebied middels deze link.
 • Alpine PARTYPLUG van DIO drogist ook met geluidfilter erin.
  Kosten tussen 15 en 20 euro per setje
 • Ohropax oordoppen van was. Die sluiten perfect af! 1 groot nadeel: ik kan ze niet iedere nacht in want ik krijg er van tijd tot tijd oorpijn en oorontstekingen van.
 • Howard Leigth Max Lite. Deze felgroene oordoppen dempen 34 decibel.
 • Bose Noise Cancelling Het geeft een anti geluid ruis. Zie reviewpagina.
 • Oordopjes van Crescendo, 25dB
 • Peltor oorkappen bouwvakkerskoptelefoon, eventueel over oordoppen heen.
 • Kneedbare oordopjes van het Kruidvat. AH heeft ze ook.
 • Eartech oordoppen maatwerk oordoppen met een speciaal filter in de oordoppen die er voor zorgt dat mensen met hersenletsel wat rust op de oren krijgen. In overleg tijdens het aanmeten wordt er besloten welk filter er in de oordoppen wordt geplaatst. Dit filter is ten aller tijde door Eartech aan te passen wanneer patiënten tocht liever een ander filtersysteem hebben. De 'filters' kunnen tot maximaal 45 dB dempen. 

 

TIPS wat met oordopjes te maken heeft

 • Voor gehoorbescherming geldt in alle gevallen: geen 24 uur per dag, 7 dagen in de week continu dragen. Voor gezonde oren geldt namelijk dat zij lucht en oorsmeer nódig hebben.
 • Oordopjes kunnen ernstige oorontstekingen veroorzaken.
  Ervaar je jeuk als je jouw oordopjes in had en uit deed? Tip: maak ze met alcohol (flesje drogist) of sterilon altijd schoon als je ze uit doet. Er zitten nl ook bacteriën en oorsmeer in je oor....en dus op je dopjes.....en die veeg je nu eraf. Het gevaar op een oorontsteking blijft aanwezig.
 • Laat om de twee jaar nieuwe oordopjes aanmeten. Je oren veranderen.
 • Probeer ook af en toe zonder oordoppen. Je kan er namelijk zo afhankelijk van worden dat je niet meer zonder kan- gewenning.
 • Het is soms een uitstel van de overprikkeling omdat je ook overprikkeld kan worden door wat je ziet, voelt, ruikt als je in een drukke gelegenheid bent.
 • Voor mensen met een lichtere vorm van geluidshinder is het misschien een oplossing. Laten we dus niet alles wat met geluidsgevoeligheid te maken heeft overprikkeling noemen.
 • Oordopjes helpen alleen als iemand zich iets wil afsluiten, maar dempen maximaal 39 dB. Dat is verre van ideaal gezien de lijst met decibellen van normale geluiden:

 

Decibellen uitleg

 

Normaal gesprek

60 dB

Regen

50 dB

Rustige kamer, kantoor

40 dB

Gefluister, tikkend uurwerk

30 dB

 

Muziek huiskamer op maximum volume

90 - 115 dB

Grasmaaiers en kettingzagen met benzinemotor

90 - 105 dB

Huishoudelijk apparatuur, scheerapparaat, wekkeralarm

70 - 85 dB

Rumoerige klas, schoolbus, speelplaats

70 - 85 dB

Kantoor (printers, computers)

70 dB

 

Vuurwapens, sirenes, straaljager (van dichtbij)

140 - 170 dB

Startend vliegtuig op 50m afstand

140 - 170 dB

Autoradio op maximum volume

140 dB

Luidste pieken tijdens een concert, optreden, fuif, ...

110 - 130 dB

Een massa schreeuwende kinderen

120 dB

 

Anti noise / Noise cancelling

Noise cancelling betekent ruisonderdrukking. Deze technologie is onder andere verwerkt in bluetooth koptelefoons, headsets, maar tegenwoordig ook in vensterglas. De afkorting NC staat voor Noise cancelling.
Noise cancelling filtert en dempt omgevingsgeluiden, maar met name repeterende geluiden zoals machinale geluiden of geroezemoes.
De microfoons in de koptelefoon, oordopjes en vensterglas analyseren het omgevingsgeluid continu en verdraaien het. Ze make dan een anti geluidsgolfje aan. Daardoor werkt het alleen bij een te verwacht geluid binnen enkele milliseconden.


