Kennisbank oordopjes bij overprikkeling

Oordoppen dempen van 25 dB tot 39 dB.  Dat is de helft van stemvolume. Oorkappen daaroverheen, dempt nog meer. Door sommige toegevoegde filters in op maat gemaakte otoplastieken, (oordoppen op jouw maat) worden geluidspieken en frequenties gefilterd, terwijl de gesprekken en signalen om je heen hoorbaar blijven.

Wil je geen stemmen horen dan is dit niet geschikt. 

Wij hebben het initiatief genomen tot een geheel nieuw hulpmiddel, waar nu hard aangewerkt wordt. Zie nieuws. Daarmee kan de mens met geluidsoverprikkeling hopelijk rumoer en achtergrondgeluiden buitensluiten/ filteren en één stem verstaan in het gesprek.

 

Vraag: Er is toch al een geluidfilterend apparaat? De Qubi? En de Knobs?

Antwoorden:

Lees de review /test bij mensen met hersenletsel

Het bleek dat de Qubi namelijk het geluid versterkt dat binnenkomt en dat kan iemand met geluidovergevoeligheid /overprikkeling niet aan. Daarnaast vangt het álle geluid op waar je met je oor op richt (grote richthoek) en dus niet een beperkt deel daarvan om bijvoorbeeld juist dat ene gesprek te kunnen horen.

 

Ik las laatst in de krant dat Nederlandse oordoppen omgevingsgeluid uitschakelen 

Antwoord: Ja, dat zijn de Knobs met vier standen. HET KLINKT ZO MOOI:

"In de eerste stand wordt niets gedempt: ideaal als je dus een biertje aan de bar wilt bestellen bij een festival. In stap twee merk je al dat het geluid significant gedempt wordt, dat gebeurt meer in stap drie (perfect voor tijdens concerten) en in stap vier hoor je niets meer. Ideaal als je in alle stilte wilt werken, bijvoorbeeld."  

 

Echter als je dieper in hun gegevens graaft blijkt het nog steeds geluid door te laten, alleen dempt het elke keer decibellen. 

Normaal gesprek

60 dB

Een Normaal gesprek is 60 dB. De knobs kunnen er maximaal 39 dB af halen, dan hoor je nog steeds geluid. Iemand met overprikkelingsklachten na hersenletsel kan niet twee geluidsbronnen tegelijk aan. Dat probleem wordt hiermee niet verholpen helaas. Het dempt net als de andere doppen op deze pagina en je hebt keuze tussen hoeveelheid demping, maar zeker geen oplossing als je hinder hebt van achtergrondgeluid en je het voorgrondgeluid wel wilt verstaan.

 

Vraag: Wat zijn goede oordoppen?

Antwoorden: (in willekeurige volgorde)

 • Noizezz. Groen Bij erge herrie de oranje. €10 bij Hans Anders. Er zijn ook v €25,- v Noizezz, die kun je onzichtbaarder dragen.
  Na gebruik af en toe drupje Sterilon geven om jeuk in gehoorgang tegen te gaan.
 • Pluggerz bij Beter Horen op maat laten maken Het zijn slaappluggen. Ze temperen hoge tonen 40db en lage 30 db. Ze zijn van doorzichtig siliconen en je kunt ze onzichtbaar dragen. ze dempen best aardig maar je blijft wel wat horen. Het nadeel vind ik dat ik mezelf hoor lopen je kunt er niet mee eten want dat maakt een gigantische herrrie. En ik hoor mijn hartslag maar dat vind ik niet erg. Toch ben ik er erg tevreden mee. Mijn man kan nu gewoon tv kijken zonder en ik doe ze in als ik rust nodig heb. De audicien waarschuwde wel dat ik ze niet teveel mag dragen . Je hersens gaan er aan wennen en als je ze dan niet in hebt komt het geluid nog harder binnen. Zie ook review pagina.
 • Pluggerz "custum made" oordoppen met zwarte filters (zwaarst dempende filters) en ik heb ook los daarbij de oranje filters gekocht deze dempen iets minder, maar dan kun je nog gewoon een gesprek voeren.
 • Alpine PARTYPLUG van DIO drogist ook met geluidfilter erin.
  Kosten tussen 15 en 20 euro per setje
 • Ohropax oordoppen van was. Die sluiten perfect af! 1 groot nadeel : ik kan ze niet iedere nacht in want ik krijg er van tijd tot tijd oorpijn van.
 • Howard Leigth Max Lite. Deze felgroene oordoppen dempen 34 decibel.
 • Bose Noise Cancelling  Erg prijzig, 299 euro en sluit ook niet al het geluid af, maar heb hem nu bijna 2 jaar..gebruik hem echt dagelijks. Het geeft een anti geluid ruis. Zie reviewpagina.
 • Oordopjes van Crescendo, 25dB
 • Peltor oorkappen bouwvakkerskoptelefoon, eventueel over oordoppen heen.
 • ZEM31  zie review pagina
 • Kneedbare oordopjes van het Kruidvat. AH heeft ze ook.

