Home » Informatie » Handige Hulpmiddelen » Hulpmiddelen bij Hersenletsel

Specifieke hulpmiddelen voor mensen met hersenletsel

Heeft u de hoofdpagina Handige Hulpmiddelen al gezien?

 

Visuele problemen na hersenletsel
WeWalk intelligente blindenstok met Google maps geïntegreerd.
WeWALK is 's werelds meest revolutionaire slimme stok ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap.


OrCam Mye Eye 2.0
Het meest geavanceerde draagbare hulpmiddel voor blinden en slechtzienden dat tekst kan lezen, gezichten kan herkennen, labels en menukaarten kan voorlezen, producten kan identificeren, papieren bankbiljetten kan herkennen in de portemonnee en meer. Je hoeft er alleen maar naar te wijzen en de OrCam Myue eye leest de tekst voor en kan zelfs meerdere geschreven tekst uit andere talen vertalen.


Temperatuur regeling stooornis

 

Door deze site getest als goed! Ook gebruikt door het Nederlands elftal en brandweerlieden. De koelvesten kunnen over een T-shirtje gedragen worden en koelen verscheidene uren. Voelt niet nat aan. 

 

      

 

 

 

 

De Step Pad

is een handzaam hulpmiddel voor mensen die moeite hebben om taken die bestaan uit meerdere stappen zelfstandig te voltooien. Op de Step Pad kunnen gesproken taakinstructies voor vier taken of activiteiten opgenomen worden,                     die de gebruiker stap-voor-stap kan afspelen.

 

PictoPlanner  nieuwe app in appstore om dag beter in te delen aan de hand van pictogrammen.

 

TIP Als er geen of weinig tijdsbesef is, is men geneigd om door te werken tot de moeheid opkomt.  Om de tijd te bewaken en begrenzen van bijvoorbeeld computertaken is een eenvoudige tijdschakelaar op het beeldscherm afdoende. De timer zorgt ervoor dat het beeldscherm uit gaat na het afgesproken tijdstip en weer aan als de pauzetijd benut is. 

----------------------------------------------------------------------------------------- 

Oefen-app voor mensen met beroerte 

Innovatie/producten/producten/oefen-app-beroerte

 oefenapp.jpg

 

Kappenbrillen 

Als je hinder hebt van lichtoverprikkeling wil een kappenbril of gekleurde glazen nog wel eens helpen.

http://www.ikwilbeterzien.nl/product-categorie/filterbrillen-zonweerders/ Info over filterbrillen die over een gewone bril gedragen worden. 

Mensen met veel last van migraine kunnen FL41 glazen uitproberen

 

Siliconen kappen Aan het montuur zit een speciaal siliconen beschermer, welke het vocht van de ogen vasthoudt, maar die factoren welke de ogen kunnen irriteren, blokkeert.

zijkant siliconenkopie

Schuimrubberen bescherming in het montuur ook een optie.
Dit is een stevige bescherming gemaakt van schuimrubber materiaal, welke lucht doorlaat, maar zo snel absorbeert waardoor vocht van buiten tegengehouden wordt. chuimrubberen bescherming in het montuur ook een optie.

 


Zonnebrillen:

Deze zonnebril kunt u over uw eigen bril dragen en biedt een optimale bescherming tegen UV-stralen. De bril laat 32% licht door en is contrastverhogend. Ook in andere tinten 

webshop_ergra_031_1

 

Serengeti zonnebrillen  passen zich snel aan aan veranderingen in licht, elimineert schitteringen en versterkt kleuren en polariseert. Dat geeft scherpe visie. Ze zijn duurzaam en horen een mensenleven mee te gaan. Overal te koop, ook op internet. Google op de naam Serengeti zonnebril.

Serengetizonnebrillen.jpg


Niet meekleurende glazen:

Iemand schreef ons als tip: voor buiten fijn maar binnen achter glas kleuren 'meekleurende' glazen niet mee. Ik heb nu een bril met gekleurde glazen die m.n erg fijn zijn bij kunstlicht, tl balken, etc en voor beeldschermwerk.

 

Het beste neem je een zo groot mogelijk monteur zodat er geen licht achterlangs kan komen of je neemt een z.g. "Kappenbril", dan zijn de boven/onderkant en de zijkanten afgeschermd. Ik heb de glazen via low vision, ze kunnen testen welke kleur glazen goed voor je werken en deze dan op de juiste kleur laten maken. Low vision zit in de meeste grote ziekenhuizen. Zie de site van ikwilbeterzien.nl en multilens.nl.

bril.jpg

Agenda voor mensen met hersenletsel

Door medewerkers van De Hoogstraat  ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren-hersenletsel

  • Losbladig, dus aan te passen aan uw persoonlijke situatie
  • Verschillende tabbladen en subtabbladen

  • 1 pagina per dag

  • Ruimte voor o.a. het voorbereiden van de dag, het maken van “te doen-lijstjes”, het formuleren van doelen en het maken van notities