Echter, het dragen van noise-cancelling koptelefoons in het verkeer kan gevaarlijke situaties opleveren!

 

Geroezemoes wordt gedempt maar individuele stemmen zullen hoorbaar blijven, maar gedempt.

Sommige mensen ervaren anti-geluid als een druk in het oor. Het klinkt een beetje als sshhhh, en het effect is dat geluid lijkt weg te vallen alsof er een dik pak sneeuw is gevallen.

Het beste is om naar een grotere winkel te gaan waar je de verschillende merken kan uitproberen. Bij verschillende merken kan je om een proefperiode vragen als je bij de producent het product wil aanschaffen.
In het algemeen geldt dat kwaliteit een prijs heeft.


Vraag: Welke anti noise koptelefoons zijn er?

Antwoord: Er zijn verschillende merken met noise cancelling technologie.

Sommige mensen ervaren een druk van het anti-noise en dat kan sterker zijn als het oor volledig is afgesloten. Dan zou de in-ear getest moeten worden. Testen kan ook in de winkel.

 

* Sony

       Sony WH-1000XM4, Sony WH-1000XM5
       Sony MDR-XB950N1

Sony heeft ook een in-ear met goede noise cancelling

 • * BOSE
  • BOSE Quiet Control  45
  • BOSE Quiet Control SE
  • BOSE 700 Noice-cancelling koptelefoon
  • BOSE QC35 koptelefoon.
  • BOSE heeft nog de Bose 20 in ear. Regelbaar met een schuifje; veel geluid valt weg.
   BOSE Quietcontrol 30 wireless. Deze oordopjes zitten vast aan een u vormige ring rond je hals dus je kunt ze ook eenvoudig even uitdoen. Mate van cancelling is te regelen aan het ding zelf of via een app.
   Deze Quietcontrol QC 30 kan je bovendien gebruiken om handsfree mee te bellen.

* Apple AirPods

* Bowers & Wilkin Px7
* Bowers&Wilkins PX-Soft
* Beats Studio 3

* AKG n60
* Sennheiser noise cancelling koptelefoon:

 • Sennheiser Momentum
  Sennheiser PXC550 Wireless
 • Sennheiser HD 4.50TNC

* JVC HA-S90BN

* JBL Tune 760
* JBL E65BTNC
* Philips scoorde slecht bij Radar tv

* B&O Play BeoplayH9i

* Audio-Technica ATH-DRS7BT

 

 

Lees de reviews op https://www.hersenletsel-uitleg.nl/.../reviews-hulpmiddelen

KNOBS

Vraag: Er is toch al een geluidfilterend apparaat? De Qubi? En de Knobs?

Antwoorden:

Lees de review /test bij mensen met hersenletsel

Het bleek dat de Qubi en de KNOBS het geluid versterkt dat binnenkomt en dat kan iemand met geluidovergevoeligheid /overprikkeling niet aan. Daarnaast vangt het álle geluid op waar je met je oor op richt (grote richthoek) en dus niet een beperkt deel daarvan om bijvoorbeeld juist dat ene gesprek te kunnen horen.

 

Ik las laatst in de krant dat een merk Nederlandse oordoppen omgevingsgeluid uitschakelen 

Antwoord: Ja, dat zijn de Knobs met vier standen. HET KLINKT ZO MOOI:

Hun advertentie: "In de eerste stand wordt niets gedempt: ideaal als je dus een biertje aan de bar wilt bestellen bij een festival. In stap twee merk je al dat het geluid significant gedempt wordt, dat gebeurt meer in stap drie (perfect voor tijdens concerten) en in stap vier hoor je niets meer. Ideaal als je in alle stilte wilt werken, bijvoorbeeld."  

 

Echter als je dieper in hun gegevens graaft blijkt het nog steeds geluid door te laten, alleen dempt het elke keer een paar decibellen. 

Normaal gesprek = 60 dB

 

Een normaal gesprek is 60 dB. De Knobs kunnen er maximaal 39 dB af halen, dan hoor je nog steeds geluid. Iemand met overprikkelingsklachten na hersenletsel kan niet twee geluidsbronnen tegelijk aan. Dat probleem wordt hiermee niet verholpen helaas. Het dempt net als de andere doppen op deze pagina en je hebt keuze tussen hoeveelheid demping, maar zeker geen oplossing als je hinder hebt van achtergrondgeluid en je het voorgrond geluid wel wilt verstaan.