 • Eartech oordoppen maatwerk oordoppen met een speciaal filter in de oordoppen die er voor zorgt dat mensen met hersenletsel wat rust op de oren krijgen. In overleg tijdens het aanmeten wordt er besloten welk filter er in de oordoppen wordt geplaatst. Dit filter is ter aller tijde door Eartech aan te passen wanneer patiënten tocht liever een ander filtersysteem hebben. Dit soort oordoppen zorgt ervoor dat je langzamerhand iets meer van het leven weer kan oppakken, dingen kan doen die zonder oordoppen absoluut niet kunnen. De 'filters' kunnen tot maximaal 45 dB dempen. 

 

TIPS wat met oordopjes te maken heeft

 • Voor gehoorbescherming geldt in alle gevallen: geen 24 uur per dag, 7 dagen in de week continu dragen
 • Jeuk? Als je jouw oordopjes in had en uit deed? Tip : maak ze met alcohol( flesje drogist) of sterilon altijd schoon als je ze uit doet. Er zitten nl ook bacteriën en oorsmeer in je oor....en dus op je dopjes.....en die veeg je nu eraf.
 • Laat om de twee jaar nieuwe oordopjes aanmeten. Je oren veranderen.
 • Probeer ook af en toe zonder oordoppen. Je kan er namelijk zo afhankelijk van worden dat je niet meer zonder kan- gewenning.

 

De tips van oordoppen in doen en pauzes nemen zijn goedbedoelde adviezen. Het zegt deels iets over de onbekendheid met de ernst van het probleem, het zegt deels iets over de onmacht van de hulpverlener ten opzichte van een ernstig handicap.

Oordopjes

Iemand kan misschien wel iets geluid buitensluiten met het gebruik van oordopjes, maar nog niet het probleem uitschakelen van visuele overprikkeling door het zien van licht, kleuren, patronen, mensen in een groep, en andere complexe visuele stimuli en van cognitieve overprikkeling.

Oordopjes sluiten mensen bovendien af van deelname aan het gesprek. Nu we uit dit onderzoek kunnen concluderen dat mensen met name achtergrondgeluiden niet kunnen scheiden van wat ze wel moeten verstaan, is het indoen van oordopjes indoen geen oplossing. De geluiden die mensen wèl moeten verstaan worden immers ook gedempt en het probleem blijft zich voordoen omdat gedempte achtergrondgeluiden en gedempte geluiden die je wel moet horen, gelijk binnen blijven komen.


Hersenletsel-uitleg heeft zich daarom sterk gemaakt sinds 2013 dat gehoormiddelenfabrikanten iets gingen door ontwikkelen dat geluiden scheidt, achtergrondgeluiden stil maakt. Sinds 2015 zijn we zelf aan de slag gegaan om iets te ontwikkelen. Dat proces hebben we uitbesteed en is daadwerkelijk overgenomen door het team dat met dit hulpmiddel in spé de tweede prijs won van de hersenbokaal 2015.
Oordopjes helpen alleen als iemand zich iets wil afsluiten , maar dempen maximaal 39 db. Dat is verre van ideaal gezien de lijst met decibellen van normale geluiden:

 

Normaal gesprek

60 dB

Regen

50 dB

Rustige kamer, kantoor

40 dB

Gefluister, tikkend uurwerk

30 dB

Muziek huiskamer op maximum volume

90 - 115 dB

Grasmaaiers en kettingzagen met benzinemotor

90 - 105 dB

Huishoudelijk apparatuur, scheerapparaat, wekkeralarm

70 - 85 dB

Rumoerige klas, schoolbus, speelplaats

70 - 85 dB

Kantoor (printers, computers)

70 dB

Vuurwapens, sirenes, straaljager (van dichtbij)

140 - 170 dB

Startend vliegtuig op 50m afstand

140 - 170 dB

Autoradio op maximum volume

140 dB

Luidste pieken tijdens een concert, optreden, fuif, ...

110 - 130 dB

Een massa schreeuwende kinderen

120 dB