  • Inclusief maand- en jaaroverzicht

  • Klokbladen voor mensen met afasie

  • Te gebruiken tijdens én na de revalidatie 

 

 

Voorleesfunctie voor websites: 

TextAid waarvoor gebruikers zich online voor aan kunnen melden en op de eigen PC kunnen installeren om teksten voor te kunnen laten lezen

 

Voorleesfunctie voor boeken, tijdschriften:

De Prodigi is een voorleeshulp die ook het beeld/de tekst vergroothttp://home.sensotec.be/products/detail.aspx?ID=704

 

Vergroten van tekst en kleuren instellen

Beeldschermloep, MEZZO Vario. Hierdoor kunnen je ogen minder overprikkeld raken tijdens het lezen omdat je kleur- en intensiteit en grootte kunt instellen. Prijs op basis van offerte.

Zie ook onze review pagina van hulpmiddelen.

MezzoVario.jpg

Nog een beeldschermloep is de Ruby XL, deze is kleiner van formaat en heeft handvatten aan de zijkant. "Het groen op zwart geeft mijn ogen de meeste rust. Het is een verademing om terug te "kunnen lezen"... Ongeveer 848 euro.
Rubyxl.jpg

 

Apps 

Voor mensen met lichtovergevoeligheid na hersenletsel:

Blauw licht filter -nachtstand

appblue.jpg

 


De app Eye filter dimt het licht van het beeldscherm ook. Android.

appeye.jpg


 Nog meer lichtdempende apps:

flux.jpg

https://justgetflux.com 


De app Datemate  is dé app voor dagstructuur. Geen todo-lijstjes, maar handige iconen. Geen agenda, maar een overzichtelijke samenvatting van wat je moet doen.

DayMate is voor iedereen die wel eens gebrek aan structuur of overzicht ervaart.

appdatemate.jpg

De werk app is een toepassing voor iPhone en iPaD die NAH-patiënten helpt om hun dagelijkse gang van zaken rond werk te structureren. Het biedt alle ondersteundende info die nodig is voor het woon-werk verkeer reistraject. De op maat gemaakte app geeft o.a. aan wanneer de gebruiker naar zijn werk moet vertrekken, zorgt dat de gebruiker belangrijke zaken als de huissleutel niet vergeet en gefet de juiste  route, bs- of treinhalte aan. Zie filmpje.

DE WERK APP Zie Filmpje hier

 

Assist helpt

Beschikbaar voor:Apple iOS enAndroid

Omschrijving:Deze app biedt mensen meer structuur aan in hun dagindeling. De app is persoonlijk instelbaar, simpel in gebruik, prikkelarm en geeft ondersteuning door middel van pictogrammen.

VO Calendar

Beschikbaar voor:Apple iOS

Omschrijving:Deze agenda-app is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Dankzij de voice over-optie onder de toegankelijkheidsinstellingen van de iPhone, worden pagina’s en selecties die je maakt voorgelezen.

 

Remember the milk

Beschikbaar voor:Apple iOS enAndroid

Omschrijving:Hoewel de naam van de app ('vergeet de melk niet') anders doet vermoeden kan deze app jou aan alles herinneren wat je niet wilt vergeten.

  

Ongehinderd

Beschikbaar voor:Apple iOS enAndroid

Omschrijving:Ongehinderd geeft informatie over de toegankelijkheid van uiteenlopende locaties. De app is te gebruiken voor wie slecht ter been is, gebruik maakt van een rolstoel of een visuele beperking heeft.

 

Pictogenda

Beschikbaar voor:

Omschrijving:Deze app is volledig gebaseerd op de papieren versie van de pictoagenda. Je kunt eenvoudig met behulp van pictogrammen maar ook met eigen foto’s of afbeeldingen je afspraken en gebeurtenissen inplannen.

Activiteitenweger

Beschikbaar voor:Apple iOS

Omschrijving:Vind je het moeilijk om je energie goed over de dag te verdelen? Dan is de activiteitenweger misschien een goed hulpmiddel. Het is een methode waarmee de belasting over een hele dag overzichtelijk, objectief en meetbaar gemaakt wordt.

 

Daybook Be Happy

Beschikbaar voor:Apple iOS

Omschrijving:Daybook is een online dagboek in de vorm van een app. Gebruikers bepalen zelf wanneer en wat ze in de app invullen. De app stimuleert gebruikers om na te denken over wat zij op een dag doen en welke invloed ervaringen en activiteiten hebben op hun gemoedstoestand of stemmingen. 

 

Pictoplanner

Beschikbaar voor:Apple iOS

Omschrijving:De pictoplanner is een digitaal planbord op je iPad. Het geeft een signaal als het tijd is om aan iets te denken. De pictoplanner zorgt voor structuur aan de dag.

 

 

De oefen app bij beroerte (CVA) in App store voor Ipad om verder te oefenen/bewegen na revalidatie. Wordt doorontwikkeld voor Android. Door revalidatiecentrum de Hoogstraat /UMC Utrecht Hersencentrum /Edwin van der Sar Foundation

 

Alzheimer Assistent App voor mantelzorgers die zorgen iemand met dementie. Voor mentale steun en praktische tips. Zowel android als apple.

