Home » Ermee omgaan » Tips en adviezen » Oordopjes bij overprikkeling

Kennisbank oordopjes bij overprikkeling en geluidshinder

Niet elke geluidshinder is overprikkeling. Daarom is deze pagina geschreven. Voor mensen met een lichtere vorm van geluidshinder zijn oordopjes misschien een oplossing.

 

Oordoppen dempen van 25 dB tot 39 dB.  Dat is de helft van stemvolume. Oorkappen daaroverheen, dempt nog meer. Door sommige toegevoegde filters in op maat gemaakte otoplastieken, (oordoppen op jouw maat) worden geluidspieken en frequenties gefilterd, terwijl de gesprekken en signalen om je heen hoorbaar blijven.

Wil je geen stemmen horen dan is dit niet geschikt. Kan je geen achtergrondgeluid filteren van voorgrond dan is dit niet geschikt om een gesprek te voeren. Mensen met geluidshinder kunnen hier mogelijk een poosje baat bij hebben maar wat wij overprikkeling noemen is ernstiger.

Wij hebben het initiatief genomen tot een geheel nieuw hulpmiddel, waar nu hard aangewerkt wordt. Zie nieuws. Daarmee kan de mens met geluidsoverprikkeling hopelijk rumoer en achtergrondgeluiden buitensluiten/ filteren en één stem verstaan in het gesprek.

 

Vraag: Er is toch al een geluidfilterend apparaat? De Qubi? En de Knobs?

Antwoorden:

Lees de review /test bij mensen met hersenletsel

Het bleek dat de Qubi en de KNOBS namelijk het geluid versterkt dat binnenkomt en dat kan iemand met geluidovergevoeligheid /overprikkeling niet aan. Daarnaast vangt het álle geluid op waar je met je oor op richt (grote richthoek) en dus niet een beperkt deel daarvan om bijvoorbeeld juist dat ene gesprek te kunnen horen.

 

Ik las laatst in de krant dat Nederlandse oordoppen omgevingsgeluid uitschakelen 

Antwoord: Ja, dat zijn de Knobs met vier standen. HET KLINKT ZO MOOI:

"In de eerste stand wordt niets gedempt: ideaal als je dus een biertje aan de bar wilt bestellen bij een festival. In stap twee merk je al dat het geluid significant gedempt wordt, dat gebeurt meer in stap drie (perfect voor tijdens concerten) en in stap vier hoor je niets meer. Ideaal als je in alle stilte wilt werken, bijvoorbeeld."  

 

Echter als je dieper in hun gegevens graaft blijkt het nog steeds geluid door te laten, alleen dempt het elke keer decibellen. 

Normaal gesprek

60 dB

Een normaal gesprek is 60 dB. De Knobs kunnen er maximaal 39 dB af halen, dan hoor je nog steeds geluid. Iemand met overprikkelingsklachten na hersenletsel kan niet twee geluidsbronnen tegelijk aan. Dat probleem wordt hiermee niet verholpen helaas. Het dempt net als de andere doppen op deze pagina en je hebt keuze tussen hoeveelheid demping, maar zeker geen oplossing als je hinder hebt van achtergrondgeluid en je het voorgrondgeluid wel wilt verstaan.

 

Vraag: Wat zijn goede oordoppen?

De tips van oordoppen in doen en pauzes nemen zijn goedbedoelde adviezen. Het zegt deels iets over de onbekendheid met de ernst van het probleem, het zegt deels iets over de onmacht van de hulpverlener ten opzichte van een ernstig handicap. We zullen enkele doppen noemen.
Iemand kan misschien wel iets geluid buitensluiten met het gebruik van oordopjes, maar nog niet het probleem uitschakelen van visuele overprikkeling door het zien van licht, kleuren, patronen, mensen in een groep, en andere complexe visuele stimuli en van de cognitieve overprikkeling.

Oordopjes sluiten mensen bovendien voor een groot deel af van deelname aan het gesprek. Het indoen van oordopjes indoen is geen oplossing voor de mensen met wat wij "overprikkeling" noemen. Het is een noodoplossing die helpt de overprikkeling uit te stellen als je in een rumoerige omgeving bent.
De geluiden die mensen wèl moeten verstaan worden immers ook gedempt en het probleem blijft zich voordoen omdat gedempte achtergrondgeluiden en gedempte geluiden die je wel moet horen, gelijk binnen blijven komen.
Oordoppen dempen en daarvoor zijn ze ook bedoeld. Dempen.

 

Antwoorden: (in willekeurige volgorde)

 • Noizezz. Groen Bij erge herrie de oranje. €10 bij Hans Anders. Er zijn ook v €25,- v Noizezz, die kun je onzichtbaarder dragen.
  Na gebruik af en toe drupje Sterilon geven om jeuk in gehoorgang tegen te gaan.
 • Pluggerz bij Beter Horen op maat laten maken Het zijn slaappluggen. Ze temperen hoge tonen 40db en lage 30 db. Ze zijn van doorzichtig siliconen en je kunt ze onzichtbaar dragen. Review: "ze dempen best aardig maar je blijft wel wat horen. Het nadeel vind ik dat ik mezelf hoor lopen je kunt er niet mee eten want dat maakt een gigantische herrrie. En ik hoor mijn hartslag maar dat vind ik niet erg. Toch ben ik er erg tevreden mee. Mijn man kan nu gewoon tv kijken zonder en ik doe ze in als ik rust nodig heb. De audicien waarschuwde wel dat ik ze niet teveel mag dragen . Je hersens gaan er aan wennen en als je ze dan niet in hebt komt het geluid nog harder binnen" Zie ook de review pagina.
 • Pluggerz "custum made" oordoppen met zwarte filters (zwaarst dempende filters) en ik heb ook los daarbij de oranje filters gekocht deze dempen iets minder, maar dan kun je nog gewoon een gesprek voeren.
 • Alpine PARTYPLUG van DIO drogist ook met geluidfilter erin.
  Kosten tussen 15 en 20 euro per setje
 • Ohropax oordoppen van was. Die sluiten perfect af! 1 groot nadeel : ik kan ze niet iedere nacht in want ik krijg er van tijd tot tijd oorpijn en oorontstekingen van.
 • Howard Leigth Max Lite. Deze felgroene oordoppen dempen 34 decibel.
 • Bose Noise Cancelling  Erg prijzig, 299 euro en sluit ook niet al het geluid af, maar heb hem nu bijna 2 jaar..gebruik hem echt dagelijks. Het geeft een anti geluid ruis. Zie reviewpagina.
 • Oordopjes van Crescendo, 25dB
 • Peltor oorkappen bouwvakkerskoptelefoon, eventueel over oordoppen heen.
 • ZEM31  zie review pagina
 • Kneedbare oordopjes van het Kruidvat. AH heeft ze ook.

 • Eartech oordoppen maatwerk oordoppen met een speciaal filter in de oordoppen die er voor zorgt dat mensen met hersenletsel wat rust op de oren krijgen. In overleg tijdens het aanmeten wordt er besloten welk filter er in de oordoppen wordt geplaatst. Dit filter is ter aller tijde door Eartech aan te passen wanneer patiënten tocht liever een ander filtersysteem hebben. De 'filters' kunnen tot maximaal 45 dB dempen. 

