J-K-L

K

Kinderkanker: ependymoom Een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in de ependymcellen. Deze hersencellen bekleden de binnenkant van de hersenholten (ventrikels) en het centrale kanaal van het ruggenmerg. Daardoor komen ependymomen ook in het ruggenmerg voor.

 

 

Korsakov-syndroom Achteruitgang van het geheugen, vooral het korte termijngeheugen. Dit treedt op bij mensen die jarenlang veel alcohol hebben gedronken.

L

Limbische systeem is van het Latijnse woord limbus; rand = groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Het bevat de hippocampus, gyrus cinguli, hypothalamus, amygdala, cortex orbitofrontalis en septum pellucidum.

Locked in syndroom (LIS) Een toestand waarbij de patiënt 'opgesloten zit' in zijn eigen lichaam. Hij is zich bewust van zijn omgeving, maar kan zich niet meer  bewegen of communiceren door een volledige verlamming
 
Logopedie Logopedisten behandelen mensen die problemen hebben met hun stem, spraak, taal, slikken of gehoor.

 

Lyme De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet. Er kan een chronische hersenontsteking ontstaan

Lyme-ziekte Na enkele dagen tot maanden kunnen neurologische verschijnselen en hartsymptomen optreden.