 

Kookboek of bakboek als er moeite is met plannen of

de apps: Fotokookboek in appstore van AVN, bakken, vergetarisch, snel en simpel, tapas voor Ipad, Iphone, I touch

 

 

   

GELAMINEERDE KAARTJES

Je kan in onze webshop gelamineerde uitlegkaartjes kopen voor allerhande acute situaties.

Je kan ook zelf met een lamineermachine vanaf €20,- je eigen kaartje maken. Zie onze voorbeelden, kijk dan even op onze pagina  "Downloads"

 

Het dwarslesieteam van revalidatiekliniek de Hoogstraat hebben een medische kaart ontwikkeld voor mensen met autonome dysreflexie in een noodsituatie

     

 

Kaartkluis gehandicapten parkeerkaart

Diefstal van de kostbare gehandicaptenparkeerkaart komt helaas steeds vaker voor. kaartkluis is een diefstalvertragende beveiliging, die een ‘snelle autokraak´ een stuk onaantrekkelijker maakt.

De kaartkluis is een felgele houder waar een transparant venster in zit. Achter dit venster plaatst u uw gehandicaptenparkeerkaart. U maakt de houder vast door hem met een beugelslot aan uw stuurwiel te bevestigen.

 

Bij http://www.kaartkluis.nl/product.html , veel thuiszorgwinkels of bij  Vegro 

 

Problemen met een klapvoet als gevolg van hersenletsel of MS?

 Functionele Electro Stimulatie WalkAide®   

 

 

GELUIDSOVERGEVOELIGHEID of bij hyperacusis/tinnitus 

Zie onze reviewsite voor een review door iemand met NAH

Oorbewust voor geluidsdempende gehoorbescherming die licht van gewicht zijn en geen druk op het oor geven. Vormen zich naar het oor. Sommige geluiden verdwijnen helemaal zoals van wasmachine en achtergrondmuziek van winkels. Spraak blijft te verstaan dus ook als mensen door elkaar heen praten verhelpt dit het niet.Wenkbrauw ophalen.

Dempt gemiddeld 40 db Oorbewust.nl              

 

Gehoorprotectie  http://www.gehoorprotectie.nl/

Geluidsbescherming op maat gemaakt

 

Wilt u uw hulpmiddel-product getest zien en genoemd door deze site neem contact met ons op via mailformulier. Wij zullen de uitslag ook vermelden op Twitter bij #getest.

 

Activiteitenweger

voor iPhone / iPod Touch & iPad en Androïd.

Deze app is een hulpmiddel voor het plannen van activiteiten binnen de grenzen van de hoeveelheid energie die een persoon heeft. De app kan helpen bij het krijgen en/of behouden van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

De app bestaat uit een kalender waar je activiteiten in kunt plannen.

 

Lees meer...
Deze activiteiten kun je meegeven hoeveel energie het kost (ontspannend, licht, gemiddeld en zwaar). Elke categorie heeft een verschillende puntenweging (per uur respectievelijk: -2, 2, 4, 6). Vervolgens kan je per dag instellen hoeveel punten je maximaal mag gebruiken. Ook is het mogelijk om in te stellen hoeveel punten je maximaal achter elkaar mag gebruiken. Als je tijdens het plannen over het aantal punten heen gaat, zie je onderin het beeldscherm een uitroepteken verschijnen.

Verder kun je in de app verschillende dingen zelf aanpassen en invoeren. Bijvoorbeeld de verschilende activiteiten, inclusief categorie en duur. Maar ook de achtergrondkleur voor de verschillende categorieen kun je zelf aanpassen.

De app is heel helder en simpel in het gebruik. De handleiding erin is kort maar duidelijk. Aan het begin wordt vermeld de app alleen samen met een ergotherapeut te gebruiken. Het is ook mogelijk je gegevens te delen met je ergotherapeut. Dit kan ook met je begeleider zijn.

Zowel de iPhone/iPod versie als de iPad versie zijn overzichtelijk. Voordeel van de iPad is dat je ook een weekoverzicht kan zien.

Prijs: 5,99 euro


Traplift van Stannah
Voor wie spierkrachtverlies heeft, slecht ter been is of halfzijdig verlamd is door het hersenletsel kan een traplift, een plateaulift of huislift een uitkomst zijn om thuis te blijven wonen.
https://www.stannah.nl/

traplift.jpg

Vita Motion en Vita Care: http://vita-care.eu/en/24-video-s

 

Therapeutic Motion Simulation™

 

Het Vita Motion systeem wordt gebruikt om onderprikkeling te reguleren en om te ontspannen bij ernstig meervoudig beperkte mensen.

Terwijl de patiënt 'bewogen wordt' door een bewegingsrobot, kan hij/ zij ook afleidende filmpjes bekijken van natuur, sport of muziek. Zie filmpje.

Meer informatie:

http://vita-care.eu/

http://vita-care.eu/en/24-video-s

Filmpje: