Technische tips voor minder prikkels

Om me heel kort even voor te stellen: mijn naam is Christiaan Mulder, na een auto ongeluk heeft mijn vrouw heel veel last van prikkels.
Zelf ben ik vrij technisch aangelegd en heb geprobeerd waar ik kan te helpen om ons huis zo aangenaam mogelijk te maken. 
Hieronder vinden jullie een samenvatting van de punten waarbij mijn vrouw aangaf dat het haar hielp.
 
Prikkels en afleiding
Als je last hebt van prikkels dan kan het heel moeilijk zijn om afleiding te vinden. Want afleiding is vaak ook weer een prikkel.
Maar er zijn dingen die je kunt doen om die prikkels net wat minder belastend te maken. Wij hebben deze gebruikt om ons huis aangenamer te maken. 
Hieronder worden een aantal onderwerpen kort aangestipt, welke aangevuld kunnen worden als daar interesse naar is. 
 
Omgevingsgeluid
Als je echt even rust aan je hoofd wilt, maar het is een herrie in je huis, waar komt dit dan vandaan en wat kan je er aan doen?
Veel mensen in Nederland wonen bijvoorbeeld bij een drukke weg, in een appartementencomplex, in de buurt van een rijksweg. 
Het is nu eenmaal een kleind land om te delen met zoveel mensen. Maar ook dingen waar je meer zelf voor hebt gekozen:
 • Een koelkast die veel geluid maakt
 • Een computer die herrie maakt (bijv. hard blaast om zichzelf te koelen)
 • Een geluidsinstallatie die veel ruis of pieptonen geeft
 • Een centrale afzuiging die herrie geeft
 
Voor ons eigen huis hebben we gekeken naar:
 • Een digitale versterker in plaats van een (oude) analoge versterker, waardoor er (veel) minder ruis uit de speakers komt en er geen pieptonen meer uit komen
 • Geven de speakers soms ruis en is het niet de versterker?
 • Een monitor bij de computer die egaal licht geeft zonder flitsen (veel monitoren flitsen met een lage of hoge frequentie om licht te geven, dit kan als heel belastend worden ervaren). Dit kan ook bij je televisie van toepassing zijn!
 • Een computer die 100% stil is, zodat je in volledige stilte even achter de pc kunt zitten
 • Akoestisch isolatie materiaal in de centrale afzuiging, zodat het veel stiller is in huis
 • De tikkende klok uitgezet
 • De koelkast vervangen door een stille koelkast
 
Als je tot rust wilt komen, allemaal dingen die allemaal een (klein) beetje helpen. Het huis is nu rustiger, waardoor je makkelijker tot rust komt.
Behalve de punten die in ons huis zijn toegepast kun je nog denken aan:
 • Geluidisolatie op muren, wat wij (nog) niet hebben gedaan
 • Geluidisolatie voor als je over straat gaat of uit eten. Zo gebruikt mijn vrouw een noise-cancelling koptelefoon en/of oordoppen die goed egaal het geluid dempen (zodat het niet raar klinkt maar wel minder hard is).
Het klinkt misschien wat gek om met een koptelefoon op in een restaurant te zitten, maar als je daardoor wel een fijne avond hebt waarna je niet helemaal op bent dan geeft dat een hoop plezier!
 
Het goede nieuws is dat je veel dingen kunt doen die niet heel veel geld hoeven te kosten, het ligt er alleen aan of het van toepassing is voor jouw situatie.
Hieronder zoom ik in op de onderwerpen die wij hebben geraakt in huis, met verwijzingen over hoe je aan deze informatie komt.
 
 
Digitale versterker
Gelukkig is deze niet zo heel technisch, als je weet waar je naar moet kijken. Vaak wordt het horen van ruis uit speakers, naast je muziek of zelfs als er niets speelt, als storend ervaren.
De waarde die dit aangeeft bij een versterker noemen we de 'signaal-ruisverhouding'. Dit is vrij intuitief: Hoeveel ruis krijg je er gratis bij, naast je volume van je versterker.
Op Tweakers.net (website) kun je tegenwoordig bij versterkers zien welke waarde ze hebben bij deze signaal-ruisverhouding. Heel simpel: Hoe hoger, hoe beter.
Je kunt het zo gek niet maken, je kan duizenden euro's uitgeven aan een versterker of een slimme koop doen voor een stereo versterker die heel stil is (bijna geen ruis geeft). 
Die heb je al vanaf een paar honderd euro, of tweedehands voor nog veel minder. 
 
aan de linkerkant vind je 'Signaal-ruisverhouding' als criterium waarbij je het blauwe puntje kan slepen, des te lager, des te meer versterkers je te zien krijgt (die meer ruis geven). 
Hij staat nu ingesteld op 107dB, dat betekent zoveel als dat je 107dB meer geluid dan ruis krijgt. Ook wel: Als je muziek luistert is de muziek meer dan 10x harder dan de ruis. 
 