 

TIPS wat met oordopjes te maken heeft

 • Voor gehoorbescherming geldt in alle gevallen: geen 24 uur per dag, 7 dagen in de week continu dragen
 • Jeuk? Als je jouw oordopjes in had en uit deed? Tip : maak ze met alcohol( flesje drogist) of sterilon altijd schoon als je ze uit doet. Er zitten nl ook bacteriën en oorsmeer in je oor....en dus op je dopjes.....en die veeg je nu eraf. Het gevaar op een oorontsteking blijft aanwezig.
 • Laat om de twee jaar nieuwe oordopjes aanmeten. Je oren veranderen.
 • Probeer ook af en toe zonder oordoppen. Je kan er namelijk zo afhankelijk van worden dat je niet meer zonder kan- gewenning.
 • Het is soms een uitstel van de overprikkeling omdat je ook overprikkeld kan worden door wat je ziet, voelt, ruikt als je in een drukke gelegenheid bent.
 • Voor mensen met een lichtere vorm van geluidshinder is het misschien een oplossing. Laten we dus niet alles wat met geluidsgevoeligheid te maken heeft overprikkeling noemen.


Hersenletsel-uitleg heeft zich daarom sterk gemaakt sinds 2013 dat gehoormiddelenfabrikanten iets gingen door ontwikkelen dat geluiden scheidt, achtergrondgeluiden stil maakt. Sinds 2015 zijn we zelf aan de slag gegaan om iets te ontwikkelen.

Dat proces hebben we uitbesteed en is daadwerkelijk overgenomen door het team dat met dit hulpmiddel in spé de tweede prijs won van de hersenbokaal 2015.
Oordopjes helpen alleen als iemand zich iets wil afsluiten , maar dempen maximaal 39 db. Dat is verre van ideaal gezien de lijst met decibellen van normale geluiden:

 

Normaal gesprek

60 dB

Regen

50 dB

Rustige kamer, kantoor

40 dB

Gefluister, tikkend uurwerk

30 dB

Muziek huiskamer op maximum volume

90 - 115 dB

Grasmaaiers en kettingzagen met benzinemotor

90 - 105 dB

Huishoudelijk apparatuur, scheerapparaat, wekkeralarm

70 - 85 dB

Rumoerige klas, schoolbus, speelplaats

70 - 85 dB

Kantoor (printers, computers)

70 dB

Vuurwapens, sirenes, straaljager (van dichtbij)

140 - 170 dB

Startend vliegtuig op 50m afstand

140 - 170 dB

Autoradio op maximum volume

140 dB

Luidste pieken tijdens een concert, optreden, fuif, ...

110 - 130 dB

Een massa schreeuwende kinderen

120 dB


Vraag: Welke anti noise koptelefoons zijn er?

Antwoord: Er zijn verschillende merken van  anti noise / noise cancelling
.


Anti geluid werkt alleen bij verwacht geluid door tegengeluid te produceren.
Zo kan machinaal geluid wegvallen of verdraagbaar worden. Geroezemoes wordt gedempt maar individuele stemmen zullen hoorbaar blijven, maar gedempt.
Sommige mensen ervaren anti-geluid als druk in het oor. Het klinkt een beetje als sshhhh,en het effect is dat geluid lijkt weg te vallen alsof er een dik pak sneeuw is gevallen.

Het beste is om naar een grotere winkel te gaan waar je de verschillende merken kan uitproberen.Als je bij BOSE zelf een anti noise headset of in ear bestelt, kan je dertig dagen gratis testen.

* SONY als koptelefoon en in-ear. Sommige mensen ervaren een druk van het anti-noise en dat kan sterker zijn als het oor volledig is afgesloten. Dan zou de in-ear getest moeten worden. Testen kan ook in de winkel.
* BOSE QC35 koptelefoon. Zie review.
* Bose heeft nog de Bose 20 in ear. Regelbaar met een schuifje ; veel geluid valt weg.
* BOSE Quietcontrol 30 wireless. Deze oordopjes zitten vast aan een u vormige ring rond je hals dus je kunt ze ook eenvoudig even uitdoen. Mate van cancelling is te regelen aan het ding zelf of via een app.
* AKG n60. (kost euro 249) Je kunt met een schuifje de noice cancelling aanzetten en de omgevingsgeluiden vallen weg.
* Sennheiser noice cancelling koptelefoon.


Lees de reviews op https://www.hersenletsel-uitleg.nl/.../reviews-hulpmiddelen