Speakers die ruis geven
Als je een versterker hebt die geen ruis doorgeeft aan de speaker, dan kan je speaker nog steeds ruis geven. Een paar kleine opties:
- Zit er een hele lange kabel tussen de versterker en de speaker? Dan zou deze kabel als antenne kunnen dienen! Je kan of een geïsoleerde kabel nemen, of de kabel inkorten als dat kan.
- Zit alles aangesloten op een geaard stopcontact? 
- Zit alles aangesloten op grote stekkerdozen waar veel andere apparatuur op aangesloten zit? Je zou de versterker met speakers los kunnen aansluiten in bijvoorbeeld een andere kamer om te kijken of dit verschil geeft. Andere apparaten kunnen storing geven.
In het ergste geval zou je een veilige stekkerdoos met isolatie en een fitting kunnen kopen (doorbrand beveiliging wordt dat ook wel genoemd) om dit te verhelpen. 
 
Monitor of televisie die niet flitst
Deze is wat lastiger. Er zijn maar weinig sites die hier goede informatie over geven. Gelukkig heeft één website hier heel veel informatie over en dat is: http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm
Je kunt hier een lijst vinden van alle monitoren die worden opgegeven als 'flikker vrij', en daarbij of dit wel of niet getest is door deze website of een andere. 
Als je er op wilt zoeken dan is de term 'PWM' de te gebruiken term. Dit staat voor "Pulse Width Modulation", bij televisies wordt hier maar heel mondjesmaat onderzoek naar gedaan.
Bij laptops wordt hier wel onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld http://www.notebookcheck.nl/ (of de internationale versie: http://www.notebookcheck.net/) controleert bij iedere laptop die ze onder handen nemen of dit voorkomt. 
Hier kan je niet goed op zoeken op hun website helaas, wel kan je ze om aankoop advies vragen.   
 
100% stille computer
Tegenwoordig is het goed mogelijk om een computer te bouwen die helemaal stil is, zonder dat dit veel extra hoeft te kosten. Alle onderdelen zijn zo zuinig geworden dat het geen geluid meer hoeft te produceren als je dat niet wilt.
 
Dit is een aluminium behuizing voor een computer die tegelijkertijd je computer koel houdt. Er hoeft niets te bewegen (geen fans) waardoor hij 100% stil is.
Wel heeft een 100% stille computer mogelijk wat beperkingen, afhankelijk van wat je wilt. Als je een computer zoekt om mee te internetten en films mee te kijken dan hoef je niets in te leveren.
Als je er veel film- of fotobewerking op wilt doen dan is het goed om te kijken naar je wensen in combinatie met hoe je een 100% stille computer kunt krijgen die past bij je wensen en budget. 
 
Akoestisch isolatie materiaal
Sinds 2016 is er een fantastische webshop voor geluidsisolatie: http://www.akoestiekwinkel.nl/woning. Een geluidsdemper voor een centrale afzuiging is bijvoorbeeld een hele kosten efficiënte oplossing om een rustiger huis te krijgen.
 
Een stille koelkast
Ook hier biedt Tweakers.net hulp. Bij koelkasten (en andere apparaten) kan je zien hoeveel geluid ze produren. Zie bijvoorbeeld: https://tweakers.net/categorie/903/koelkasten/producten/#filter:q1YqSExPDc6sSlWyMjQw0FEqKMpMTvXNzFOyAnKKC1KT3TJzSlKLipWsqpUMLc3MQHRuYoWSlZKxiZ6BUm1tLQA
Links staat 'Geluidssterkte' als keuze optie. Alles van 34 dB en lager ervaren de meeste mensen als hele stille apparaten. 
 
Stille afzuigkap
Als je een ééngezinswoning hebt, met een afvoerkanaal naar boven, dan kan je op zolder een Itho box installeren, de motor (van zichzelf al heel stil) staat dan op zolder te draaien en beneden hoor je niks.
https://www.ventilatieland.nl/itho-daalderop-cve-s-eco-fan-ventilator-box?fbclid=IwAR1U_PEzZhtkmStlg1UqPHdR3-N_6xP_fdTQb2JZzRfr-cV44kzP4RcyKHg
 
Mocht je op zoek zijn naar ideeën of hulp zoeken bij het vinden van een computer, beeldscherm o.i.d. dan kun je via het contactformulier mij vragen stellen. Hier probeer ik binnen enkele dagen op terug te komen. 
 
Sowieso veel succes met het aangenaam stil maken van de woning!
 
PS Kijk bij de Kennisbank Overprikkeling en bij de review pagina voor stille huishoudelijke apparatuur.

Onderstaande mail gaat niet naar Hersenletsel-uitleg maar rechtstreeks naar Christiaan: